Veniturile gigantului de telefonie mobilă din Moldova – în scădere. Ce a influențat reducerea

26 Oct. 2021, 11:00
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
26 Oct. 2021, 11:00 // Actual //  bani.md

Veniturile grupului Orange la nivel mondial au constituit 10,5 miliarde de euro cu 0,4% mai puțin în trimestrul trei al anului curent, potrivit raportului companiei.

Scăderea ușoară s-a datorat nivelului mai scăzut de cofinanțare a rețelei de fibră primită în Franța. Excluzând cofinanțarea, veniturile ar fi crescut cu 1,3%, influențate de serviciile de retail, in timp ce creșterea vânzărilor de echipamente a încetinit brusc (+2,1% după creșterea de +27,5% în al doilea trimestru) datorită efectul de recuperare din trimestrul precedent.

Veniturile din Europa (Spania, Polonia, Belgia și Luxemburg, România, Slovacia și Moldova) au scăzut cu 1,1% în trimestrul al treilea față de 2020. Reducerea veniturilor a fost influențată de scăderea anuală a activităților cu marjă mai mică, în special a traficului de interconectare fixă în Spania şi Polonia, şi încetinirea vânzărilor de echipamente comparativ cu al doilea trimestru, care a avut a beneficiat de un efect de recuperare după încheierea blocării.

Tendința serviciilor de retail se îmbunătățește, în ciuda faptului că a înregistrat o scădere ușoară (-1,0%) datorată Spaniei și a altor  țări europene (+5,7%).

Europa a înregistrat o performanță comercială solidă în al treilea trimestru, cu +188.000 net mobil vânzări contractuale excluzând M2M și +66.000 vânzări nete de bandă largă fixă, din care +122.000 au fost nete vânzări de fibră.

Performanța în bandă largă fixă a fost susținută de toate țările, care au înregistrat vânzări nete pozitive.

Realitatea Live

Corupția electorală și influența Moscovei asupra justiției, în dezbateri la Rlive TV!
02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!