Spania trimite rachete ucrainenilor ca să spulbere tancurile lui Putin. 70% din exporturile de armanent, destinate NATO

18 Mart. 2022, 14:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Mart. 2022, 14:55 // Actual //  Lupu Eduard

Armele depozitate la 90 de kilometri de granița cu Polonia sunt deja distribuite în rândul armatei ucrainene. În prima jumătate a anului trecut, principalii cumpărători de arme din Spania au fost partenerii NATO. Armele pe care le trimite Spania sunt de calibru mic, iar cele pe care le va trimite dacă Ucraina o va cere vor fi similare, în principiu, conform publicației Cadena Ser.

Statul spaniol a trimis în principal sisteme antitanc. 1.370 de proiectile pentru sistemele Alcotán 100 și C-90, similare celor pe care le trimit Italia și Germania. Ele lucrează împotriva armurii și sunt foarte utile în lupta urbană, pentru care se pregătește rezistența ucraineană din Kiev și Irpin. Trag grenade de 90 mm și sunt acționate de umăr fără nicio platformă în mișcare.

Ministerul Apărării din Spania a trimis și mitraliere ușoare care sunt folosite în Forțele Aeriene și Garda Civilă. Sunt de model Ameli şi au o autonomie de un kilometru. În plus, comanda include 700.000 de cartușe cu diverse muniții pentru arme lungi, ușoare și grele.

Armele au fost depozitate la 90 de kilometri de granița cu Polonia într-un fel de depozit logistic. Autoritățile ucrainene s-au deplasat acolo pentru a le transporta la graniță și pentru a le introduce pe teritoriul ucrainean. Potrivit unor surse militare, cele două loturi care au fost trimise în doar o săptămână sunt deja distribuite în rândul armatei ucrainene.

Exporturile de arme spaniole au ajuns la 1.633,9 milioane de euro în prima jumătate a anului 2021, potrivit raportului transmis Congresului Deputaților de către Secretarul de Stat pentru Comerț, care este cel care îl întocmește.

În această perioadă, 68,9% din exporturile de arme spaniole au fost direcționate către partenerii NATO. 30,4% au fost distribuite în 51 de țări, în principal în Franța, Regatul Unit și Australia. Majoritatea vânzărilor către Franța sunt pentru avioane de transport, în timp ce cele către Marea Britanie sunt pentru vehicule blindate Ajax.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

30 Mart. 2023, 17:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Mart. 2023, 17:07 // Actual //  Lupu Eduard

La discutarea proiectului de lege cu privire la Serviciul de Informații și Securitate, deputatul PAS, Adrian Cheptonar a fost întrebat de către deputatul din BCS, Vasile Bolea dacă va fi creată o instituție de Serviciului de Informații Externe cum au majoritatea statelor.

Majoritatea statelor au această dualitate de servicii. De exemplu, unele state au destul de multe servicii militare, contrainformații, interne și externe. În unele state, chiar instituții fiscale au subdiviziuni speciale, poliția are în multe subdiviziuni. În cazul Republicii Moldova, suntem un stat mic și ținem la buget. Activitatea de informații externe este extrem de costisitoare, noi o să ne bazăm ca atribuțiile de neinformații externe să fie ale SIS. În Lituania e exact ca în Republica Moldova”, a punctat Cheptinar.

Potrivit noii legi, SIS ar putea obține dreptul de a supraveghea domiciliul unei persoane, de a-i instala în locuință aparate de supraveghere audio, video sau foto, de a-i intercepta comunicările și de a o urmări vizual, în afara unui dosar penal.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău