VIDEO EMOȚIONANT! Loredana Groza la Festivalul Tradițiilor Românești din Chișinău: „Sângele apă nu se face”

14 Mai 2023, 21:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Mai 2023, 21:22 // Actual //  Lupu Eduard

„Orice ar fi, sângele apă nu se face”. Acesta a fost mesajul interpretei din România Loredana Groza care a urcat aseară pe scena Festivalului Tradițiilor Românești de la Chișinău. Duminică, 14 mai curent, este ultima zi a acestui eveniment, fiind descrisă ca una plină, pentru că mai mulți oameni au decis să petreacă acolo weekendul.

„Prima oară când am venit la Chișinău a fost în anii 90, prima dată după revoluție, când, să zicem că, granițele au dispărut. De atunci am venit de nenumărate ori și de câte ori vin, am o nostalgie și o emoție fantastică. Cred că oamenii de aici sunt speciali și mă simt cumva că avem același sânge și că orice ar fi, sângele apă nu se face. Indiferent de ce spune istoria, de ce spun politicienii, noi suntem frați și surori. De câteva ori vin aici, mă regăsesc … În 1994, a fost și un cutremur, când eram aici cu concertul”, a povestit Loredana Groza.

Publicul a aplaudat și șuierat în semn de susținere a mesajului.

Interpreta din România a continuat cu un cântec pe care l-a scris pentru „fetele care câteodată se simt singure”.

„Sunt aici așa fete? E mai bine să fim singure decât prost însoțite”, a îndemnat ea.

A fost invitata specială a festivalului. Înaintea sa, au cântat: Ad Libitum VOICES și Valeria Marcu. În prima seară a festivalului au ieșit pe scenă: Nicolae Furdui Iancu, Miara Velicu și Surorile Osoianu. În seara de duminică, va urca X.O. BAND.

Festivalul Tradițiilor Românești este organizat de către Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova și face parte din Programul Aniversar Ciprian Porumbescu la Chișinău, desfășurat sub Înaltul Patronaj al președintelui României, Klaus Iohannis.

Realitatea Live

24 Sept. 2023, 14:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Sept. 2023, 14:38 // Actual //  Lupu Eduard

Fostul premier și om de afaceri, Ion Sturza, a făcut declarații notabile referitoare la corupția la nivel înalt și ineficiența guvernului în gestionarea crizei energetice din Republica Moldova, „cee ce ne costă pe noi zeci de milioane în tarifele la energie la gaze”.

Sturza a subliniat că, în opinia sa, schemele de corupție la nivel înalt sunt în prezent la „minimul istoric” în Republica Moldova, concentrându-și afirmațiile pe președinție, guvern, parlament și agenții de stat. Acest comentariu vine într-un moment în care lupta împotriva corupției rămâne o prioritate majoră pentru autoritățile din Moldova și pentru societatea civilă.

În plus, Sturza a abordat problema crizei energetice care a lovit țara anul trecut, afirmând că aceasta a fost mai degrabă rezultatul incompetenței decât al corupției. El a explicat că inițial au existat discuții cu mari companii și bănci internaționale care erau dispuse să ajute Moldova să rezolve problema energetică, dar în cele din urmă, unii parteneri internaționali au renunțat la această colaborare, din cauza a ceea ce Sturza a numit „incompetență” din partea liderilor locali.

Sturza a evidențiat și anumite aspecte specifice ale gestionării crizei, cum ar fi achiziționarea de păcură la prețuri duble față de cotațiile de pe piață și achiziționarea de gaze la prețuri de trei ori mai mari într-un moment în care prețurile pe piață erau în scădere. El a subliniat că astfel de decizii nu pot fi explicate prin corupție, ci mai degrabă prin incompetență.

„Am prevăzut acest dezastru, am prevăzut ce o să se întâmple cu prețurile la gaz, la păcură care astăzi ies la suprafață. Chiar nu vreau să fac proces de intenție nu vreau să spun că a fost corupție, dar incompetența este flagrantă care ne costă zici de milioane. Or, incompetența se pedepsește sigur, însă unii au fost promovați. Ați cumpărat păcură dublu față de prețul de cotații printr-o schemă obscură fără de a vedea traseul, care cel mai probabil a venit din Federația Rusă ca origine. Ați cumpărat caz de 3 ori mai scump în condițiile când era clar că prețul se duce la vale. Ați adus vaccinul în perioada când deja toți nu știu ce să fac cu el”, a punctat Sturza în cadrul unei recente emisiuni de la Vocea Basarabiei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău