VIDEO Echipamente de peste 500 de mii de dolari pentru maternitatea din Bălți: „De 30 de ani nu am avut așa dotări”

03 Oct. 2022, 12:20
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
03 Oct. 2022, 12:20 // Actual //  MD Bani

La maternitatea din Bălți, femeile vor naște în condiții mai bune. Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) a donat echipament în valoare de peste jumătate de milion de dolari pentru a dota secțiile de naștere, terapie intensivă, secțiile de ginecologie, sălile de operație și saloanele post-operatorii. Astfel, cu suportul guvernului Statelor Unite, mii de femei vor naște în siguranță și vor avea acces la servicii ginecologice de calitate, informează NordNews.

„Sunt mesele mult așteptate, fotoliile pentru nașteri care sunt absolut noi. Toate echipamentele sunt noi. Sunt lămpi pentru săli de operație, sunt echipamentele pentru dotarea și buna funcționare a serviciului de anestezie, terapie intensivă pentru maturi și nou născuți. Sunt utilaje pentru terapia intensivă a maturilor și nou născuților, monitoare de supraveghere intrauterină fetale, în timpul travaliului”, a spus Carolina Frumusachi, șefa Centrului Perinatal Bălți.

Centrul Perinatologic a fost dotat cu mobilă nouă, paturi pentru nou-născuți, dar și paturi pentru femeile cu probleme ginecologice.

„În decurs de 30 de ani, spitalul nu a mai avut așa suport financiar și dotări precum cele de astăzi. Să nu ai un fotoliu pentru naștere, o masă pentru naștere cu toate dotările, care schimbă poziția corpului, cu părți detașabile, care poți să o ridici, să o cobori la diferite niveluri. Asta ar însemna că ai primi o naștere primitivă, sub copac sau undeva acasă”, a declarat Ala Condrea, vicedirectorul Spitalului Clinic Bălți.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

„Brancarda are mânere, ceea ce înseamnă că pacientul nu va cădea. Este loc pentru balonul de oxigen, în cazul în care pacienta este conectată la masca de oxigen și, nu mai puțin important, este această poziție, pe care putem să o fixăm, pentru a fi semiridicată”, a explicat Rodica Gramma, consultant național, UNFPA.

În total, UNFPA urmează să doteze șapte maternități și două spitale de profil cu echipament performant.

„Este așa-numitul life-savings, echipament care salvează vieți. Vorbim despre urgență în obstretică, în ginecologie. Această dotare include de la zero echiparea unei săli. Costul total al proiectului pentru echiparea instituțiilor medicale incluse în proiect este de peste 2 milioane de dolari. Mai concret, vorbim despre 2,4 milioane de dolari”, a adăugat Rodica Gramma.

Procurarea echipamentelor a fost făcută în contextul crizei umanitare. Acestea urmează să fie instalate în instituțiile beneficiare pe parcursul următoarelor 2 luni.

Realitatea Live

04 Mart. 2024, 09:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Mart. 2024, 09:49 // Actual //  Lupu Eduard

Piața neagră a țigaretelor înregistrează o ușoară scădere în luna ianuarie 2024, ajungând la 7,7% din totalul consumului, comparativ cu 8,5% la finele anului 2023, conform unui studiu realizat de compania de cercetare Novel.

„În luna ianuarie, cea mai mare scădere a contrabandei se înregistrează în nord-est, cu 10,5 p.p. până la 19,2%. Cu toate acestea, regiunea continuă să fie cea mai afectată de comerțul ilegal cu țigarete. În ianuarie, singura regiune în care piața neagră crește semnificativ este sud, cu 4,1 p.p. până la 10,4%. Majorarea este corelată cu apariția ca sursă de proveniență a Bulgariei, începând de anul trecut. Ca proveniență, cea mai mare pondere o deține Duty Free (peste 40%), urmată de Moldova (21,6%), Cheap Whites (13%) și Bulgaria (12,8%)”, a declarat Marian Marcu, Director General Novel Research.

Platforma Stopcontrabanda.ro a raportat că peste 10 milioane de țigarete de contrabandă au fost capturate de autorități în zona de sud a țării începând din acest an, reflectând o tendință de creștere a traficului ilicit de produse din tutun din statele din sudul țării, unde prețurile sunt mai mici.

Directorul relațiilor externe al Ariei Europa de Sud Est a British American Tobacco, Ileana Dumitru, a salutat eforturile autorităților în combaterea contrabandei, menționând instalarea primelor două scannere vamale în vămile Giurgiulești și Albița.

În același timp, veniturile din accize au înregistrat o creștere semnificativă în ianuarie 2024, cu 48,1% față de anul anterior, susținute de încasările din accizele pentru produsele din tutun, cu o creștere de 91,4%.

Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications la JTI România, Moldova și Bulgaria, a subliniat necesitatea unui mediu legislativ stabil pentru a menține parteneriatele cu statul, criticând propunerile legislative anti-tutun care ar putea alimenta piața neagră.

Aceste evoluții survin în contextul unei concentrări sporite a eforturilor de combatere a contrabandei cu țigarete, cu rapoarte ale Poliției de Frontieră care indică o creștere a capturărilor și destructurarea a trei grupuri infracționale organizate în 2023.

Anual, companiile de tutun contribuie semnificativ la bugetul statului, vărsând aproximativ 20 miliarde de lei reprezentând accize, TVA și alte taxe și contribuții.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău