Moldoveni au vândut euro și dolari în sumă de 15 miliarde de lei

21 Iun. 2022, 13:16
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
21 Iun. 2022, 13:16 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

În luna mai banii în circulație au constituit 30,1 miliarde de lei, micșorându-se cu 1,5 miliarde de lei (5,1 la sută) comparativ cu decembrie 2021 ca rezultat al depășirii în perioada ianuarie – mai 2022 a volumului încasărilor cumulative asupra volumului eliberărilor cumulative pe sistemul bancar, arată datele Băncii Naționale a Moldovei.

În perioada ianuarie – mai 2022, volumul încasărilor banilor în numerar de către băncile moldovenești s-a majorat cu 21,4 la sută față de perioada similară a anului precedent și a constituit 67 635,8 mil. lei. Creșterea volumului încasărilor de mijloace bănești a fost determinată, preponderent, de majorarea cu 10,8 la sută a încasărilor din comercializarea mărfurilor de consum (indiferent de canalul de desfacere), care dețin cea mai mare pondere (de 51,5 la sută) din volumul total al încasărilor (Diagrama nr. 2). Totodată, încasările de la vânzarea valutei persoanelor fizice s-au majorat de 3,3 ori, constituind 5 786,2 mil.lei (echivalentul a 315,7 mil. USD).

Băncile au eliberat numerar cu 14,6% mai mult

Totodată, în luna mai 2022, volumul încasărilor a constituit 14,7 miliarde de lei (+13,2 la sută față de luna aprilie 2022 și +22,4 la sută față de luna mai 2021).

Volumul eliberărilor banilor în numerar din casele băncilor licențiate în perioada ianuarie – mai 2022 s-a majorat cu 14,6 la sută comparativ cu perioadă similară a anului precedent și a constituit 66 112,5 mil. lei.

Modificarea respectivă a fost determinată, preponderent, de creșterea volumului eliberărilor din conturile persoanelor fizice5 cu 4 337,2 mil. lei (33,7 la sută), care a însumat 17,2 miliarde de lei. Ponderea acestora a crescut cu 3,7 p.p. și a constituit 26,0 la sută din volumul total al eliberărilor de numerar.

Persoanele fizice au vândut mai puțină valută, cu 6,6%

Totodată, eliberările pentru cumpărarea valutei de la persoane fizice s-au micșorat cu 6,6 la sută, constituind 15 344,0 mil.lei (echivalentul a 836,5 mil. USD), ceea ce reprezintă 23,2 la sută din volumul total al eliberărilor de numerar.

De menționat că, o pondere semnificativă de 22,8 la sută din volumul total al eliberărilor au avut eliberările din bancomate, care s-au majorat în perioada ianuarie – mai 2022 cu 37,0 la sută comparativ cu perioada similară a anului precedent.

În luna mai 2022, volumul eliberărilor a constituit 14 834,5 mil. lei, fiind inferior volumului încasărilor cu 68,5 mil. lei. Comparativ cu luna aprilie 2022, eliberările de numerar s-au majorat cu 1 941,4 mil. lei sau cu 15,1 la sută.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

25 Iun. 2022, 19:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Iun. 2022, 19:21 // Actual //  Lupu Eduard

Moscova consideră că acordarea statutului de candidat la UE pentru Ucraina și Republica Moldova este o afacere internă a Europei. Este reacția pe care a avut-o Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, încercând să minimalizeze importanța acestei decizii pentru Moscova. Trebuie spus că intențiile Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană și de a ieși de sub influența rusă a fost una din cauzele care au declanșat actualul conflict.

Acordarea statutului de state candidate la aderarea la Uniunea Europeană pentru Ucraina și Republica Moldova este o afacere internă a Europei susține Moscova. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, încearcă să minimalizeze importanța acestei decizii, adoptată în toiul războiului de invazie pe care rusia îl duce pe teritoriului vecinului său ucrainean, relatează AFP.

„Aceasta este o afacere internă a Europei”, a declarat Dmitri Peskov.

El a precizat, însă, că pentru Moscova este important ca aceste procese „să nu aducă mai multe probleme Rusiei (…), în relaţiile acestor ţări cu Rusia”. De asemenea, Peskov și-au exprimat speranţa că acest lucru nu va duce la o deteriorare a relaţiilor Moscovei cu Bruxellesul. Acestea se află, în prezent, la un nivel atât de scăzut „încât este foarte dificil să fie degradate mai mult”.

Tot în acest context, Dmitri Peskov a denunțat voinţa Republicii Moldova de a „deveni mai europeană ca europenii înşişi”. El a subliniat, că Turcia, stat candidat la UE de aproximativ 20 de ani, „nu a putut niciodată să înainteze mai mult. Însă, în acelaşi timp, a devenit o ţară suverană şi independentă”.

Joi, 23 iunie, într-un summit UE, la Bruxellesul a acordat statutul de state candidate la aderarea la Uniunea Europeană pentru Ucraina şi Republica Moldova. Această decizie marchează începutul unui proces îndelungat şi complex, în vederea unei aderări la UE.

Georgia, care intenționează, de asemenea, să adere la UE trebuie să realizeze reforme pentru a primi statutul de stat candidat. O manifestaţie de susţinere a aspiraţiilor europene ale acestei ţări din Caucaz a fost programată în capitala georgiană, Tbilisi.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău