Bucureștiul scapă Republica Moldova de șantajul energetic al Transnistriei! Guvernul de peste Prut schimbă legislația

23 Mai 2024, 12:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Mai 2024, 12:30 // Actual //  Lupu Eduard

Guvernul României urmează să adopte astăzi, joi, 23 mai, un proiect de ordonanță de urgență pentru a modifica legislația în vigoare, facilitând astfel accesul Republicii Moldova la energie electrică și gaze naturale din România. Această măsură vine ca răspuns la criza energetică provocată de războiul din Ucraina.

Proiectul propune modificarea Articolului VII1 din Ordonanța de urgență nr. 119/2022 pentru a asigura furnizarea de energie electrică către Republica Moldova. Întrucât starea de urgență în Republica Moldova a încetat în ianuarie 2024, iar situația excepțională în domeniul energiei continuă, Guvernul României a decis să clarifice și să extindă cadrul legal existent.

„Prezentul act normativ modifică Articolul VII1 din Ordonanţa de urgenţă nr. 119/2022 pentru a extinde posibilitatea furnizării de energie electrică către Republica Moldova. În cazul în care Republica Moldova nu își poate asigura consumul național, producătorii de energie din România vor fi obligați să încheie contracte bilaterale cu traderi desemnați de Guvernul Republicii Moldova, la prețul de referință stabilit, plus costul certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră,” se arată în nota de fundamentare a Ordonanței de Urgență.

Războiul din Ucraina a generat riscuri semnificative pentru sectorul energetic din Republica Moldova. Principalul risc este întreruperea furnizării energiei electrice de către MGRES, centrala termoelectrică de la Cuciurgan, care asigură aproximativ 75% din necesarul de electricitate al țării. Aceasta poate fi cauzată de sistarea furnizării gazelor naturale de către Gazprom sau de rezilierea contractului cu Energocom.

În plus, deschiderea pieței gazelor naturale și apariția furnizorilor alternativi au introdus riscuri de dumping și distorsiuni ale pieței, care pot afecta și sectorul energiei electrice.

De asemenea, există riscuri de infrastructură, reflectate în întreruperi parțiale sau totale ale furnizării de energie electrică, precum cele din 15 și 23 noiembrie 2022 și 30 mai 2023, cauzate de atacuri asupra infrastructurii energetice a Ucrainei.

Pentru a preveni aceste riscuri și a asigura o sursă stabilă de energie pentru Republica Moldova, Guvernul României a decis să modifice legislația astfel încât producătorii de energie electrică din România să poată furniza energie direct către Republica Moldova.

În perioada octombrie 2022 – februarie 2023, România a exportat 523.413 MWh de energie electrică către Republica Moldova, reprezentând 2,1% din producția totală a Sistemului Energetic Național (SEN).

Această modificare legislativă este esențială pentru a continua sprijinul energetic acordat Republicii Moldova în contextul vulnerabilității crescute și al dependenței de centrala termoelectrică de la Cuciurgan și importurile de energie din România.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

24 Iun. 2024, 17:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Iun. 2024, 17:04 // Actual //  Lupu Eduard

Casa familiei prinţesei Diana a fost scoasă la vânzare pentru prima dată în 22 de ani, la preţul de 10,95 milioane de lire sterline, adică aproape 13 milioane de euro, pe site-urile Whetherell şi Chestertons.

Casa, construită la începutul anilor 1980, a aparţinut contesei Raine Spencer, soacra lui Lady Di. Înaltă de patru etaje, aceasta este situată în Mayfair, Londra.

„Cu legăturile sale cu aristocraţia şi regalitatea, ne aşteptăm ca această casă să atragă un interes puternic din partea cumpărătorilor exigenţi din întreaga lume. Aceasta este o casă trofeu cu o istorie ilustră”, a declarat Danish Arif, şeful vânzărilor Mayfair la Chestertons, potrivit Cityam.

Casa de 430 de metri pătraţi are mai multe camere, inclusiv un hol de primire, o sală de recepţie, mai multe bucătării, un lounge, o bibliotecă, două dormitoare cu dressing-uri şi băi proprii, un apartament separat cu un lounge care se deschide pe o terasă orientată spre sud, un dormitor pentru oaspeţi şi locuinţe pentru personal. O scară duce la fiecare dintre cele patru etaje.

Potrivit agenţiei imobiliare Wetherell, casa are un DPE (diagnostic de performanţă energetică) de clasa E.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău