VIDEO „Armata Dronelor” a strâns aproape 6,5 milioane de euro. „Mulţumim că susțineți trupele ucrainene”

05 Iul. 2022, 17:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Iul. 2022, 17:49 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul ucrainean pentru transformare digitală, Mihailo Fedorov, a anunţat, marţi, că aproximativ 6,5 milioane de euro s-au strâns deja pentru proiectul „Armata Dronelor”, program lansat la 1 iulie, care include achiziţia, repararea şi înlocuirea operaţională a avioanelor fără pilot, precum şi cursuri de instruire pentru operatorii acestora, notează agenția de presă Ukrinform.

„Aproape 6,5 milioane de euro s-au strâns pentru Armata Dronelor! Numai în prima zi, în conturile Forţelor Armate ale Ucrainei au intrat peste 2,7 milioane de euro. Mulţumim tuturor celor care au trimis bani”, a scris Fedorov pe Telegram.

Potrivit lui Mihailo Fedorov, companiile se alătură în mod activ acestei campanii.

„Peste 3,2 milioane de euro au fost donate Armatei Dronelor de către antreprenorul ucrainean-britanic din domeniul IT şi tehnologii spaţiale Maxim Poliakov.

De asemenea, am primit confirmarea unui sprijin de la Şcoala de Economie de la Kiev şi de la partenerii americani ai acesteia. Şcoala de Economie de la Kiev va transfera 1,8 milioane de euro”, a mai menţionat ministrul pentru digitalizarea Ucrainei.

Acesta a adăugat că, din 2,1 milioane de euro pe care ucrainenii le-au donat prin intermediul serviciului Monobank, se cumpără deja pentru armată două drone Warmate.

„Este foarte important că ucrainenii şi oamenii din întreaga lume susţin atât de mult Forţele Armate ale Ucrainei. Credeţi-mă că ne bucurăm de fiecare dronă. Nu vă opriţi!”, a mai scris Fedorov.

Drona Warmate este o alternativă poloneză la drona kamikaze Switchblade.

Drona Warmate a fost creată de compania poloneză WB Electronics și este în serviciul Forțelor Armate și Apărării Teritoriale ale Poloniei din toamna anului 2017.

„Warmate este o aeronavă ușoară, cu roluri multiple, care îndeplinește mai multe sarcini în funcție de tipul de cap instalat. Warmate este utilizat în prezent de diverse forțe armate NATO și aliate.

Capabilă să transporte până la un kilogram de explozibili într-o varietate de configurații, drona Warmate oferă o agilitate remarcabilă în timpul misiunilor la un preț rezonabil”, precizează compania care fabrică drona.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

30 Sept. 2022, 20:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Sept. 2022, 20:50 // Actual //  Lupu Eduard

Gazprom a redus livrările de gaz pentru Republica Moldova cu 30% din 1 octombrie. Exact cum s-a întâmplat în luna octombrie a anului trecut, înainte de semnarea contractului de pe 30 octombrie.

„Astăzi Moldovagaz a achitat integral avansul pentru luna septembrie către Gazprom. MoldovaGaz a primit confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie. Din cele 8.06 mln m3 pe zi (pentru ambele maluri), au fost confirmate 5.7 mln m3 pe zi. În acest sens, se repetă situația din luna octombrie anul trecut, când livrările au fost limitate cu 30%. Diferența este că în acest an avem un contract semnat care trebuie respectat”, a declarat ministrul Infrastructurii Andrei Spînu.

Gazprom nu precizat care este motivul reducerii livrărilor de gaz. Experții în energetică avertizau anterior că Gazprom va recurge la șantajul energetic în lunile de iarnă, de aceea autoritățile trebuie să aibă mai multe alternative, inclusiv să facă rezerve de gaz, cel puțin pentru două luni de iarnă. Unul din motive este că Moscova este nemulțumită de formula actuală a prețului la gaz și ar vrea să schimbe prevederle contractuale, deoarece din 1 octombrie prețul de achiție al metanulu se reduce semnificativ.

În perioada lunilor de iarnă formula de calcul a prețului la gaz este 70% prețul la petrol și 30% prețul spot, iar în lunile de vară formula se inversează.

Din 1 octombrie, confrom noii formule, prețul de achiziție al metanului ar urma să ajungă la 1100 USD pe mia de metri cubi față e 1882 USD cât este în septemberie.

Traiful pentru populație este de 29,26 lei pentru metrul cub. Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban declară că până în primăvară tariful se va reduce.

 

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău