(VIDEO) Campania MOLDOVA PENTRU PACE// Pacea e atunci când…

18 Mart. 2022, 14:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
18 Mart. 2022, 14:53 // Actual //  Dumitrita Culiuc

De la invazia Rusiei în Ucraina, întreaga lume s-a arătat solidară cu cetățenii Ucrainei, în special Republica Moldova, care are frontieră comună cu această țară. În acest sens, mai multe instituții media din Moldova se implică activ prin difuzarea de mesaje pacifiste și combaterea știrilor false. Dezvoltatorii campaniei Moldova pentru Pace au lansat cinci spoturi video ce promovează mesaje pro-pace. Produsele au fost dezvoltate în mod voluntar de către comunitatea creativă din Republica Moldova.

Amintim că zeci de agenții de comunicare, sute de comunicatori de la instituții publice, sector asociativ și privat, designeri, producători de video și animație și-au unit eforturile pentru a susține Guvernul Republicii Moldova în acțiunile sale de comunicare și asistență acordată refugiaților din Ucraina, precum și alte acțiuni lansate ca urmare a războiului din Ucraina.

Peste 100.000 de materiale informative (pliante, banere, stickere) au fost produse în limbile română, rusă și ucraineană, video testimoniale, billboarduri, banere, carduri social media, campanii mass media și social-media desfășurate.  Sub umbrela campaniei au fost lansate alte inițiative de suport a refugiaților: activități educaționale pentru copii, lecții online cu profesori în limba ucraineană, spații de co-working, anunț de angajări, asistență psihologică.

„Pace e atunci când copiii se nasc în maternitate, dar nu în subsoluri.”

„Pace e atunci când mă trezesc de la vocea mamei, dar nu de la sirene de război.”

„Pace e atunci când primesc mesaje de dragoste.”

„Pace e atunci când râdem, cântăm și iubim. Și atunci când dansăm tot e pace.”

„Pace e atunci când nu ne e frică de avioane.”

Campania Moldova pentru Pace, lansată pe 1 martie, promovează mesaje și acțiuni ce cheamă la unitate, pace și combat ura și fake-newsurile. Toate materialele campaniei (banere, carduri social media, pliante, video) sunt publice pentru distribuire și pot fi ACCESATE AICI.

Campania Moldova pentru Pace este rezultatul parteneriatului dintre autoritățile publice, inițiativele civice de voluntariat și este susținută de Asociația companiilor creative COR și Proiectul Tehnologiile Viitorului,  finanțat de USAID și Guvernul Suediei.

Realitatea Live

19 Aug. 2022, 17:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Aug. 2022, 17:39 // Actual //  Lupu Eduard

Mai multe femei din Republica Moldova, care s-au implicat din prima zi, alături de alte mii de femei din țara noastră, pentru a ajuta oamenii care au fugit din calea războiului din Ucraina, au vorbit despre experiența și motivația lor dar și importanța implicării fiecăruia dintre noi pentru a oferi sprijin oamenilor aflați în dificultate. Femeile s-au reunit în cadrul unui eveniment organizat de UN Women Moldova cu ocazia Zilei Mondiale a Asistenței Umanitare, sărbătorită anual la 19 august.

Astfel, UN Women a adus în vizor rolul primordial pe care îl au femeile din diferite domenii profesionale în implementarea și gestionarea răspunsului umanitar. Primare, gazde pentru persoanele refugiate, polițiste de frontieră, psihologe, toate aceste femei s-au trezit peste noapte lucrătoare umanitare și au reușit să asigure un răspuns eficient și demn.

Felicia Bechtold, secretară de stat la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, a mulțumit pentru solidaritate tuturor femeilor, gazdelor, asistentelor sociale, primarelor, funcționarelor, organizațiilor non-guvernamentale și internaționale pentru ajutorul oferit persoanelor refugiate: „În toată această perioadă, multe femei s-au implicat foarte activ, am apreciat organizarea lor, omenia lor, dar și cât de mult suflet au depus pentru a ajuta refugiații.”

„Din primele zile ale crizei refugiaților am înțeles ce înseamnă empatia în servicul de forță pe care o aduce o femeie, eu am vazut cu propriii mei ochi de ce în toate țările civilizate avem atât de multe femei cu epoleți care lucrează în serviciile de forță, eu am văzut ce înseamnă să fii femeie cu epoleți și psihologă și cum să abordezi problema persoanelor care intrau în țară. Empatia, capacitatea de a vedea în suferința omului propria suferință e ceea ce s-a întâmplat cu toată comunitatea, cu persoanele cu epoleți și cele fără epoleți. Iar eu, în calitate de secretară de Stat a Ministerului Afecrilor Interne am fost nevoită să iau anumite decizii, unele din ele fără precedent, pe care mi le-am asumat”, a menționat Jana Costachi, secretară de stat la Ministerul Afacerilor Interne.

La eveniment au mai participat și femei refugiate care au reușit, datorită programelor și proiectelor susținute de UN Women, să-și găsească un loc de muncă sau fac voluntariat pentru a susține alte persoane nevoite să-și părăsească țara din cauza războiului.

„Ne dorim ca vocea acestor femei să fie auzită și să inspire și alți oameni pentru implicare activă prin donații, voluntariat, demersuri către autorități pentru ajutorarea refugiaților și a comunităților gazdă în necesitățile lor de zi cu zi. Acest război înseamnă un regres în materie de egalitate de gen, acces la drepturi și servicii, siguranță și bunăstare, în primul rând a femeilor. Crizele afectează în mod disproporționat femeile. Este important să ținem cont de elementele de gen atunci când oferim sprijin, atunci când ne programăm reusresele, intervențiile și programele. Femeile sunt agente ale schimbării și au un rol important în procesele desecuritate și pace.”, a menționat Svetlana Andrieș, specialistă programe UN Women.

Este esențial ca femeile să participe în mod egal la planificarea și luarea deciziilor în ceea ce privește răspunsul la nevoile umanitare, iar conducerea și contribuțiile lor să fie recunoscute și apreciate. Femeile și fetele joacă un rol cheie în supraviețuirea și reziliența comunităților afectate de criză. Atunci când criza lovește, femeile sunt adesea primele care răspund. De asemenea, acestea sunt afectate în mod disproporționat de conflicte. Aceste roluri multiple trebuie reflectate pe parcursul întregului proces de planificare și implementare a răspunsului umanitar.

Ziua Mondială a Asistenței Umanitare este sărbătorită în fiecare an la 19 august, reunind parteneri din întregul sistem umanitar pentru a promova supraviețuirea, bunăstarea și demnitatea persoanelor afectate de crize și pentru siguranța și securitatea lucrătorilor umanitari. Este o sărbătoare globală a oamenilor care ajută oamenii.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău