VIDEO Administrarea bunurilor sechestrate de ARBI. Calea până la valorificarea sau reutilizarea bunurilor infracționale

09 Ian. 2023, 09:30
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
09 Ian. 2023, 09:30 // Actual //  MD Bani

Bunurile infracționale ce au fost sechestrate, trebuie să fie administrate corect. De exemplu, mașinile trebuie păstrate în parcări special amenajate, banii – transferați în conturi trezoreriale, iar criptomonedele – plasate în portofele speciale. Cât de importantă este administrarea bunurilor infracționale, cum se realizează și care este calea până a le trece în proprietatea statului au explicat într-un interviu exclusiv Radu Nicolae, coordonator regional pentru Europa de Est a rețelei de corespondenți privind corupția, dezvoltată de către Direcția Generală Migrație și Afaceri Interne a Comisiei Europene, și Pavel Calpajiu, șeful Direcției evaluare, administrare și valorificare a bunurilor indisponibilizate a ARBI.

„Recuperarea finală, pozitivă, este rezultatul cooperării bune între mai multe instituții ale statului, începând cu organele de urmărire penală, continuând cu procurorii și ARBI. Agenția asigură conservarea valorii bunurilor sechestrate, iar expertiza noastră este utilizată și mizăm că va fi utilizată din ce în ce mai des de către instanțele judiciare pentru a decide în domeniul confiscării. Este important de menționat că în acest proces complex, din momentul în care statul preia în administrare anumite bunuri sechestrate, suportă cheltuieli: de mentenanță, de întreținere, de evaluare, expertizare, deci este important ca mijloacele cheltuite pentru asigurarea unei administrări eficiente, pentru conservarea valorii, să fie cumva racordate la valoarea nemijlocită a bunului”, afirmă Pavel Calpajiu.

În cazul bunurilor sechestrate, practica internațională prevede vânzarea lor anticipată, iar banii se păstrează într-un cont special. Totodată, expertul internațional anticorupție Radu Nicolae susține că țara noastră are sprijin și pe intern, dar și la nivel internațional, pentru a îmbunătăți procesele, dar și legislația în acest sens.

„Administrarea bunurilor este un pas foarte important în procesul de recuperare a bunurilor infracționale, pentru că aceste bunuri sechestrate trebuie să-și păstreze valoarea în timp. Astfel, noi am sechestrat un bun astăzi, care valorează, să zicem, 10 lei, și o să constatăm peste un an, doi ani, trei ani – când se finalizează procesul final, că acel bun confiscat definitiv nu mai valorează decât 1 leu. Trebuie să avem grijă de acel bun, astfel încât la momentul în care va fi confiscat sau valorificat, valoarea să rămână una constantă sau chiar să se îmbunătățească în timp, când vorbim de obiecte de acest tip”, a spus Radu Nicolae.

Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale este o subdiviziune autonomă specializată în cadrul Centrului Național Anticorupție. ARBI a fost fondată în 2017, are scopul de a efectua investigații financiare paralele, precum și indisponibilizarea bunurilor infracționale. În cei cinci ani de activitate, ARBI a reușit să identifice și să indisponibilizeze, în țară și peste hotare, bunuri și active în valoare de peste 6 miliarde de lei.

Acest material a fost realizat cu suportul Fundației Soros Moldova, în parteneriat cu Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale, subdiviziune autonomă în cadrul CNA. Fundația nu influențează politica editorială a Grupului de Presă Realitatea.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

19 Mai 2025, 16:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
19 Mai 2025, 16:30 // Actual //  Ursu Victor

Costurile împrumuturilor pe termen lung ale SUA au urcat la cel mai ridicat nivel de la sfârşitul anului 2023, pe măsură ce pierderea ratingului de credit triplu A al ţării şi proiectul fiscal al preşedintelui Donald Trump au alimentat îngrijorările cu privire la povara tot mai mare a datoriei guvernamentale, scrie FT, citat de Ziarul Financiar.

Randamentele obligaţiunilor de trezorerie americane pe 30 de ani au crescut cu până la 0,13 puncte procentuale, atingând 5,03% luni.

Contractele futures pe acţiuni americane pentru S&P 500 şi Nasdaq au scăzut cu 1,1%, respectiv 1,5%. Dolarul american a scăzut cu 0,9% faţă de un coş de valute importante, inclusiv lira sterlină şi euro.

Creşterea randamentelor obligaţiunilor vine după ce Moody’s a retrogradat ratingul de credit suveran triplu A al SUA vineri seara, avertizând cu privire la nivelurile datoriei guvernamentale şi creşterea deficitului bugetar.

Nicolas Trindade, administrator de fonduri la Axa, a declarat că retrogradarea Moody’s este „un avertisment că SUA nu ar trebui să mai considere natural faptul că se pot finanţa la costuri mici”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO