(VIDEO) ATU – unica vinărie urbană din Republica Moldova. „Pentru export trebuie să ai un produs calitativ”

04 Aug. 2022, 16:45
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
04 Aug. 2022, 16:45 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Vinăria ATU a fost fondată în 2016 de familia Vutcărău care și-a transformat hobby-ul într-o afacere de familie. Vinurile artizanale produse de ATU sunt de calitate înaltă și se produc în loturi limitate de circa 1000 – 3000 sticle. ATU este unica vinărie urbană din Republica Moldova, aflată chiar la Chișinău.

Atunci când te gândești la vinăria ATU îți imaginezi pereți pictați în graffitti și etichete creative. De asemenea, clienții o asociază cu vinuri de calitate și autenticitate.

„Noi am creat acest proiect ca un proiect de suflet, care la moment nu este o afacere. Este o investiție pe termen foarte lung, este pentru copii noștri.” a declarat Vlada Vutcărău pentru Bani.md.

 

Vinăria ATU încearcă să promoveze soiurile autohtone, unul dintre preferatele producătorului de vin este „Viorica”, „Codrinschii”, „Feteasca Neagră”, „Feteasca Albă” și „Feteasca Regală”.

Datorită granturilor obținute au reușit să achiziționeze câteva cisterne. De asemenea, au beneficiat de suport pentru promovarea vinăriei, marketing, etichetă, etc.

Ca urmare a obținerii certificării europene necesare, ATU a putut exporta la un 1 an de fondarea sa – în 2018 – pe piețele UE (România, Germania, Austria, Luxembourg, Belgia, Olanda), precum și în Japonia și Canada.

Totodată, calitatea vinurilor ATU a fost confirmată prin medaliile obținute de către vinificator – 8 Premium wines si 10 medalii internaționale. Cel mai recent apreciat vin este „Saperavi/Codrinschii” care a obținut locul 2 în cele 100 de vinuri din Moldova, cu 94 puncte oferite de JAMIE GOODE wine judge.

În prezent, vinăria ATU continu să dezvolte ramura turistică a vinăriei, construind un beci. De asemenea, ar putea fi construit și un restaurant.

Pe lângă renumitele vinuri Fata cu Flori, vinăria ATU a pregătit o nouă serie cu numele a unor opere renumite ale autorilor și poeților.

Podgoriile de viță de vie se întind se o suprafață de 17 hectare care se află în regiunea „Codru”, regiunea de centru a Moldovei, pe malul râului Prut.

„Este o regiune foarte promițătoare, în special, pentru vinurile albe și rose. Este foarte prielnic ca plantațiile de viță de vie să se afle lângă un râu. Aceasta permite o coacere bună a strugurilor.”

Realitatea Live

27 Mart. 2023, 12:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
27 Mart. 2023, 12:35 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Președintele Consiliului UE, Charles Michel, vine marți la Chișinău. Informația despre vizită a fost făcută de autoritățile europene, scrie Realitatea.md.

Instituțiile de la Chișinău nu au informat încă despre întrevederi. Conform Consiliului, urmează discuții cu Maia Sandu, Dorin Recean și Igor Grosu.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Vizita începe la ora 11:40, cu o întâlnire cu șefa statului. Va urma o conferință de presă la 12:50, discuții comune cu președinta și premierul, întrevederea cu șeful Legislativului și altă discuție cu premierul.

Ultima întrevedere este programată pentru ora 15:30. Care vor fi subiectele dialogului deocamdată nu se cunoaște. Conform Consiliului UE, luni, cu o zi înainte de vizita la Chișinău, Michel se va întâlni cu președintele și premierul României.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău