VIDEO Banca Europeană de Investiții contribuie la dezvoltarea infrastructurii și creșterea economică în Moldova

27 Iun. 2024, 15:02
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
27 Iun. 2024, 15:02 // Slider //  bani.md

„Aproximativ 70% din portofoliul nostru (n.r. Băncii Europene de Investiţii) este dedicat sprijinirii infrastructurii publice strategice în diverse sectoare, aliniindu-ne strâns cu prioritățile naționale ale Moldovei”. Este precizarea făcută de şeful Oficiului Băncii Europene de Investiţii (BEI) în Republica Moldova, Alberto Carlei, într-un interviu acordat pentru RLIVE TV, în cadrul căruia s-a vorbit despre programele şi investiţiile pe care le susţine BEI în ţara noastră.

Alberto Carlei a evidențiat faptul că BEI, ca braț financiar al Uniunii Europene, și-a extins semnificativ operațiunile în Moldova, având în prezent un portofoliu total de aproximativ 1,3 miliarde de euro. Acesta a menționat și despre investițiile semnificative în infrastructura de conectivitate și transport, cu scopul de a stimula creșterea economică și de a îmbunătăți calitatea vieții.

De asemenea, Carlei a subliniat rolul BEI în îmbunătățirea eficienței energetice și sprijinirea modernizării rețelelor electrice din Moldova.

„Am finanțat proiecte importante, cum ar fi conexiunea de gaze de la Ungheni la Chișinău, și explorăm oportunități de cofinanțare pentru interconexiunile electrice”, a adăugat oficialul.

În ceea ce privește oportunitățile economice generate de situația din Ucraina, Carlei a subliniat poziția strategică a Moldovei.

„Moldova poate servi drept centru pentru companiile care doresc să se implice în eforturile de reconstrucție din Ucraina”, a remarcat șeful Oficiului BEI la Chișinău, evidențiind potențialul pentru creșterea comerțului și investițiilor în infrastructură.

Referitor la sprijinul acordat întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri), Carlei a spus despre produsele financiare ale BEI adaptate nevoilor IMM-urilor, inclusiv facilități de creditare și scheme de garantare parțială a portofoliului.

„Aceste inițiative vizează îmbunătățirea accesului IMM-urilor la finanțare și stimularea activității economice în diverse sectoare, inclusiv agricultură și inovație”, a explicat el.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

La final de interviu, Carlei a subliniat importanța colaborării cu instituții financiare internaționale și părțile interesate locale în atingerea obiectivelor de dezvoltare în Moldova.

„Colaborarea noastră strânsă cu instituții precum Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Mondială este crucială pentru valorificarea resurselor și a expertizei”, a concluzionat oficialul.

Angajamentul continuu al BEI subliniază rolul său important în susținerea agendei de dezvoltare durabilă a Moldovei, contribuind la modernizarea infrastructurii, securitatea energetică și reziliența economică.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 12:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 12:51 // Actual //  Ursu Victor

Astăzi, Parlamentul Republicii Moldova a votat în prima lectură rectificarea bugetară pentru anul 2024, care prevede reduceri semnificative ale alocațiilor pentru domenii esențiale, precum Sănătatea și Protecția Socială, în valoare totală de 768 de milioane de lei.

În schimb, bugetele unor ministere vor beneficia de majorări semnificative. Astfel, Ministerul Afacerilor Interne va primi un plus de 153,6 milioane de lei, Ministerul Economiei va beneficia de 88 de milioane de lei, iar Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale va fi alocat cu 303,5 milioane de lei.

Documentul precizează, de asemenea, că veniturile sub formă de granturi vor scădea cu 41,5 milioane de lei, însă Guvernul intenționează să compenseze această pierdere prin creșterea împrumuturilor externe, care vor fi majorate cu aproape 629 de milioane de lei.

Veniturile totale vor depăși 67 de miliarde de lei, cu o creștere de 1,18 miliarde de lei față de estimările inițiale, datorită revigorării economice din a doua jumătate a anului. Majorarea veniturilor este atribuită creșterii salariilor și încasărilor din impozite și taxe indirecte.

În același timp, se propune reducerea deficitului bugetar cu 1,67 miliarde de lei, ca urmare a unui ritm de creștere a veniturilor mai rapid decât cel al cheltuielilor.

Rectificarea bugetară include și reducerea cheltuielilor cu 493,4 milioane de lei, iar economiile identificate vor fi redistribuite. Astfel, 622 de milioane de lei vor fi alocate pentru modernizarea infrastructurii rutiere și reparația drumurilor. Alte 100 de milioane de lei vor fi destinate susținerii întreprinderilor mici și mijlocii, iar 60 de milioane de lei vor fi alocate pentru programul național de extindere și reabilitare a pădurilor.

Proiectul de modificare a Legii Bugetului de stat pentru 2024 va fi examinat și în a doua lectură în plenul Parlamentului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău