VIDEO Securitatea copiilor pe internet, prioritatea MAI. Efros promite pedepse mai dure pentru agresorii virtuali

15 Feb. 2024, 15:48
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
15 Feb. 2024, 15:48 // Actual //  bani.md

Forumul internațional „Siguranța Online a Copiilor” a început la Chișinău. Conform Ministerului Afacerilor Interne, evenimentul reunește experți internaționali, reprezentanți guvernamentali, oficiali ai Uniunii Europene, reprezentanți ai Senatului României, miniștri din Guvernul Republicii Moldova, diplomați, specialiști în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC), precum și reprezentanți ai societății civile pentru a discuta și a colabora în domeniul protecției copiilor în mediul online. Panelurile de discuții vor avea loc în perioada 15-16 februarie.

Forumul a fost deschis de către președinta Maia Sandu și comisara europeană pentru afaceri interne Ylva Johansson, alături de ministrul Afacerilor Interne Adrian Efros și ambasadorul SUA Kent D. Logsdon.  În cadrul celor două zile ale forumului se va discuta despre inițiativele legislative la nivel național și european, pentru răspuns la abuzul și exploatarea sexuală a copiilor în mediul virtual. Participanții urmează să analizeze legislația și experiența internațională, modul de cooperare între instituții și să discute despre crearea unui registru național al agresorilor sexuali.

Adrian Efros a precizat în cadrul forumului că Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și-a propus să conecteze strategia națională în domeniul afacerilor interne cu viziunea UE privind combaterea crimelor referitoare la exploatarea sexuală a copiilor, inclusiv în mediul online.

„În materie legislativă, pe lângă ratificarea mai multor tratate internaționale cum ar fi Convenția Budapesta și Convenția Lanzarote, specialiștii noștri împreună cu cei de la justiție lucrează pentru înlăturarea unor bariere și lacune în legislația națională din Codul penal, Codul de procedură penală și din legea cu privire la serviciile societății informaționale, care îngreunează identificarea agresorilor și atragerea la răspundere imediată a acestora”, a spus șeful MAI.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

„Problema abuzului sexual asupra copiilor nu este una ușor de vorbit. Dar trebuie. Un copil nu are putere.  Dar îi o dăm noi. Trebuie să folosim puterea noastră pentru a ajuta să punem capăt abuzului sexual asupra copiilor. O felicit pe președinta Sandu și Guvernul Republicii Moldova pentru că au acordat prioritate acestei lupte. Am făcut o legislație detaliată a UE pentru a ne asigura că avem termene de prescripție mai lungi pentru a raporta crimele și pentru a lupta împotriva utilizării inteligenței artificiale pentru a crea noi imagini bazate pe materiale de abuz sexual asupra copiilor”, a declarat comisara europeană Ylva Johansson.

Șeful misiunii diplomatice americane, Kent D. Logsdon, a punctat că forumul marchează un pas important pentru a consolida acțiunile ce țin de protecția copilului online.

„Acest eveniment subliniază angajamentul ferm al Republicii Moldova și partenerilor săi internaționali în asigurarea unui mediu digital mai sigur pentru toți copiii”, a conchis ambasadorul.

Forumul „Siguranța Online a Copiilor” este organizat de Ministerul Afacerilor Interne în parteneriat cu Centrul Internațional „La Strada Moldova”, cu sprijinul Departamentului de Stat al SUA și al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău