Piața criptomonedelor a pierdut 270 de miliarde de dolari după ce prețul Bitcoin scade sub 40.000 de dolari

19 Mai 2021, 15:08
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
19 Mai 2021, 15:08 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Prețul criptomonedei a scăzut astăzi sub 40.000 de dolari pentru prima dată în 14 săptămâni, scrie CNBC.

Moneda digitală a scăzut cu peste 13% pentru a atinge un minim intraday de 38.585,86 USD în jurul orei 12:54 a.m. ET, potrivit datelor CoinDesk. A fost cel mai scăzut nivel de la 9 februarie, ultima dată când a scăzut sub 40.000 de dolari.

Începând cu ora 4:30 a.m. ET, Bitcoin se tranzacționa din nou peste 40.000 USD, dar a scăzut cu aproximativ 12%.

Pe 12 mai, directorul executiv al Tesla, Elon Musk, a declarat că producătorul de vehicule electrice a suspendat achizițiile de vehicule folosind bitcoin, invocând îngrijorări de mediu legate de așa-numitul proces de „exploatare” computațională. Aici sunt folosite computere de mare putere pentru a rezolva puzzle-uri matematice complexe pentru a permite tranzacțiile folosind bitcoin.

Comentariile lui Musk au făcut ca peste 300 de miliarde de dolari să fie șterse de pe întreaga piață a criptomonedelor în acea zi.
Anunțul de suspendare a plății bitcoin a venit la doar trei luni după ce Tesla a dezvăluit că a cumpărat bitcoin în valoare de 1,5 miliarde de dolari și va începe să accepte bitcoin în schimbul produselor sale.

La începutul acestei săptămâni, CEO-ul Tesla a sugerat că este posibil ca compania să-și fi vândut deținerile de bitcoin, dar ulterior a clarificat că „nu a vândut niciun Bitcoin”.

Apoi, marți, trei organisme chineze din industria bancară și a plăților au emis o declarație prin care avertizau instituțiile financiare să nu desfășoare activități legate de moneda virtuală, inclusiv tranzacționarea sau schimbul de monedă fiducială pentru criptomonedă.

 

 

Realitatea Live18 Iun. 2021, 18:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
18 Iun. 2021, 18:40 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Conform datelor statistice publicate de Biroul Național de Statistică (BNS), produsul intern brut (PIB) a însumat 46,5 miliarde lei și a înregistrat o creștere reală de 1,8%. Relansarea activității investiționale, a consumului intern și a activității economice în sectorul real al economiei sunt factorii determinanți care au favorizat această creștere. Unul dintre sectoarele care a înregistrat o creștere economică de 6,5 % este cel IT.

Astfel, potrivit datelor prezentate de BNS, sectorul IT a înregistrat o creștere de 6,5 %.

Evoluție se datorează, în mare parte, relansării cererii pentru serviciile IT și serviciile informatice, politicilor favorabile dezvoltării sectorului, în special, regimului fiscal distinct în care operează rezidenții parcului virtual  „Moldova IT Park” etc.