VIDEO Paradox: Ducem lipsă de învățători, dar avem peste media europeană raportată la numărul de elevi

10 Sept. 2024, 14:23
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
10 Sept. 2024, 14:23 // Actual //  bani.md

În timp ce școlile din țară au anunțat aproape 2000 de locuri vacante de profesori, Republica Moldova are o inflație de cadre didactice raportate la numărul de elevi. De vină ar fi menținerea numărului mare de instituții de învățământ, în timp ce numărul de elevi este în continuă descreștere. De această părere sunt invitatele emisiunii „Consens Național” de la RLIVE TV.

Galina Rusu, secretară de stat a Ministerului Educației și Cercetării, a menționat că numai o reorganizare a rețelei de școli ar putea îmbunătăți situația.

„Acum cinci ani în Republica Moldova erau 12 elevi la un cadru didactic. Anul curent vorbim de o mică majorare de 12,8 elevi la un cadru didactic. În Europa această medie este de 17 elevi la un învățător, iar în unele sectoare cifra poate ajunge și la 20 de elevi la un cadru didactic”, a specificat Galina Rusu.

Viorica Andrițchi, directoarea Institutului Național pentru Educație și Leadership (INEL), a spus că astăzi se cere o regândire a modelului de profesor care să aibă competențe mai aproape de necesitățile copilului și în concordanță cu așteptările părinților.

„Profesia de cadru didactic este în topul profesiilor viitorului, în primele zece profesii. Ea nu este lipsită de prestigiu, iar previziunile arată că în următorii ani vor dispărea multe joburi, iar profesorii vor trebui să vină cu soluții, cu noi specializări, cu recalificări pentru a face față schimbărilor”, a menționat directoarea INEL.

Conform datelor Ministerului Educației și Cercetării, la 1 septembrie erau vacante aproape două mii de funcții didactice. Un sfert dintre acestea erau înregistrate în municipiul Chișinău unde au fost raportate 520 de posturi vacante, după care urmează UTA Găgăuzia cu 127 și raionul Ungheni cu  97 de funcții vacante.

 

Realitatea Live

17 Sept. 2024, 14:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Sept. 2024, 14:28 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova se confruntă cu o migrație masivă a tinerilor, conform celor mai recente date statistice. Aproape unul din patru tineri moldoveni a anunțat intenția de a emigra, iar acest fenomen se agravează odată cu înaintarea în vârstă.

Conform datelor Biroului Național dde Statistică, 23,6% dintre tinerii de 15-24 ani, 24,2% dintre cei de 15-29 ani și 24,4% dintre tinerii de 15-34 ani intenționează să plece în străinătate pentru muncă. Bărbații sunt semnificativ mai numeroși în rândul celor care lucrează deja sau doresc să lucreze peste hotare. Procentul bărbaților de 15-24 ani care se află în această situație este de 42,5%, comparativ cu doar 11,4% la femei. La tinerii de 15-29 ani, procentul bărbaților ajunge la 50,1%, în timp ce femeile reprezintă 10,8%, iar în rândul bărbaților de 15-34 ani, ponderea ajunge la 56,8%, cu 7,4% pentru femei. Printre bărbații de 30-34 ani, procentul celor care intenționează să plece pentru muncă în străinătate este de 66,2%.

O categorie distinctă o reprezintă tinerii care pleacă în străinătate pentru muncă temporară, fără a urma un nivel de educație sau formare profesională. Cea mai mare pondere în această categorie este înregistrată la tinerii de 25-29 ani, cu 8,0%.

Numărul total al tinerilor în vârstă de 15-34 ani care formează grupul NEET (tineri care nici nu sunt angajați, nici nu urmează studii) este de 135.900, dintre care 31.800 au între 15-24 ani și 79.900 au între 15-29 ani. În toate aceste grupe de vârstă, femeile constituie majoritatea: 60,7% în grupa de 15-24 ani, 65,9% în cea de 15-29 ani și 65,5% în cea de 15-34 ani.

Aceste statistici evidențiază criza profundă cu care se confruntă tineretul din Moldova, punând în lumină necesitatea urgentă de măsuri pentru a îmbunătăți oportunitățile educaționale și profesionale în țară.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău