Victoria Ucrainei pe câmpul de luptă, sabia cu două tăişuri. Occidentul se întreabă îngrijorat ce e în mintea lui Putin

14 Sept. 2022, 05:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Sept. 2022, 05:00 // Actual //  Lupu Eduard

Forţele ucrainene au recucerit peste 3.000 de kilometri pătraţi de teritoriu – mai mult decât tot teritoriul pe care Rusia l-a capturat în cele şase luni de război. Steagul Ucrainei flutură din nou pe clădirile a numeroase sate şi oraşe, în timp ce tancuri ruseşti şi camioane zac abandonate pe drum.

Este acesta un moment crucial al conflictului? Care este următoarea mişcare a lui Vladimir Putin? Acestea sunt întrebările care nu lasă Occidentul să doarmă, scrie Bloomberg.

La nivel tactic, rezultatele trupelor ucrainene sunt importante, dar nu dictează nimic definitiv. Ruşii pot oricând să se retragă şi să-şi consolideze poziţiile din Donbas. Pe măsură ce trupele ruseşti trec de la atac la apărare, din punct de vedere militar obţin un avantaj. Progresele din Harkov, deşi sunt semnificative, încă nu au creat un punct de cotitură în război.

Ucraineni au demonstrat că au două puncte forte extraordinare. Primul este capacitatea de a conduce şi coordona mai multe acţiuni ofensive simultan – ceea ce ruşii n-au reuşit. Al doilea este abilitatea de a organiza atacuri şi operaţiuni combinate, utilizând astfel cu suscces trupele terestre, artileria, tancurile dar şi suportul aerian.

Din perspectivă strategică şi psihologică, recucerirea teritoriului are un impact imens asupra Ucrainei, dar şi aliaţilor. Ele sunt fundaţia care vor permite Kievului să pretindă capacitatea de a îi scoate pe ruşi din toată Ucraina, inclusiv din Crimeea. Victoriile vor încuraja de asemenea Europa să menţină tirul sancţiunilor împotriva Rusiei, în ciuda unei recesiuni care se apropie şi a unei crize energetice care se agravează.

În Rusia, situaţia ar putea deveni dramatică. Victoriile Ucrainei l-ar putea împinge pe Vladimir Putin să ia măsuri neprevăzute şi periculoase, iar instabilitatea care planează asupra celor implicaţi direct şi indirect în război se va accentua.

Până la acestea, Putin încă mai are câteva cărţi pe care poate să le joace. Cel mai mare punct strategic al Rusiei în război este centrala nucleară  Zaporojie, pe care dictatorul de la Kremlin o foloseşte ca armă de şantaj. De asemenea, atacarea unor structuri de infrastructură critică (electricitate, apă, internet, benzină etc.) nu este exclusă.

Mai mult, Rusia s-ar putea întoarce la strategia din primele luni de război, adică la bombardarea intensă a locuinţelor, pentru a îi demoraliza pe ucraineni. Unii specialişti în apărare vorbesc şi despre posibilitatea lansării unui scenariu de „steag fals” (operaţiuni sub a acoperire create pentru a induce în eroare – n.r.) în care va folosi arme chimice şi va da vina pe SUA şi Ucraina.
Cea mai mare problemă a liderului de la Kremlin rămâne totuşi forţa de muncă.

Potrivit estimărilor, Rusia a pierdut de la începutul războiului peste 80.000 de soldaţi şi ar putea fi curând forţată să recruteze mai mulţi oameni – o mişcare care ar putea stârni furia ruşilor.

Odată cu victoriile înregistrate de ucraineni, problema războiului devine şi mai sensibilă pentru că riscul ca conflictul să se extindă a crescut. Cel mai negru scenariu în acest caz este utilizarea armelor nucleare tactice din partea Rusiei – o variantă puţin probabilă – care ar aduce NATO în conflict.

Sarcina Occidentului rămâne înarmarea Ucrainei pentru a obţine cele mai bune rezultate şi cea mai puternică poziţie de negociere. Totuşi nu trebuie ignorat pericolul extinderii conflictului, iar toamna care vine se anunţă una plină de riscuri şi tensiuni.

Realitatea Live

05 Iun. 2023, 16:26
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Iun. 2023, 16:26 // Actual //  Lupu Eduard

În timp ce majoritatea consumatorilor achită un tarif de 29,27 de lei pentru metrul cub de gaz, mai mulți agenți economici, circa 70 la număr, achită un tarif de 11-14 lei pentru metrul cub. Directorul Energocom, Victor Bînzari a declarat pentru BANI.MD că respectivele companii care „livrează gaz mai ieftin lucrează cu ziua de astăzi. Din moment ce prețurile la Energocom vor fi egale cu cele de pe piață, acestea nu se vor mai regăsi”.

Cinci companii care livrează gaz mai ieftin au parteneri de la Bursa Română de Mărfuri de la care cumpără metan după care îl transportă în Republica Moldova și îl vând celor cu care au perfectate contracte.

Este vorba de cinci companii, care au fost făcute publice de liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi. Este vorba de npc, sd-energy, transautogaz, n-gaz și rotalingaz.

„Atunci când la bursă prețurile erau foarte mari, în Republica Moldova a fost stabilit un preț plafonat 29,27 de lei. Asta deși erau perioade când prețurile la bursă erau de 340 mia de metri, în timp ce Moldovagaz cumpăra și cu 1800 de dolari mia de metri cubi. Respectiv prețul de procurare, plus furnizarea și distribuția aducea costul real pentru consumatori la circa 40 de lei, dar ANRE a stabilit un preț unificat de 29,27 de lei metrul cub de lei și toate aceste devieri acum trebuie să fie recuperate de furnizorul de gaze”, a explicat Bînzari.

Directorul Energocom susține că, pe de o parte statul a plafonat prețul și a oferit subvenții către consumatori finali și au beneficiat de ele toți consumatorii. „Acum prețul la bursă s-a redus or, devierile trebuie recuperate. Acum sunt clienți pe piață care vând la prețul de bursă și o parte dintre consumatori pleacă la ei, iar dacă la bursă va fi mai scump vor vrea să revină la Modovagaz. Aceste companii vor să câștige permanent din piață și nu vor să-și asume responsabilitatea de jucători cinstiți. Ei doar profită. Un exemplu este și cu companiile energetice care atunci când a crescut prețul la bursă au dispărut din piață pentru că au jucat pe piața nereglementată”, a spus Bînzari.

„Sunt oportuniști care lucrează doar acum. Dacă în scurt timp prețurile Energom vor fi similare cu cele de pe piață cu siguranță aceste companii nu-și vor regăsi locul în piață”, a mai adăugat Bînzari.

Ba mai mult, ultima decizie luată de CSE, de la sfârșitul lunii mai, obligă întreprinderile care renunță la piața reglementată și cumpără gaze naturale de pe piața liberă să plătească devierile financiare neachitate. „Când un consumator iese pe piața liberă și vrea să beneficieze de prețuri mai mici la gaz, povara devierilor trebuie să o ia cu el, dar nu să o lase celorlalți consumatori”, a argumentat ministrul energiei, Victor Parlicov noile reguli.

Cel mai interesant este că piața energetică este liberalizată. Republica Moldova și-a asumat acest lucru față de UE.

Piața gazelor din Republica Moldova este liberalizată și, respectiv oricine își poate lua licență care costă 3200 de leii și poate livra metan consumatorilor.

Legislația prevede asigurarea unui acces transparent la rețelele de transport al gazelor naturale, inclusiv în legătură cu tranzacțiile transfrontaliere și instituirea unor proceduri unice de cooperare dintre operatorii de sistem din Republica Moldova și operatorii de sistem din țările vecine, la capitolul interoperabilitatea și schimbului de date.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău