(VIDEO) Imagini exclusive Digi24: Cum se pregătește Odesa pentru o invazie rusească

07 Mart. 2022, 13:31
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
07 Mart. 2022, 13:31 // Actual //  MD Bani

Echipa Digi24 a primit permisiunea să filmeze într-unul dintre cele mai bine păzite locuri din Odesa, orașul-port de la Marea Neagră care se pregătește pentru o invazie rusească. Astfel, corespondenții prezintă imagini exclusive în care pot fi observate baricadele din apropierea celor mai importante clădiri din oraș, precum și pregătirea militarilor ucraineni.

Alexandru Rotaru, corespondent Digi24 în Ucraina: „Suntem în punctul zero al Odesei, al orașului cu peste 1 milion de locuitori. Este un punct de o importanță strategică, culturală și istorică. Suntem într-unul dintre cele mai păzite locuri din Odesa. Am negociat pentru a putea filma aici timp de cinci zile. Este extrem de greu să obți permisiunea să filmezi în aceste locuri pentru că spun ucrainenii că se tem foarte mult ca rușii să nu vadă cum se apără și care este strategia lor.”

Din  imagini se pot observa baricade din beton și saci cu nisip. Ucrainenii au montat diverse structuri pentru a împiedica mișcarea tehnicii militare ruse.

„În spate e așa numita bijuterie a orașului. Este Opera Națională din Odesa construită în 1810, este locul în care au fost marii artiști ai lumii. Spun ucrainenii că dacă va începe bombardamentul, Odesa va cădea doar când va cădea Opera Națională. Aici se află atât Opera Națională cât și primăria. Sunt birourile extrem de păzite de ucraineni. Ieri, după ce Zelenski a anunțat că Odesa va fi atacată, aici au fost montate structuri metalice menite să oprească mișcarea tehnicii militare ruse care este așteptată aici.”

În Odesa, oamenii au așteptat aseară din nou un atac aerian. Corespondenții Digi24 au dormit pe rând, pentru cazul în care s-ar fi dat din nou alarma antiaeriană. Orașul nu a fost, din fericire, bombardat.

Luni, sirenele au sunat din nou în oraș. Autoritățile i-au avertizat pe civili să părăsească orașul, pentru că se așteaptă o deteriorare a situației.

Cozile de la ieșirea din oraș sunt din ce în ce mai mari, iar un drum de 40 de minute a durat 4 ore. Mii de oameni stau și în gară la cozi, în încercarea de a fugi din calea războiului.

Realitatea Live

15 Iun. 2025, 10:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
15 Iun. 2025, 10:25 // Actual //  Ursu Victor

Administrația americană și-a reconfirmat opoziția față de inițiativa europeană de a reduce plafonul de preț impus exporturilor de petrol din Federația Rusă, relatează Bloomberg, citând surse apropiate discuțiilor. Subiectul urmează să fie unul central pe agenda summitului G7 care va avea loc în perioada 15–17 iunie în Canada.

Potrivit surselor, Washingtonul continuă să se opună reducerii actualului plafon de preț, ceea ce subminează speranțele oficialilor europeni că liderii G7 vor aproba o astfel de măsură. Deși decizia finală aparține președintelui Donald Trump, până în prezent nu există niciun semnal că poziția americană, exprimată anterior la întâlnirea miniștrilor de finanțe ai G7, s-ar fi schimbat.

În luna mai, la o reuniune similară, secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, și-a exprimat îndoiala privind necesitatea revizuirii plafonului de preț. Casa Albă a refuzat să comenteze pentru Bloomberg poziția actuală a administrației.

Uniunea Europeană și Marea Britanie sunt inițiatoarele demersului de reducere a plafonului, propunere care vizează coborârea prețului maxim de la 60 la 45 de dolari per baril. În absența unui acord cu SUA, sursele Bloomberg nu exclud posibilitatea ca Bruxellesul și Londra să acționeze unilateral, având în vedere că mare parte din petrolul rusesc tranzitează apele europene, iar efectele ar putea fi semnificative chiar și fără sprijin american. Cu toate acestea, un acord multilateral G7 ar avea o forță juridică și politică mai mare, în special datorită capacității de aplicare a sancțiunilor de către Washington.

Totodată, Financial Times a informat recent că în noul pachet de sancțiuni europene – al 18-lea la număr – ar urma să fie inclusă și interdicția totală de utilizare a infrastructurii gazoductului „Nord Stream”, precum și orice altă infrastructură energetică rusească în statele UE.

Summitul G7 din Canada ar putea fi astfel marcat de divergențe majore între aliați privind strategia de reducere a veniturilor energetice ale Rusiei, într-un moment în care războiul din Ucraina intră într-o nouă etapă de escaladare.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO