VIDEO „Armata Dronelor” a strâns aproape 6,5 milioane de euro. „Mulţumim că susțineți trupele ucrainene”

05 Iul. 2022, 17:49
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
05 Iul. 2022, 17:49 // Actual //  bani.md

Ministrul ucrainean pentru transformare digitală, Mihailo Fedorov, a anunţat, marţi, că aproximativ 6,5 milioane de euro s-au strâns deja pentru proiectul „Armata Dronelor”, program lansat la 1 iulie, care include achiziţia, repararea şi înlocuirea operaţională a avioanelor fără pilot, precum şi cursuri de instruire pentru operatorii acestora, notează agenția de presă Ukrinform.

„Aproape 6,5 milioane de euro s-au strâns pentru Armata Dronelor! Numai în prima zi, în conturile Forţelor Armate ale Ucrainei au intrat peste 2,7 milioane de euro. Mulţumim tuturor celor care au trimis bani”, a scris Fedorov pe Telegram.

Potrivit lui Mihailo Fedorov, companiile se alătură în mod activ acestei campanii.

„Peste 3,2 milioane de euro au fost donate Armatei Dronelor de către antreprenorul ucrainean-britanic din domeniul IT şi tehnologii spaţiale Maxim Poliakov.

De asemenea, am primit confirmarea unui sprijin de la Şcoala de Economie de la Kiev şi de la partenerii americani ai acesteia. Şcoala de Economie de la Kiev va transfera 1,8 milioane de euro”, a mai menţionat ministrul pentru digitalizarea Ucrainei.

Acesta a adăugat că, din 2,1 milioane de euro pe care ucrainenii le-au donat prin intermediul serviciului Monobank, se cumpără deja pentru armată două drone Warmate.

„Este foarte important că ucrainenii şi oamenii din întreaga lume susţin atât de mult Forţele Armate ale Ucrainei. Credeţi-mă că ne bucurăm de fiecare dronă. Nu vă opriţi!”, a mai scris Fedorov.

Drona Warmate este o alternativă poloneză la drona kamikaze Switchblade.

Drona Warmate a fost creată de compania poloneză WB Electronics și este în serviciul Forțelor Armate și Apărării Teritoriale ale Poloniei din toamna anului 2017.

„Warmate este o aeronavă ușoară, cu roluri multiple, care îndeplinește mai multe sarcini în funcție de tipul de cap instalat. Warmate este utilizat în prezent de diverse forțe armate NATO și aliate.

Capabilă să transporte până la un kilogram de explozibili într-o varietate de configurații, drona Warmate oferă o agilitate remarcabilă în timpul misiunilor la un preț rezonabil”, precizează compania care fabrică drona.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO