USAID lansează un proiect de competitivitate și reziliență rurală în valoare de 50 milioane de dolari

07 Oct. 2022, 10:21
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
07 Oct. 2022, 10:21 // Slider //  MD Bani

Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) anunță o nouă investiție de 50 de milioane de dolari pentru a contribui la extinderea economiei rurale a Moldovei și consolidarea rezilienței în fața invaziei Ucrainei de către Rusia, situație care restricționează exporturile moldovenești și amenință prosperitatea economică a Republicii Moldova.

Prin intermediul noului Proiect de Competitivitate și Reziliență Rurală (PCRR), USAID va continua să acorde sprijin pentru a spori vânzările și profitabilitatea din sectorul agricol moldovenesc și impulsiona oportunitățile de creștere în Republica Moldova.

Într-o perioadă de 5 ani, PCRR va oferi sprijin unor parteneri și produse care au potențialul de a transforma economia și de a stimula comunitățile rurale. Proiectul va facilita conexiunile între lanțurile valorice cheie din domeniul agricol, așa ca fructele, produsele ecologice, legumele, mierea și vinul. De asemenea, proiectul va spori productivitatea, va îmbunătăți sustenabilitatea sectorului agricol, va stimula investițiile și parteneriatele sectorului privat și va promova reformele care vor genera profitabilitatea activității agricole în Republica Moldova. PCRR va aduce numeroase beneficii comunităților rurale și va contribui la relansarea turismului moldovenesc, care suferă din cauza efectelor reziduale ale pandemiei de COVID-19, iar la moment din cauza invaziei ruse în Ucraina.

PCRR va consolida capacitatea grupurilor locale și asociațiilor de producători agricoli, va oferi oportunități femeilor și tinerilor agricultori și va crea un mediu favorabil care va atrage noi investiții și forță de muncă calificată pentru lanțuri valorice selecte.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Proiectul va îmbunătăți sustenabilitatea generală a sectorului agricol al Republicii Moldova prin diminuarea impactului negativ al schimbărilor climatice și va stabiliza producerea și exporturile agricole care au avut de suferit în urma invaziei ruse în Ucraina. Cu scopul de a spori reziliența producătorilor agricoli, proiectul va sprijini investițiile  pentru adoptarea tehnologiilor moderne de recoltare și procesare și implementarea soluțiilor de energie renovabilă. Totalitatea acestor acțiuni vor contribui la combaterea costurilor ridicate pentru inputuri, care este una dintre consecințele războiului din țara de alături. Proiectul va continua consolidarea capacităților domeniului agricol al Moldovei de a exporta spre Uniunea Europeană și de a respecta standardele internaționale pentru a accesa noi piețe dincolo de Belarus și Rusia.

Prin intermediul PCRR, USAID va continua investițiile care vor încuraja transformarea zonelor rurale ale Moldovei în motoare de creștere economică a țării, rezultând în standarde de trai îmbunătățite pentru toți moldovenii, pe termen lung.

Realitatea Live

07 Sept. 2024, 10:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Sept. 2024, 10:25 // Actual //  Lupu Eduard

Prețurile europene la gazele naturale și-au extins câștigurile pe măsură ce din Egipt au apărut semne ale unei concurențe mai intense pentru combustibil, relatează BNN Bloomberg.

Contractele futures de referință au crescut cu până la 4% vineri, după ce sesiunea precedentă a stopat o scădere de trei zile. Egiptul dorește să cumpere 20 de încărcături de gaze naturale lichefiate începând cu luna octombrie, fiind pentru prima dată în ultimii ani când va solicita importuri în perioada premergătoare iernii.

Acest lucru i-a făcut pe comercianți să se îngrijoreze cu privire la echilibrul pieței din Europa, deoarece o creștere a cererii în altă parte ar putea duce la sosirea unei cantități mai mici de combustibil pe țărmurile sale. Deși regiunea este în prezent bine aprovizionată, ea se bazează pe fluxuri continue din întreaga lume după ce Rusia și-a redus livrările prin conducte în 2022.

„Prețurile gazelor din Europa pentru iarnă vor evolua în funcție de creșterea cererii”, a scris Florence Schmit, strateg energetic european la Rabobank, într-o notă din această săptămână. „O iarnă mai rece decât se aștepta în Europa poate adăuga, de asemenea, mai multă presiune ascendentă”.

Pentru Egipt, cumpărarea de încărcături de GNL în această toamnă și iarnă reprezintă o modalitate de a deveni un potențial importator net de gaze. Scăderea rapidă a producției de gaze și o vară neobișnuit de caldă au determinat țara să își crească importurile de GNL în acest an la cel mai ridicat nivel din 2018.

Piața urmărește îndeaproape ultimele evoluții privind încetarea acordului de tranzit dintre Ucraina și Rusia și impactul pe care acesta îl va avea asupra aprovizionării regiunii începând cu luna ianuarie. Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat vineri că a fost contactat de Moscova și Kiev pentru a facilita tranzitul de gaze prin Ucraina către Europa.

Separat, săptămâna viitoare, temperaturile vor scădea în unele părți din nord-vestul continentului, ceea ce ar putea stimula cererea.

Contractele futures olandeze pe o lună, referința europeană în materie de gaze, au crescut cu 3,3% până la 37,40 euro pe megawatt-oră la ora 12:32 p.m. la Amsterdam.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău