(VIDEO) Agenția de Investiții a organizat cel mai important eveniment în domeniul turismului – „Moldova Tourism Forum”

05 Oct. 2022, 12:20
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
05 Oct. 2022, 12:20 // Actual //  MD Bani

Agenția de Investiții și Ministerul Culturii au organizat în perioada 29-30 septembrie cea de-a doua ediție a „Moldova Tourism Forum”. Cel mai important eveniment dedicat industriei turismului din Republica Moldova a adunat experți notorii din întreaga lume, responsabili ai instituțiilor de stat relevante domeniului, reprezentanți ai mediului de afaceri, ai mediului asociativ și ai corpului diplomatic.

Scopul principal al evenimentului este identificarea priorităților, diseminarea bunelor practici și consolidarea unei platforme sectoriale prin care să se impulsioneze procesul de dezvoltare a unei industrii puternice, bazate pe durabilitate și inovație. Timp de două zile s-au desfășurat prezentări și ateliere de specialitate, au fost analizate principalele tendințe, provocări și direcții de dezvoltare în industria turismului, pe plan region și global.

Obiectivul „Moldova Tourism Forum 2022” a fost promovarea rolului turismului pentru dezvoltarea economiei, bunei guvernanțe și domeniului social. Industria turismului contribuie plenar la trei obiective de dezvoltare: creșterea veniturilor, crearea locurilor de muncă și promovarea imaginii țării. Până la declanșarea pandemiei COVID-19, sectorul contribuia cu 5% la valoarea PIB sau cu aproximativ 500 de milioane dolari.

Ion Iordachi, Director general adjunct al Agenției de Investiții „Invest Moldova”: „Industria turismului a trecut prin mai multe transformări în ultimii ani, iar ultimele provocări ne cheamă să ne consolidăm intervențiile și politicile publice. Redresarea industriei turistice are nevoie de acțiuni prompte și hotărâte, de susținere pentru companiile din domeniu, de viziune strategică pentru dezvoltarea produselor turistice naționale. Forumul oferă o platformă de discuții și creează conexiune durabilă între prestatorii de servicii de turism, reprezentanții instituțiilor care reglementează domeniul și turiștii care accesează aceste servicii”

Pentru a putea alinia pașii de dezvoltare a industriei cu tendințele internaționale, au fost analizate cele mai bune practici din regiune, dar și experiențele altor țări cu ofertă turistică similară. Actorii din industrie s-au axat pe câteva subiecte principale: dezvoltarea sustenabilă a turismului; diversificarea ofertei turistice a Moldovei; crearea de parteneriate regionale; promovarea țării prin implicarea diasporei, dar și alte chestiuni actuale pentru domeniu.

Dumitru Udrea, Secretar General al Guvernului Republicii Moldova: Dezvoltarea turismului și numărului de turiști în țara noastră este prioritate a Guvernului pentru următorii ani, regăsindu-se în Strategia Națională de Dezvoltare „Moldova Europeană 2030”, precum și în noul Program național de dezvoltare a turismului. Guvernul își propune dezvoltarea țării în calitate de destinație turistică sustenabilă și competitivă, care să aducă beneficii economice, sociale și de mediu comunităților locale și generațiilor viitoare. Forumul de astăzi reprezintă o bună oportunitate de a promova industria turismului din Republica Moldova, de a aprecia și a susține eforturile a miilor de oameni care activează în domeniu”.

„O țară mică cu inimă mare” este laitmotivul evenimentului, cât și al campaniei naționale desfășurate de Agenția de Investiții „Invest Moldova”. Un mesaj care pune în valoare generozitatea de care au dat dovadă oamenii acestei țări și companiile din domeniul turismului pentru susținerea refugiaților ucraineni.

Sergiu Prodan, Ministrul Culturii al Republicii Moldova: „Pe lângă faptul că turismul este un motor de creștere, turismul poate contribui și la stimularea incluziunii sociale, conservarea patrimoniului cultural, mândria și demnitatea națională, coeziunea socială și integrarea minorităților naționale, construind o cale pentru pace și dialog. Repornirea și recuperarea industriei turistice are nevoie de acțiuni prompte și pragmatice, precum și de soluții creative și ecosisteme rezistente”

„Moldova Tourism Forum, organizat de Agenția de Investiții, este susținut de către Proiectul MCTA și Proiectul Tehnologiile Viitorului finanțate de USAID și Suedia. În premieră, evenimentul s-a desfășurat în mai 2021. La cea de-a doua ediție, 75 de speakeri au împărtășit viziunile lor, experiența și ideile pe care le propun pentru a dezvolta turismul sustenabil în cadrul a 13 platforme de discuții.

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău