Cramele din Moldova, o țară mică din Europa de Est, se orientează tot mai mult către energiea regenerabilă, în contextul schimbării geopolitice și eforturilor de a reduce dependența de gazul rusesc, scrie Financial Times.
Cricova, fondată în 1952 printr-un decret sovietic semnat de Iosif Stalin, este una dintre vinăriile care și-a redus costurile energetice cu 25% după ce a construit parcuri solare și și-a îmbunătățit izolația. „Întregul proces de producție a vinului a fost modernizat pentru a ne adapta la tendințele globale”, a declarat Sorin Maslo, directorul Cricova.
După invazia Rusiei în Ucraina, Moldova a accelerat orientarea sa către Vest, solicitând aderarea la UE și căutând surse alternative de energie față de Gazprom, gigantul rus de stat. Producătorii de vinuri, un sector semnificativ al economiei țării, au început să instaleze panouri solare și să izoleze facilitățile pentru a reduce consumul energetic. Cricova a retras, de asemenea, colecția de vin a lui Vladimir Putin, formată din 607 sticle, oferită liderului rus în timpul vizitei sale din 2008.
Ministerul Energiei din Moldova estimează că, anul trecut, gospodăriile și companiile au triplat utilizarea surselor de energie regenerabilă, în special a panourilor fotovoltaice. Afaceri mai mici, precum crama Luca, au beneficiat de subvenții de stat pentru a face tranziția către energia verde.
Ion Luca, proprietarul cramei, a evitat utilizarea gazului încă din 2018, când a investit în izolație și o pompă de căldură alimentată electric la vinăria sa din orașul Cricova. „Am fost ostaticii Gazpromului și nu am vrut să depind de ei”, a spus Luca.
Purcari, un brand moldovenesc cunoscut pe piețele occidentale după ce a renunțat la Rusia, a făcut și el tranziția către energie verde. Vasile Tofan, președintele consiliului de administrație al Purcari, a spus că embargourile repetate ale Rusiei din anii 2010 au forțat această schimbare. De la instalarea panourilor solare, Purcari acoperă o treime din consumul său energetic.