Spania trimite rachete ucrainenilor ca să spulbere tancurile lui Putin. 70% din exporturile de armanent, destinate NATO

18 Mart. 2022, 14:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Mart. 2022, 14:55 // Actual //  Lupu Eduard

Armele depozitate la 90 de kilometri de granița cu Polonia sunt deja distribuite în rândul armatei ucrainene. În prima jumătate a anului trecut, principalii cumpărători de arme din Spania au fost partenerii NATO. Armele pe care le trimite Spania sunt de calibru mic, iar cele pe care le va trimite dacă Ucraina o va cere vor fi similare, în principiu, conform publicației Cadena Ser.

Statul spaniol a trimis în principal sisteme antitanc. 1.370 de proiectile pentru sistemele Alcotán 100 și C-90, similare celor pe care le trimit Italia și Germania. Ele lucrează împotriva armurii și sunt foarte utile în lupta urbană, pentru care se pregătește rezistența ucraineană din Kiev și Irpin. Trag grenade de 90 mm și sunt acționate de umăr fără nicio platformă în mișcare.

Ministerul Apărării din Spania a trimis și mitraliere ușoare care sunt folosite în Forțele Aeriene și Garda Civilă. Sunt de model Ameli şi au o autonomie de un kilometru. În plus, comanda include 700.000 de cartușe cu diverse muniții pentru arme lungi, ușoare și grele.

Armele au fost depozitate la 90 de kilometri de granița cu Polonia într-un fel de depozit logistic. Autoritățile ucrainene s-au deplasat acolo pentru a le transporta la graniță și pentru a le introduce pe teritoriul ucrainean. Potrivit unor surse militare, cele două loturi care au fost trimise în doar o săptămână sunt deja distribuite în rândul armatei ucrainene.

Exporturile de arme spaniole au ajuns la 1.633,9 milioane de euro în prima jumătate a anului 2021, potrivit raportului transmis Congresului Deputaților de către Secretarul de Stat pentru Comerț, care este cel care îl întocmește.

În această perioadă, 68,9% din exporturile de arme spaniole au fost direcționate către partenerii NATO. 30,4% au fost distribuite în 51 de țări, în principal în Franța, Regatul Unit și Australia. Majoritatea vânzărilor către Franța sunt pentru avioane de transport, în timp ce cele către Marea Britanie sunt pentru vehicule blindate Ajax.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

01 Dec. 2022, 17:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
01 Dec. 2022, 17:45 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Guvernele Uniunii Europene au ajuns joi la un acord provizoriu privind introducerea unui plafon de preţ de 60 de dolari pentru un baril de petrol rusesc exportat pe mare. Pe lângă aceasta, UE vrea să adopte și un mecanism de ajustare care ar permite menţinerea plafonului la cel puţin 5% sub preţul pieţei, a declarat pentru Reuters un diplomat european.

Polonia, ţară care a militat pentru ca acest plafon să fie fixat la cel mai redus nivel posibil, are timp până la ora 15.00 GMT să accepte acordul provizoriu, care ulterior va avea nevoie să fie aprobat vineri de toate guvernele UE prin procedură scrisă, a precizat diplomatul citat de Reuters.

„Plafonul de preţ a fost stabilit la 60 de dolari însoţit de o prevedere pentru a-l menţine la 5% sub preţul pieţei pentru ţiţeiul rusesc, pe baza cifrelor IEA. Polonia are timp până la ora 16.00 CET să fie de acord. Dacă va face acest lucru, mâine va fi o procedură scrisă pentru aprobare”, a spus diplomatul.

Potrivit mai multor diplomaţi europeni, Lituania şi Estonia, care anterior au sprijinit eforturile Poloniei de a stabili plafonul de preţ fie fixat la cel mai redus nivel posibil, sunt şi ele de acord cu o limită de 60 de dolari per baril.

Joi în jurul orei 13.52 GMT preţul de piaţă al ţiţeiului rusesc Ural era de 70,3 dolari per baril.

Ideea plafonării preţului pentru ţiţeiul rusesc exportat pe mare a fost sugerată de Grupul celor şapte state puternic industralizate (G7), în ideea de a limita veniturile strânse de Moscova din exporturile de petrol, şi în consecinţă a capacităţii Moscovei de a finanţa invazia din Ucraina, fără a evita însă un şoc global în aprovizionarea cu petrol.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău