Fața nevăzută a șefilor. Corina Muntean, FRIENDLY SCHOOL. „Aș mai fi vrut să am curajul să deschid școala mai devreme”

19 Mai 2021, 15:40
 // Categoria: Interviu // Autor:  Otilia Cotruța
19 Mai 2021, 15:40 // Interviu //  Otilia Cotruța

Seria de interviuri „Fața nevăzută a șefilor” continuă cu istoria Corinei Muntean, fondatorul și proprietarul FRIENDLY SCHOOL, școală online de limba engleză. A ajusn în funcția de director după 12 ani de activitate în domeniul predării, deși, când era mică, visa să devină detectiv.

Istoria Mea

Mă numesc Corina MUNTEAN, născută în satul Corjeuți, raionul Briceni. Am absolvit Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea Limbi și literaturi străine. Nu mi-am dorit niciodată să devin profesor, urmând ulterior acest drum, fiind motivată de pasiunea față de engleză.

Țin să cred că în cei 16 ani de activitate, am reușit să predau engleza studenților mei, într-un mod diferit decât cel cu care suntem obișnuiți în școli, licee și universități.

Am ajuns în funcția de director a școlii de engleză Friendly School după 12 ani de activitate în domeniul predării  limbii engleze.

Cum reușesc să fiu un coechipier

Greu, provocator, dar în același timp  cu mult interes și plăcere.

Presiunilor apărute le fac față

…cu multă răbdare, pauze dese, analiză profundă și găsirea celor mai obiective soluții.

Deciziile privind majorările de salariu

le iau în funcție de rezultatele angajaților și vechimea în muncă.

Aleg oamenii

… după principiul devotament, implicare, pasiune și experiență.

Echipa o motivez prin

… atitudine corectă, salarii la timp, ascultarea problemelor personale, găsirea soluțiilor la oricare problemă intervenită și crearea unei atmosfere sănătoase de lucru.

Organizarea nu mă prea caracterizează, eu sunt omul ideilor și al creației, iar ele cumva se nasc din haos. Oricât de mult nu m-ar caracteriza acest cuvânt el este la ordinea zilei în instituția noastră, pentru că fără o bună organizare a tuturor proceselor și task-urilor nu putem avea o activitate eficientă.

Planificarea o realizăm, de obicei, la început de an, iar în ceea ce privește planurile mai mici, o facem la fiecare 5 săptămâni.

Controlul nu îl iubesc, dar îl aplic. Încerc să ajung la conștiința fiecărui angajat să își prețuiască propiul timp și energia. Încerc să cresc o echipă de oameni conștienți și motivați, cu o abordare friendly, dar în același timp serioasă. Sunt împotriva stresului și motivarea echipei prin severitate. Îmi doresc să cresc oamnei într-un mediu sănătos, mereu orientați spre dezvoltare.

Sunt Director și asta înseamnă

… multă schimbare, acceptare, găsirea noilor soluții, adaptare zilnică și ieșire din zona de comfort. Rolul de director mă caracterizează cel mai puțin din toate rolurile pe care le am în instituție.

Aș mai fi vrut să

… am curajul să deschid școala mai devreme.

Vrei să afli detalii despre șeful tău sau ești șef și ai multe de zis:

Scrie-ne în adresa redacției Bani.md : contact@bani.md

Realitatea Live

26 Sept. 2021, 09:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Sept. 2021, 09:11 // Actual //  Lupu Eduard

Criza cipurilor continuă. Și nu a lovit masiv doar industria auto, ci întreagă piață de componente IT, componente de telefonie mobilă, televizoare, notează business24.ro.

Iar o situație deloc plăcută este întâlnită și pe segmentul plăcilor video, segment care are de suferit de pe urma pandemiei de coronavirus și mulți doritori se lovesc de prețuri extrem de mari sau cu rafturi pur și simplu goale.

Astfel, începând cu anul acesta, inclusiv România s-a confruntat cu preturi în creștere și am putea vedea, în curând, o explozie a acestora dacă vom dori să cumpăram smartphone-uri, laptop-uri, televizoare, jocuri video și, bineînțeles, autoturisme.

“Aproape toate piesele de computer s-au scumpit iar pe unele nu le găsești nici dacă le comanzi online. M-a frapat scumpirea plăcilor video, aproape 1.500 de euro o placă video şi nu prea performantă. Era în jur de 500 de euro. Este și va fi complicat”, a declarat, pentru Ziare.com, Bogdan din București, care deţine o firma de reparat computere și laptopuri.

“Ca freelancer mă văd nevoit să cresc prețul serviciilor cu 20%, chiar cu riscul să pierd din clienți. Pentru că upgrade-ul unui computer, practic, și-a dublat prețul; combustibilul, curentul, gazul, inflația contribuie din plin și ele. Știu că unele criptomonede noi folosesc o tehnologie de mining care se bazează mai degrabă pe procesoare decât pe plăcile video, date fiind penuria și prețul prohibitiv al acestora din urma”, a menționat, pentru Ziare.com, Vlad din Bucureşti, directorul unei agenţii de publicitate din București și care este specializat pe producție video și grafică.

“Din fericire nu toate componentele s-au scumpit, iar din cauza pandemiei procesoarele AMD pentru că sunt cele mai performante au suferit doar o mică scumpire, cam de 10%. Din din cauza evoluției crypto și a minatului, scumpirea cea mai mare o vedem la plăcile video, în general dublare sau triplare de preț și apoi din același motiv procesoarele AMD ce au placă video integrată, aici scumpirea a fost cu 30-50%. În rest, în 2020, și o mica mare din 2021, a fost bătaie pe camerele web, dar acum există stocuri și preturile au revenit la normal. Tot așa din 2020 din cauza pandemie a fost o criză de plăci de captură, dar și aici lucrurile au revenit la normal.

La ora actuală, doar plăcile video sunt cele care au un preț exagerat de mare și stocuri super mici, insă asta nu mai este din cauza pandemiei și din cauza minatului de crypto. Din cauza pandemiei a crescut prețul la materia prima pentru componentele de pc-uri și din cauza aceasta vom vedea preturile ușor mărite.

Iar noi care avem un canal de youtube, Vlogtehnica, din cauza crizei plăcilor video, am ajuns să avem un număr mult mai scăzut de vizitatori pentru că, pe buna dreptate, ce rost are că publicul nostru să se uite la un clip cu un produs, iar ei doar să viseze la el. Însă ușor ușor în ultimile 2 luni preturile au început să mai scadă la plăcile video și sper că în 2022 să revenim la normal”, a declarat Lucian Petrescu de la Vlogtehnica.

Lipsa globală de semiconductori necesari într-o gamă largă de industrii probabil nu va fi rezolvată pentru încă câțiva ani

Iar criza de microcipuri de la nivel mondial se agravează și sunt semnale că va persista și în 2022, poate și mai mult. “Lipsa globală de semiconductori necesari într-o gamă largă de industrii probabil nu va fi rezolvată pentru încă câțiva ani”, este de părere noul director executiv al Intel Corp, Pat Gelsinger, potrivit Bloomberg.

Furnizorii şi producătorii vor trebui să investească serios în alternative, dar și asta va dura câţiva ani. Intel a înfiinţat chiar o divizie care se ocupă cu rezolvare acestei probleme şi care stă mereu în contact cu partenerii, în special cei din industria auto. Gelsinger anunţa în martie investiţii de 20 de miliarde de dolari pentru 2 noi fabrici în Arizona.

Plăcile video decente tot mai greu de găsit și sunt foarte scumpe. O nouă eră, cea a plăcilor video fantomă

Din cauza crizei globale a cipurilor și în special a situației minerilor de criptomonede, în special Etherum, a devenit dificil să găsești plăci grafice pe piață iar zilele au început să treacă ca un adevărat coșmar atât pentru companiile de publiciate, grafică și video, cât și pentru jucătorii înfocați.

Potrivit hub-ului tech Zona IT, plăcile video vor rămâne în continuare foarte greu de cumpărat și de găsit pe aproape întreaga durată a lui 2022. Motivul este cererea excesivă a pieței și lipsa resurselor, în condițiile în care plăcile video pe arhitectura Amopere sunt cele mai vânate în momentul de față.

“Mă aștept că stocurile să rămână în continuare aride pentru aproape încă un an, cel mai probabil întregul 2022. Situația se datorează în mare parte faptului că cererea pe piață este foarte mare. Ampere se bucură de un succes imens. Este cea mai vândută arhitectură GPU din istoria companiei noastre și cu toate acestea nu am făcut tranziția completă către aceasta. Am reușit să asigurăm doar 20% din totalul produselor noastre”, a declarat președintele NVIDIA, Jensen Huang.

“Ne așteaptă, deci, vremuri grele. Cel puțin pentru cei care își doresc o placă video decentă. Sfârșitul lui 2020 a văzut începutul unei noi ere, aceea a plăcilor video-fantomă. Sunt acolo, sunt lansate, dar nu te poți uita la ele decât pe YouTube. Prețurile fluctuează amenințător, iar piața rămâne în continuare instabilă”, potrivit Zona IT.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală