VIDEO Muzeul Naţional de Etnografie a marcat 135 de ani de la fondare cu lume bună şi vinuri selecte

26 Oct. 2024, 10:11
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
26 Oct. 2024, 10:11 // Actual //  bani.md

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a sărbătorit joi, 24 octombrie, 135 de ani de la înființare, organizând o sărbătoare care a reunit funcționari de stat, angajații muzeului, fotografi, muzeografi și jurnaliști. În context, a fost lansată și o expoziție de fotografii intitulată „Generații de muzeografi-fotografi în serviciul societății. Omagiu Muzeului la 135 de ani”. La final, invitații s-au bucurat de bucate alese și vinuri de la Castel Mimi.

În discursul său, directorul muzeului, Petru Vicol, a ținut să mulțumească oamenilor care contribuie zilnic la dezvoltarea patrimoniului cultural al Republicii Moldova.

„A fost o evoluție frumoasă, firească. Muzeul a fost fondat în octombrie 1889, în urma organizării unei expoziții agricole și industriale aici, în acest cartier al orașului Chișinău. Muzeul este unul dintre cele mai vizitate din Republica Moldova, cu peste 90.000 de vizitatori anual, incluzând filialele noastre. În special după pandemie, a crescut interesul pentru cultură și patrimoniu, iar faptul că mulți vizitatori sunt copii, ne bucură enorm”, afirmă Petru Vicol, directorul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală.

La eveniment au fost prezenţi muzeografi din întreaga ţară.

„Este un eveniment foarte important pentru întreaga societate și, în primul rând, pentru orașul Chișinău. Chiar și expoziția de astăzi, prezentată în cadrul manifestării, arată că suntem mai creativi și că am depășit această criză”, spune Valeria Suruceanu, directoarea Muzeului de Istorie din Chișinău.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

„Am participat la deschiderea noii expoziții de fotografii, iar la finalul sărbătorii, gazdele au decis să ne servească cu o cafea, ceai sau, după preferințe, cu un vin de la Castel Mimi. Eu sunt din nordul Moldovei și vreau să spun că este un vin extraordinar, cu un miros foarte plăcut, iar gustul… nici nu se discută. Este excelent!”, susţine Galina Mosoric, directoarea Muzeului Ținutului Edineț.

De-a lungul timpului, activităţile Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală au fost susţinute de către Castel Mimi. Şi nu întâmplător…

„Întotdeauna am susținut proiectele și inițiativele Muzeului de Etnografie pentru că, pe timpuri, Constantin Mimi a fost primul director al acestui muzeu și este un fel de testament al lui să susținem arta, culturași tot ce ține de autentic și național al Republicii Moldova. Astăzi delectăm gusturile oaspeților cu vinuri din soiuri autohtone – Feteasca Neagră, Rara Neagră, Feteasca Regală, Feteasca Albă. Noi suntem prezenți la toate evenimentele, în curtea muzeului, dar și aici în interior. Ne străduim să fim alături de muzeu”, afirmă Ala Samoilenco, directorul de Marketing al Castel Mimi.

Expoziția aniversară va rămâne deschisă publicului în următoarele luni, oferind vizitatorilor ocazia de a descoperi valorile și istoria comunității rurale moldovenești prin fotografii arhivate în peste o sută de ani de activitate.

Realitatea Live

26 Oct. 2024, 10:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
26 Oct. 2024, 10:05 // Actual //  Ursu Victor

Industria farmaceutică din Moldova se confruntă cu dificultăți majore în integrarea pe piața globală, limitată de protecția slabă a proprietății intelectuale și de reglementările stricte care afectează exporturile. Potrivit unui raport al Băncii Mondiale, sectorul moldovenesc, istoric bazat pe producția de medicamente generice destinate piețelor din CSI, și-a văzut activitatea restrânsă în ultimii ani. Principalele provocări includ conformitatea cu standardele internaționale și o scădere a exporturilor către Rusia, o piață crucială pentru Moldova.

În 2022, exporturile farmaceutice ale Moldovei au totalizat sub 50 milioane USD, plasând țara pe locul 101 la nivel global. Sectorul este dominat de câteva companii certificate GMP, orientate spre piețele din CSI și parțial către UE. Totuși, standardele stricte de calitate și lipsa investițiilor fac dificilă atragerea capitalului străin, în special în contextul proximității de conflictul din Ucraina și al riscului economic ridicat.

Protecția proprietății intelectuale slabă în Moldova limitează perspectivele de atragere a producătorilor de medicamente cu valoare adăugată mare, fiind unul dintre principalele obstacole în dezvoltarea unei industrii farmaceutice competitive la nivel global. Aderarea la standardele UE și reformele în domeniul reglementării și conformității ar putea facilita integrarea Moldovei în lanțurile de aprovizionare europene și extinderea pe noi piețe.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău