(VIDEO) Va recunoaște UE certificatele moldovenilor vaccinați anti-COVID? Ce spune ambasadorul UE Peter Michalko

19 Mai 2021, 15:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
19 Mai 2021, 15:22 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko este de părere că cetățenii moldoveni vor putea călători în spațiul european în perioada estivală. În cadrul unei emisiuni la NM, diplomatul a precizat că este important ca „statele-partenere al UE, precum Moldova” să fie conectate la sistemul european de certificare a documentelor privind imunizarea contra coronavirusului, transmite newsmaker.md.

Moderatoarea l-a întrebat pe ambasadorul UE în Moldova dacă certificatele de vaccinare moldovenești vor fi recunoscute în spațiul european.

„Cred că vor putea călători în UE, pentru că țări precum Grecia, dar și altele, își deschid deja frontierele pentru turiști. Desigur, rămâne în vigoare prevederea privind prezentarea rezultatului negativ al testului PCR, este important. De asemenea, continuă procesul de vaccinare, unii și-au administrat deja prima doză și o așteaptă pe cea de-a doua, trebuie să completeze imunizarea. Însă oamenii încep deja să călătorească și este un lucru bun”, a răspuns diplomatul.

Peter Michalko a precizat că oficialii din UE sunt în proces de reglementare al aspectelor privind certificatele de vaccinare și este important ca statele partenere să fie conectate la acestea.

„Pentru călătorii care vor să tranziteze mai multe state este mai bine să dețină un document privind vaccinarea. UE lucrează în prezent asupra acestui aspect. Cred că este foarte important să fie conectate și statele-partenere, precum Moldova. Procesul este în desfășurare”, a mai spus ambasadorul.

Realitatea Live19 Iun. 2021, 13:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
19 Iun. 2021, 13:30 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Fostul director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Victor Parlicov, spune despre noua metodologie aprobată de ANRE referitor la plafonarea prețurilor la carburanți, că este împotriva principiilor economiei de piață, încurajează instituirea monopolului și are menirea de a-i elimina pe petroliștii mici. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Piatnitsa s Anatoliem Golea” de la RTR Moldova.

Potrivit expertului în domeniul energetic, Victor Parlicov, noua metodologie de calcul e distructivă pentru piața petrolieră din Republica Moldova, întrucât nu pot fi stabilite reguli similare pentru petroliști care au cheltuieli și profitabilitate complet diferite.

„Tentativa de a reglementa prețurile prin instituirea unui plafon pe o piață concurențială nu este o soluție bună și din start este sortită eșecului. Dacă în lege este indicat că suntem o economie de piață, atunci trebuie să creăm condiții pe piața concurențială, ca petroliștii să se bată între ei pentru consumator. Acum ANRE are misiunea de a stabili o marjă, care de facto, este imposibil de stabilit, pentru că fiecare companie are contracte diferite, costuri diferite”, a spus Victor Parlicov.

Astfel, în opinia expertului, noua metodologie de calcul va duce la instituirea unui monopol pe piață și-i va elimina pe petroliștii mici.

„Există riscul ca de pe piață să dispară petroliștii mici. Ei nu se vor încadra în marja stabilită de ANRE pentru că nu poți să pui pe aceeași balanță un agent economic care vinde o tonă de combustibil pe zi cu unul care vinde 10 tone. Dacă se dorește lichidarea petroliștilor mici, probabil, este o decizie bună”, a declarat Victor Parlicov.

Noua lege, promovată în Parlament de deputatul independent Alexandru Oleinic, prevede că prețurile la carburanți sunt stabilite de fiecare agent economic în parte și nu pot depăși prețurile-plafon stabilite de ANRE. Prețul-plafon este calculat de instituția regulatoare în fucție de cotațiile bursiere Platts, cotele accizelor și cotele TVA prevăzute de Codul Fiscal. Periodicitatea de recalculare este de 14 zile.