VIDEO Echipamente de peste 500 de mii de dolari pentru maternitatea din Bălți: „De 30 de ani nu am avut așa dotări”

03 Oct. 2022, 12:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
03 Oct. 2022, 12:20 // Actual //  Dumitrita Culiuc

La maternitatea din Bălți, femeile vor naște în condiții mai bune. Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) a donat echipament în valoare de peste jumătate de milion de dolari pentru a dota secțiile de naștere, terapie intensivă, secțiile de ginecologie, sălile de operație și saloanele post-operatorii. Astfel, cu suportul guvernului Statelor Unite, mii de femei vor naște în siguranță și vor avea acces la servicii ginecologice de calitate, informează NordNews.

„Sunt mesele mult așteptate, fotoliile pentru nașteri care sunt absolut noi. Toate echipamentele sunt noi. Sunt lămpi pentru săli de operație, sunt echipamentele pentru dotarea și buna funcționare a serviciului de anestezie, terapie intensivă pentru maturi și nou născuți. Sunt utilaje pentru terapia intensivă a maturilor și nou născuților, monitoare de supraveghere intrauterină fetale, în timpul travaliului”, a spus Carolina Frumusachi, șefa Centrului Perinatal Bălți.

Centrul Perinatologic a fost dotat cu mobilă nouă, paturi pentru nou-născuți, dar și paturi pentru femeile cu probleme ginecologice.

„În decurs de 30 de ani, spitalul nu a mai avut așa suport financiar și dotări precum cele de astăzi. Să nu ai un fotoliu pentru naștere, o masă pentru naștere cu toate dotările, care schimbă poziția corpului, cu părți detașabile, care poți să o ridici, să o cobori la diferite niveluri. Asta ar însemna că ai primi o naștere primitivă, sub copac sau undeva acasă”, a declarat Ala Condrea, vicedirectorul Spitalului Clinic Bălți.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

„Brancarda are mânere, ceea ce înseamnă că pacientul nu va cădea. Este loc pentru balonul de oxigen, în cazul în care pacienta este conectată la masca de oxigen și, nu mai puțin important, este această poziție, pe care putem să o fixăm, pentru a fi semiridicată”, a explicat Rodica Gramma, consultant național, UNFPA.

În total, UNFPA urmează să doteze șapte maternități și două spitale de profil cu echipament performant.

„Este așa-numitul life-savings, echipament care salvează vieți. Vorbim despre urgență în obstretică, în ginecologie. Această dotare include de la zero echiparea unei săli. Costul total al proiectului pentru echiparea instituțiilor medicale incluse în proiect este de peste 2 milioane de dolari. Mai concret, vorbim despre 2,4 milioane de dolari”, a adăugat Rodica Gramma.

Procurarea echipamentelor a fost făcută în contextul crizei umanitare. Acestea urmează să fie instalate în instituțiile beneficiare pe parcursul următoarelor 2 luni.

Realitatea Live

06 Feb. 2023, 05:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Feb. 2023, 05:30 // Actual //  Lupu Eduard

În august, mercenarul făcea spectacol cu ​​„craniul Azov” în mână, decretând: acesta este sfârşitul tuturor ucrainenilor.

Anul trecut, Manguşev apăruse în mână, pe scenă, cu craniul unui ucrainean (detalii, AICI). Soţia lui acuză acum Moscova pe canalele de Telegram fidele literei „Z”.

Manguşev, căpitanul unui batalion rus poreclit Bereg, a fost rănit ieri seară cu o împuşcătură în cap şi transportat la spitalul din oraşul Stahanov „în stare gravă, dar stabilă”.

Prietenul şi colegul său, Boris Rozhin, a postat fotografii cu Manguşev întins pe un pat de spital, cu capul bandajat şi plin de sânge, pe canalul său Telegram.

Soţia reclamă o tentativă de crimă
Potrivit medicilor, bărbatul a fost împuşcat la o distanţă scurtă. Rozkin a spus că Manguşev a fost rănit la un punct de control din Stahanov, dar nu a oferit alte detalii. În prezent, autorităţile ruse din zonă nu au confirmat incidentul.

„Am scris Ministerului Apărării şi FSB-ului, nimeni nu investighează şi nimeni nu încearcă să-l salveze. Judecând după natura rănii, este o tentativă de crimă. Sau chiar o execuţie”, reclamă femeia.

Dinspre Kremlin au apărut zvonuri că Putin şi FSB-ul s-au săturat de şeful grupării Wagner şi îi dă diferite „semnale”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău