Vitalik Buterin, omul din spatele Ethereum, pune la îndoială planurile miliardarilor tech pentru spaţiul crypto

19 Aug. 2021, 17:14
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
19 Aug. 2021, 17:14 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Jack Dorsey şi Mark Zuckerberg au anunţat planuri mari pentru spaţiul crypto, însă unul dintre cei mai importanţi oameni din această piaţă consideră că acestea nu vor avea multă tracţiune, potrivit Bloomberg.

Vitalik Buterin este considerat omul de bază din echipa care s-a aflat în spatele proiectului Ethereum, cel mai utilizat blockchain din lume. El consideră că planul prin care Jack Dorsey, CEO al Square, vrea să înfiinţeze un business în zona finanţelor descentralizate bazându-se pe Bitcoin nu este unul cu mari şanse de succes.

Cea mai populară criptomonedă din lume nu are funcţionalităţile de care are nevoie proiectul lui Dorsey, a explicat Buterin într-un interviu cu publicaţia americană.

„Pe Ethereum există o funcţie care îţi permite efectiv să plasezi ETH sau active din blockchainul Ethereum în aceste contracte inteligente (în original: smart contracts), în aceste cutii închise, unde există reguli clare ce guvernează modul în care aceste active vor fi transferate. (…) Jack va fi nevoit să îşi creeze propriul sistem care să funcţioneze după aceste reguli”, a explicat Buterin.

Totodată, Buterin este sceptic şi faţă de ideea lui Mark Zuckerberg de a transforma Facebook într-o aşa-numită „companie metavers”. Aici, termenul metavers se referă la o lumă virtuală unde oamenii interacţionează prin avatare şi utilizează active digitale, funcţionând prin intermediul realităţii augmentate.

Este clar că Zuckerberg încearcă să anticipeze următoarea etapă din evoluţia internetului „înainte ca restul lumii să meargă într-o direcţie diferită şi să lase Facebook în urmă”, a spus Buterin.

El a mai adus în discuţie şi faptul că Zuckerberg a fost implicat şi în proiectul de criptomonedă al Facebook cunoscut iniţial drept Libra şi redenumit ulterior ca Diem. Acest proiect a fost extrem de criticat, atât în spaţiul crypto, cât şi de reglementatori.

Există „foarte multă neîncredere” legată de Facebook, a observat Buterin, care spune că acesta este unul dintre factorii care ar putea transforma într-un eşec planul lui Zuckerberg de a-şi construi propria platformă. Totodată, el a recomandat ca fondatorul Facebook să utilizeze o platformă blockchain deja existentă pentru acest proiect.

Tehnologia blockchain şi spaţiul crypto în general au cunoscut o creştere rapidă în ultimul deceniu, iar multe dintre conceptele care au apărut se recomandă drept challengeri pentru giganţii din finanţe, tehnologie, şi nu numai.

Marile corporaţii ale lumii caută moduri de a utiliza tehnologia blockchain pentru a nu rămâne în urmă, iar printre acestea se numără Facebook, Twitter, JPMorgan Chase şi Goldman Sachs.

Cu toate acestea, giganţilor le este greu de multe ori să ţină pasul cu micii jucători care se nasc în această piaţă, întrucât ei nu au agilitatea unui startup.

Vitalik Buterin consideră că tehnologia blockchain reprezintă o ameninţare majoră pentru platforme precum Facebook şi Twitter şi are încredere în faptul că unele dintre marile companii vor pierde lupta cu startup-urile.

Tânărul Buterin are în continuare planuri ambiţioase pentru reţeaua Ethereum. Întrebat de Bloomberg unde se vede în zece ani, el a spus că speră să „gestioneze metaversul”.

Realitatea Live

24 Sept. 2021, 22:04
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
24 Sept. 2021, 22:04 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Carlos Ghosn vrea să clarifice lucrurile în memoriile sale ce urmează să fi publicate săptămâna aceasta: nu mai este acţionar la constructorul auto japonez Nissan Motor Co. şi este nerăbdător să îşi vândă participaţia pe care o deţine la grupul auto francez Renault SA, transmite Bloomberg.

Fostul CEO al alianţei Renault-Nissan, un fugar urmărit de justiţia japoneză, a devenit mai pesimist cu privire la perspectivele alianţei în ultimele 11 luni care au trecut de la publicarea primei sale cărţi în limba franceză. Într-un capitol ce acoperă pachetul său salarial, Ghosn susţine că a dovedit loialitate şi încredere în companiile pe care le-a condus prin faptul că a păstrat acţiunile pe care le deţinea şi după arestarea sa în luna noiembrie 2018, scrie Agerpres.

“Nu mai sunt acţionar la Nissan, mulţumesc lui Dumnezeu”, a spus Ghosn într-un interviu realizat la Beirut, oraşul unde trăieşte după ce a fugit din Japonia la finele lui 2019 pentru a evita un proces în care este acuzat de diverse nereguli financiare.

Alianţa Renault-Nissan, înfiinţată în 1999 când Carlos Ghosn a fost trimis de Renault să salveze Nissan, care la acea dată era în pragul falimentului, este “condamnată” din cauza luptelor interne pentru putere, susţine fostul preşedinte director general.

Ghosn a precizat că mai are o participaţie la Renault via acţiunile pe care Guvernul francez le-a sechestrat în cadrul unei investigaţii în derulare privind rezidenţa fiscală.

“Nu fac acest lucru pentru că nu am încredere în echipa managerială. Este pentru că nu am altă alegere”, precizează Ghosn.

Valoarea de piaţă combinată a celor două companii a scăzut cu aproape 30 de miliarde de dolari după arestarea lui Carlos Ghosn. Nissan a înregistrat doi ani consecutivi de pierderi şi anul trecut a prezentat un plan de relansare care presupune închiderea unor linii de producţie şi sacrificarea cotei de piaţă pentru profitabilitate. La rândul său Renault a luat şi el măsuri drastice după plecarea lui Ghosn, eliminând mii de locuri de muncă şi reducând capacitatea de producţie după ce anul trecut a înregistrat pierderi record.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală