(VIDEO) ATU – unica vinărie urbană din Republica Moldova. „Pentru export trebuie să ai un produs calitativ”

04 Aug. 2022, 16:45
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
04 Aug. 2022, 16:45 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Vinăria ATU a fost fondată în 2016 de familia Vutcărău care și-a transformat hobby-ul într-o afacere de familie. Vinurile artizanale produse de ATU sunt de calitate înaltă și se produc în loturi limitate de circa 1000 – 3000 sticle. ATU este unica vinărie urbană din Republica Moldova, aflată chiar la Chișinău.

Atunci când te gândești la vinăria ATU îți imaginezi pereți pictați în graffitti și etichete creative. De asemenea, clienții o asociază cu vinuri de calitate și autenticitate.

„Noi am creat acest proiect ca un proiect de suflet, care la moment nu este o afacere. Este o investiție pe termen foarte lung, este pentru copii noștri.” a declarat Vlada Vutcărău pentru Bani.md.

 

Vinăria ATU încearcă să promoveze soiurile autohtone, unul dintre preferatele producătorului de vin este „Viorica”, „Codrinschii”, „Feteasca Neagră”, „Feteasca Albă” și „Feteasca Regală”.

Datorită granturilor obținute au reușit să achiziționeze câteva cisterne. De asemenea, au beneficiat de suport pentru promovarea vinăriei, marketing, etichetă, etc.

Ca urmare a obținerii certificării europene necesare, ATU a putut exporta la un 1 an de fondarea sa – în 2018 – pe piețele UE (România, Germania, Austria, Luxembourg, Belgia, Olanda), precum și în Japonia și Canada.

Totodată, calitatea vinurilor ATU a fost confirmată prin medaliile obținute de către vinificator – 8 Premium wines si 10 medalii internaționale. Cel mai recent apreciat vin este „Saperavi/Codrinschii” care a obținut locul 2 în cele 100 de vinuri din Moldova, cu 94 puncte oferite de JAMIE GOODE wine judge.

În prezent, vinăria ATU continu să dezvolte ramura turistică a vinăriei, construind un beci. De asemenea, ar putea fi construit și un restaurant.

Pe lângă renumitele vinuri Fata cu Flori, vinăria ATU a pregătit o nouă serie cu numele a unor opere renumite ale autorilor și poeților.

Podgoriile de viță de vie se întind se o suprafață de 17 hectare care se află în regiunea „Codru”, regiunea de centru a Moldovei, pe malul râului Prut.

„Este o regiune foarte promițătoare, în special, pentru vinurile albe și rose. Este foarte prielnic ca plantațiile de viță de vie să se afle lângă un râu. Aceasta permite o coacere bună a strugurilor.”

Realitatea Live

24 Mai 2024, 17:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Soroceanu Olga
24 Mai 2024, 17:02 // Actual //  Soroceanu Olga

Digitalizarea sistemului educațional reprezintă o prioritate pentru Republica Moldova. Tranziția digitală înseamnă crearea unui sistem comun care permite autorităților să reformeze sistemul de învățământ, iar instituțiilor de resort să aibă acces la date actualizate. În acest sens, cu sprijinul Uniunii Europene și al Guvernului Austriei, sunt demarate o serie de proiecte care au menirea de a îmbunătăți și consolida sistemul educațional digital.

În cadrul programului „EU4Moldova: Comunități Locale”, Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA), în parteneriat cu Fundația Europeană pentru Formare (ETF), a organizat un eveniment dedicat digitalizării sistemului de Învățământ Profesional Tehnic (ÎPT).

Acesta a reunit principalii actori ai dezvoltării sistemului ÎPT: Centrele de Excelență, comunitatea donatorilor care sprijină consolidarea ÎPT, industria TIC și reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova, care au lansat discuții și dezbateri privind importanța accelerării digitalizării învățământului profesional, având la bază rezultatele unei cercetări aprofundate efectuate de către ETF.

Documentul de cercetare relevă principalele constatări pe acest domeniu și include o serie de recomandări adaptate atât la nivel național, cât și la nivel instituțional, bazate pe rezultatele unui sondaj amplu care acoperă toate cele 88 de instituții ÎPT din Moldova, fiind completat de o serie de interviuri cu actorii implicați activ la realizarea acestui deziderat.

Componentele de bază ale documentului țin de: infrastructura digitală a instituțiilor de învățământ, competențele digitale ale cadrelor didactice de toate categoriile, aplicațiile educaționale, inclusiv pentru evaluarea digitală a elevilor care permite feedback rapid și cuantificat, oportunitățile de formare a competențelor digitale pentru predare-învățare, nivelul competențelor digitale ale elevilor și oportunitățile de dezvoltare a acestora prin acreditarea în baza cursurilor autorizate de către minister.

Mai mult, documentul oferă  informații esențiale despre programele de formare concepute pentru perfecționarea competențelor digitale a personalului didactic, care reprezintă drept o oportunitate de formare continuă menită să consolideze comptențele digitale ale pedagogilor, cât și date despre instrumentele digitale dezvoltate, întru buna gestionare a informațiilor despre volumul de muncă al elevilor și profesorilor. Această abordare, pedagogia digitală, are menirea să susțină elevii în asimilare facilă și animată a informației teoretice și practice. Obiectivul central este formarea competențelor profesionale ale elevilor din ÎPT prin instrumente digitale, care fac procesul de învățare mai ușor, mai rapid, mai țintit, mai interesant.

De asemenea, Sistemului Informațional de Management în Educației (SIME) este consolidat cu suportul Uniunii Europene și Guvernului Austriei. Acest fapt îi va permite Ministerului Educației și Cercetării să ia decizii strategice privind dezvoltarea sistemului de educație și formare profesională, având la bază date veridice și actualizate asupra funcționalității sistemului ÎPT pe întreg teritoriul țării.

Ce înseamnă modernizarea SIME? Aceasta presupune extinderea funcționalității cu două module noi, și anume: „Registrul electronic” – care va fi utilizat de către profesori și va permite gestionarea datelor privind rezultatele elevilor, prezența, monitorizarea calificărilor oferite de instituții, printre altele, și „Agenda electronică” care va permite monitorizarea automată a prezenței elevilor și va preveni tendințele de absenteism. În mod similar, profesorii vor putea utiliza agendele electronice pentru a monitoriza progresul academic al elevilor și vor putea distribui cu ușurință anunțuri, teme, conținut educațional, dar și multe altele.

Până la finele anului 2025, toate activitățile sus menționate se vor realiza în cadrul programului „EU4Moldova: Comunități Locale” întru realizarea obiectivelor privind alinierea standardelor la nivel internațional a sistemului educație, la capitolul utilizării instrumentelor TIC în procesul de predare – învățare, obiectiv stipulat în Strategia Națională „Educație – 2023”.

Programul „EU4Moldova: Comunități Locale”, este finanțat de Uniunea Europeană, Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare (ADC) și Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone – Asistența Poloniei; și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) și Solidarity Fund PL (SFPL) în Moldova.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău