(VIDEO) Sergiu Harea, CCI a RM, la Gala Businessului Moldovenesc: Este important să susținem producătorii autohtoni

21 Iun. 2022, 12:36
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
21 Iun. 2022, 12:36 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Pe data de 16 iunie curent Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) și Agenția de Stat pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI) au organizat cel mai important eveniment pentru mediul de afaceri autohton – Gala Businessului Moldovenesc.

În cadrul Galei au fost premiați laureații concursurilor „Marca Comercială a Anului” și „Premiul pentru Realizări în Domeniul Calității”. Astfel, la Gala Businessului Moldovenesc au fost premiate circa 140 de întreprinderi care s-au remarcat prin calitatea serviciilor și produselor.

„Noi în Republica Moldova avem cu ce ne mândri. Avem companii și personal bine pregătit care asigură piața internă și exportă în alte țări. Produsele noastre sunt deja cerute peste hotare”, a declarat Sergiu Harea, președintele CCI a RM.

În urma evenimentului am discutat cu Sergiu Harea, președintele Camerei de Comerț și Industrie care a menționat încă o dată cât de important este să susținem producătorii autohtoni.

„A fost un eveniment de suflet, dar și de anvergură națională unde am încercat să scoatem în evidență tot ce avem noi mai bun în Republica Moldova, atât mărcile și brandurile autohtone cât și calitatea produselor și serviciilor din țara noastră. În cadrul Galei Businessului Moldovenesc avem foarte mulți premianți, laureați care pe parcursul anului 2021 au investit în tot ceea ce fac. Și autoritățile publice centrale prezente la eveniment au înțeles cât de important este să susținem producătorii autohtoni astfel încât să creăm noi locuri de muncă pentru a ține cetățenii noștri acasă.”

De asemenea, președintele CCI a RM a îndemnat și antreprenorii care nu au participat în acest an sau nu au fost desemnați învingători să nu-și piardă speranța și să se înscrie la concursul în următoarele ediții.

Pe viitor, Camera de Comerț și Industrie va continua să susțină businessul autohton, fiind propuse noi nominalizări pentru participanți.

Realitatea Live

01 Dec. 2023, 17:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Dec. 2023, 17:39 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, Guvernul a aprobat proiectul de buget pentru anul 2024, evidențiind o creștere a veniturilor și reduceri semnificative a deficitului. Potrivit ministrului Finanțelor, Petru Rotaru, proiectul bugetului a fost elaborat având în vedere perspectivele de dezvoltare economică pentru următorii 3 ani și prognoza macroeconomică actualizată în octombrie.

Veniturile estimate la bugetul de stat pentru anul viitor sunt programate să atingă suma de 66,63 miliarde lei, în creștere cu 1,3% față de cifrele actualizate pentru 2023. Cheltuielile sunt estimate la 82,22 miliarde lei, reprezentând o reducere de 2,2%, iar deficitul se va situa la 15,59 miliarde lei, cu o reducere semnificativă de 14,9%.

Ministrul Rotaru a subliniat că proiectul de buget pentru 2024 a luat în considerare perspectivele de dezvoltare economică, precum și prognozele macroeconomice convenite cu experții FMI. Conform acestora, se estimează că PIB-ul va crește cu 3,5%, inflația medie anuală va fi de 5,7%, iar salariile medii vor crește cu 10,18%.

În structura veniturilor bugetului de stat pentru 2024, impozitele și taxele vor reprezenta peste 91,7%, cu o creștere de 9%. Principala sursă fiscală va fi TVA, estimată să aducă venituri de 34,17 miliarde lei, în creștere cu 8%.

Cheltuielile bugetului vor fi axate pe obiectivele de politică fiscală pe termen mediu și prioritățile sectoriale, inclusiv protecția socială, salarizarea în sectorul public și implementarea proiectelor conforme cu acordurile încheiate cu partenerii de dezvoltare.

Fonduri semnificative sunt alocate pentru proiecte cu finanțare externă, cu peste 80 de proiecte programate pentru implementare în 2024. Acestea includ sprijin pentru sectorul drumurilor, proiecte în domeniul învățământului superior, energie și altele.

Proiectul de lege privind bugetul pentru 2024 trebuie să fie aprobat de parlament înainte de a deveni efectiv.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău