Bucureștiul scapă Republica Moldova de șantajul energetic al Transnistriei! Guvernul de peste Prut schimbă legislația

23 Mai 2024, 12:30
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
23 Mai 2024, 12:30 // Actual //  bani.md

Guvernul României urmează să adopte astăzi, joi, 23 mai, un proiect de ordonanță de urgență pentru a modifica legislația în vigoare, facilitând astfel accesul Republicii Moldova la energie electrică și gaze naturale din România. Această măsură vine ca răspuns la criza energetică provocată de războiul din Ucraina.

Proiectul propune modificarea Articolului VII1 din Ordonanța de urgență nr. 119/2022 pentru a asigura furnizarea de energie electrică către Republica Moldova. Întrucât starea de urgență în Republica Moldova a încetat în ianuarie 2024, iar situația excepțională în domeniul energiei continuă, Guvernul României a decis să clarifice și să extindă cadrul legal existent.

„Prezentul act normativ modifică Articolul VII1 din Ordonanţa de urgenţă nr. 119/2022 pentru a extinde posibilitatea furnizării de energie electrică către Republica Moldova. În cazul în care Republica Moldova nu își poate asigura consumul național, producătorii de energie din România vor fi obligați să încheie contracte bilaterale cu traderi desemnați de Guvernul Republicii Moldova, la prețul de referință stabilit, plus costul certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră,” se arată în nota de fundamentare a Ordonanței de Urgență.

Războiul din Ucraina a generat riscuri semnificative pentru sectorul energetic din Republica Moldova. Principalul risc este întreruperea furnizării energiei electrice de către MGRES, centrala termoelectrică de la Cuciurgan, care asigură aproximativ 75% din necesarul de electricitate al țării. Aceasta poate fi cauzată de sistarea furnizării gazelor naturale de către Gazprom sau de rezilierea contractului cu Energocom.

În plus, deschiderea pieței gazelor naturale și apariția furnizorilor alternativi au introdus riscuri de dumping și distorsiuni ale pieței, care pot afecta și sectorul energiei electrice.

De asemenea, există riscuri de infrastructură, reflectate în întreruperi parțiale sau totale ale furnizării de energie electrică, precum cele din 15 și 23 noiembrie 2022 și 30 mai 2023, cauzate de atacuri asupra infrastructurii energetice a Ucrainei.

Pentru a preveni aceste riscuri și a asigura o sursă stabilă de energie pentru Republica Moldova, Guvernul României a decis să modifice legislația astfel încât producătorii de energie electrică din România să poată furniza energie direct către Republica Moldova.

În perioada octombrie 2022 – februarie 2023, România a exportat 523.413 MWh de energie electrică către Republica Moldova, reprezentând 2,1% din producția totală a Sistemului Energetic Național (SEN).

Această modificare legislativă este esențială pentru a continua sprijinul energetic acordat Republicii Moldova în contextul vulnerabilității crescute și al dependenței de centrala termoelectrică de la Cuciurgan și importurile de energie din România.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO