USAID lansează un proiect de competitivitate și reziliență rurală în valoare de 50 milioane de dolari

07 Oct. 2022, 10:21
 // Categoria: Slider // Autor:  Dumitrita Culiuc
07 Oct. 2022, 10:21 // Slider //  Dumitrita Culiuc

Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) anunță o nouă investiție de 50 de milioane de dolari pentru a contribui la extinderea economiei rurale a Moldovei și consolidarea rezilienței în fața invaziei Ucrainei de către Rusia, situație care restricționează exporturile moldovenești și amenință prosperitatea economică a Republicii Moldova.

Prin intermediul noului Proiect de Competitivitate și Reziliență Rurală (PCRR), USAID va continua să acorde sprijin pentru a spori vânzările și profitabilitatea din sectorul agricol moldovenesc și impulsiona oportunitățile de creștere în Republica Moldova.

Într-o perioadă de 5 ani, PCRR va oferi sprijin unor parteneri și produse care au potențialul de a transforma economia și de a stimula comunitățile rurale. Proiectul va facilita conexiunile între lanțurile valorice cheie din domeniul agricol, așa ca fructele, produsele ecologice, legumele, mierea și vinul. De asemenea, proiectul va spori productivitatea, va îmbunătăți sustenabilitatea sectorului agricol, va stimula investițiile și parteneriatele sectorului privat și va promova reformele care vor genera profitabilitatea activității agricole în Republica Moldova. PCRR va aduce numeroase beneficii comunităților rurale și va contribui la relansarea turismului moldovenesc, care suferă din cauza efectelor reziduale ale pandemiei de COVID-19, iar la moment din cauza invaziei ruse în Ucraina.

PCRR va consolida capacitatea grupurilor locale și asociațiilor de producători agricoli, va oferi oportunități femeilor și tinerilor agricultori și va crea un mediu favorabil care va atrage noi investiții și forță de muncă calificată pentru lanțuri valorice selecte.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Proiectul va îmbunătăți sustenabilitatea generală a sectorului agricol al Republicii Moldova prin diminuarea impactului negativ al schimbărilor climatice și va stabiliza producerea și exporturile agricole care au avut de suferit în urma invaziei ruse în Ucraina. Cu scopul de a spori reziliența producătorilor agricoli, proiectul va sprijini investițiile  pentru adoptarea tehnologiilor moderne de recoltare și procesare și implementarea soluțiilor de energie renovabilă. Totalitatea acestor acțiuni vor contribui la combaterea costurilor ridicate pentru inputuri, care este una dintre consecințele războiului din țara de alături. Proiectul va continua consolidarea capacităților domeniului agricol al Moldovei de a exporta spre Uniunea Europeană și de a respecta standardele internaționale pentru a accesa noi piețe dincolo de Belarus și Rusia.

Prin intermediul PCRR, USAID va continua investițiile care vor încuraja transformarea zonelor rurale ale Moldovei în motoare de creștere economică a țării, rezultând în standarde de trai îmbunătățite pentru toți moldovenii, pe termen lung.

Realitatea Live

08 Iun. 2023, 17:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Iun. 2023, 17:04 // Actual //  Lupu Eduard

Premierul Dorin Recean, după vizita de la podul de la Bumbăta, a discutat cu fermierii care protestau pe traseul de la Leova. Agriculturii și-au exprimat nemulțumirea că sunt în prag de faliment și au nevoie de suportul statului, în condițiile în care prețurile mici nu le acoperă cheltuielile.

„Problema e diferența dintre costuri și cheltuieli. Tot suportul pe care l-am putut acorda din buget l-am acordat. Suntem în situația în care apelăm la ajutorul extern, dar asta nu înseamnă că banii vor veni a doua zi. Ministrul Bolea va merge în data de 20 iunie la Bruxelles și va negocia. Dânsul va trebui să demonstreze costurile”, a declarat Recean.

În replică, fermierii s-au arătat nemulțumiți de activitatea ministrului Vladimir Bolea și au declarat că acesta nu face nimic în calitate de ministru.

Drept răspuns premierul Recean a spus: „Fiecare dintre noi obosește câteodată”.

Fermierii au ieșit la protest din data de 7 iunie. Aceștia cer alocarea nu mai târziu de 1 august 2023 a compensațiilor costurilor de producere fermierilor mici și mijlocii în valoarea de cel puțin 3000 de lei per hectar la culturile agricole de primă grupă (grâu, orz, rapiță);

Restricționarea temporară prin decizia CSE a importului grâului, porumbului, rapiței și floarei soarelui în Republica Moldova din Ucraina, în condițiile în care Comisia Europeană va prelungi această restricție pentru țările din Europa de Este după 5 iunie;

Obligarea Portului Giurgiulești în perioada 1 iulie-31 decembrie 2023 să exporte doar producția agricolă de origine moldovenească;

Achitarea până la 1 iulie 2023 a tuturor datoriilor la subvențiile pentru anul 2022;

Modificarea (cu intrare în vigoare până la 10 iunie 2023) legii cu privire la Programul de rambursare a TVA, astfel încât să fie prelungit acest program până la finele anului și extins numărul de beneficiarii și sumele achitate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău