(VIDEO) Un nou proiect marca Elon Musk. Ce îşi propune miliardarul să facă în Las Vegas

27 Mai 2021, 13:46
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
27 Mai 2021, 13:46 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Elon Musk este unul dintre cei mai bogați oameni din lume. Miliardarul conduce Tesla, SpaceX, dar și alte companii care sunt dornice de inovație.

Una dintre ele este The Boring Company, care își propune să fluidizeze traficul prin tuneluri. Un astfel de tunel a fost testat deja în Las Vegas.

The Boring Company este o companie americană de servicii de construcții de infrastructură și tuneluri fondată de Elon Musk.

Tunelul a fost construit pe sub Convention Center din Las Vegas și va fi lansat oficial luna viitoare. Prin implementarea acestui proiect, Musk își propune să folosească doar mașini autonome, marca Tesla, vor fi Tesla Model 3 și Tesla Model X.

La Miami ar urma să fie construit un nou tunel pe sub oraș. Scopul principal este ca aplicațiile de ride sharing să se folosească de ele. La testele de acum au participat și vloggeri.

Realitatea Live19 Iun. 2021, 13:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
19 Iun. 2021, 13:30 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Fostul director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Victor Parlicov, spune despre noua metodologie aprobată de ANRE referitor la plafonarea prețurilor la carburanți, că este împotriva principiilor economiei de piață, încurajează instituirea monopolului și are menirea de a-i elimina pe petroliștii mici. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Piatnitsa s Anatoliem Golea” de la RTR Moldova.

Potrivit expertului în domeniul energetic, Victor Parlicov, noua metodologie de calcul e distructivă pentru piața petrolieră din Republica Moldova, întrucât nu pot fi stabilite reguli similare pentru petroliști care au cheltuieli și profitabilitate complet diferite.

„Tentativa de a reglementa prețurile prin instituirea unui plafon pe o piață concurențială nu este o soluție bună și din start este sortită eșecului. Dacă în lege este indicat că suntem o economie de piață, atunci trebuie să creăm condiții pe piața concurențială, ca petroliștii să se bată între ei pentru consumator. Acum ANRE are misiunea de a stabili o marjă, care de facto, este imposibil de stabilit, pentru că fiecare companie are contracte diferite, costuri diferite”, a spus Victor Parlicov.

Astfel, în opinia expertului, noua metodologie de calcul va duce la instituirea unui monopol pe piață și-i va elimina pe petroliștii mici.

„Există riscul ca de pe piață să dispară petroliștii mici. Ei nu se vor încadra în marja stabilită de ANRE pentru că nu poți să pui pe aceeași balanță un agent economic care vinde o tonă de combustibil pe zi cu unul care vinde 10 tone. Dacă se dorește lichidarea petroliștilor mici, probabil, este o decizie bună”, a declarat Victor Parlicov.

Noua lege, promovată în Parlament de deputatul independent Alexandru Oleinic, prevede că prețurile la carburanți sunt stabilite de fiecare agent economic în parte și nu pot depăși prețurile-plafon stabilite de ANRE. Prețul-plafon este calculat de instituția regulatoare în fucție de cotațiile bursiere Platts, cotele accizelor și cotele TVA prevăzute de Codul Fiscal. Periodicitatea de recalculare este de 14 zile.