VIDEO Securitatea copiilor pe internet, prioritatea MAI. Efros promite pedepse mai dure pentru agresorii virtuali

15 Feb. 2024, 15:48
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
15 Feb. 2024, 15:48 // Actual //  bani.md

Forumul internațional „Siguranța Online a Copiilor” a început la Chișinău. Conform Ministerului Afacerilor Interne, evenimentul reunește experți internaționali, reprezentanți guvernamentali, oficiali ai Uniunii Europene, reprezentanți ai Senatului României, miniștri din Guvernul Republicii Moldova, diplomați, specialiști în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC), precum și reprezentanți ai societății civile pentru a discuta și a colabora în domeniul protecției copiilor în mediul online. Panelurile de discuții vor avea loc în perioada 15-16 februarie.

Forumul a fost deschis de către președinta Maia Sandu și comisara europeană pentru afaceri interne Ylva Johansson, alături de ministrul Afacerilor Interne Adrian Efros și ambasadorul SUA Kent D. Logsdon.  În cadrul celor două zile ale forumului se va discuta despre inițiativele legislative la nivel național și european, pentru răspuns la abuzul și exploatarea sexuală a copiilor în mediul virtual. Participanții urmează să analizeze legislația și experiența internațională, modul de cooperare între instituții și să discute despre crearea unui registru național al agresorilor sexuali.

Adrian Efros a precizat în cadrul forumului că Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și-a propus să conecteze strategia națională în domeniul afacerilor interne cu viziunea UE privind combaterea crimelor referitoare la exploatarea sexuală a copiilor, inclusiv în mediul online.

„În materie legislativă, pe lângă ratificarea mai multor tratate internaționale cum ar fi Convenția Budapesta și Convenția Lanzarote, specialiștii noștri împreună cu cei de la justiție lucrează pentru înlăturarea unor bariere și lacune în legislația națională din Codul penal, Codul de procedură penală și din legea cu privire la serviciile societății informaționale, care îngreunează identificarea agresorilor și atragerea la răspundere imediată a acestora”, a spus șeful MAI.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

„Problema abuzului sexual asupra copiilor nu este una ușor de vorbit. Dar trebuie. Un copil nu are putere.  Dar îi o dăm noi. Trebuie să folosim puterea noastră pentru a ajuta să punem capăt abuzului sexual asupra copiilor. O felicit pe președinta Sandu și Guvernul Republicii Moldova pentru că au acordat prioritate acestei lupte. Am făcut o legislație detaliată a UE pentru a ne asigura că avem termene de prescripție mai lungi pentru a raporta crimele și pentru a lupta împotriva utilizării inteligenței artificiale pentru a crea noi imagini bazate pe materiale de abuz sexual asupra copiilor”, a declarat comisara europeană Ylva Johansson.

Șeful misiunii diplomatice americane, Kent D. Logsdon, a punctat că forumul marchează un pas important pentru a consolida acțiunile ce țin de protecția copilului online.

„Acest eveniment subliniază angajamentul ferm al Republicii Moldova și partenerilor săi internaționali în asigurarea unui mediu digital mai sigur pentru toți copiii”, a conchis ambasadorul.

Forumul „Siguranța Online a Copiilor” este organizat de Ministerul Afacerilor Interne în parteneriat cu Centrul Internațional „La Strada Moldova”, cu sprijinul Departamentului de Stat al SUA și al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

Realitatea Live

22 Iul. 2025, 16:36
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
22 Iul. 2025, 16:36 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat un nou cadru legislativ menit să protejeze investitorii de retail de riscurile asociate instrumentelor financiare speculative. Modificările aduse legii privind piața de capital prevăd interzicerea opțiunilor binare și impun restricții stricte asupra contractelor pentru diferențe (CFD), cu efect de levier.

Noile reglementări vizează în special interzicerea promovării și vânzării agresive a acestor produse către persoane fizice care nu sunt investitori profesioniști. Astfel, devin ilegale: publicitatea înșelătoare și promisiunile de câștiguri rapide, utilizarea bonusurilor condiționate, atragerea de clienți prin call-centere, social media, radio și TV și modelele de business în care furnizorii câștigă din pierderile clienților.

Opțiunile binare – comparate de autorități cu pariurile – sunt complet interzise, iar în cazul CFD-urilor este limitată promovarea produselor care implică efect de levier ridicat, adesea prezentate drept oportunități rapide de îmbogățire.

Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) are acum competența de a bloca publicitatea înșelătoare și de a emite alerte publice, iar încălcarea noilor prevederi constituie infracțiune penală.

Măsurile nu afectează accesul investitorilor la instrumente derivate tranzacționate pe piețe reglementate sau platforme MTF, însă CNPF avertizează populația să verifice dacă furnizorii sunt autorizați, fie de CNPF, fie de autorități internaționale, înainte de a investi.

Republica Moldova se aliniază astfel practicii europene de protecție a investitorilor individuali, punând capăt promovării agresive a produselor speculative care au generat pierderi masive pentru mii de persoane.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA