Viticultorii se plâng de prețurile mici la comercializarea strugurilor. Nu-și pot recupera investițiile

04 Oct. 2022, 14:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
04 Oct. 2022, 14:29 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Conducerea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a discutat cu membrii Asociației Forța Fermierilor despre prețurile mici la comercializarea strugurilor, aceasta fiind principala preocupare a agricultorilor.

Potrivit viticultorilor, între interesele producătorilor și procesatorilor de struguri nu există un echilibru. Viticultorii spun că producția de struguri din anul curent este în creștere, însă procesatorii nu sunt dispuși să cumpere cantitățile disponibile. De asemenea, viticultorii se plâng de prețurile mici pentru comercializarea strugurilor, aceștia neputând să-și răscumpere eforturile investiționale.

„În discuții, au fost identificate și premisele ce au generat situația actuală, printre care se numără: omiterea etapei de organizare și planificare a producției, lipsa contractelor durabile cu procesatorii și ignorarea tendințelor actuale și de perspectivă privind cultivarea soiurilor de struguri.” se arată într-o postare pe Facebook a MAIA.

De asemenea, ministrul Vladimir BOLEA a declarat că, vor fi inițiate discuții și cu procesatorii, pentru a analiza în complex informațiile în scopul definirii unor soluții viabile.

Analizând site-urile de anunțuri și prețurile de la piața de pe strada Cărbunari 9, unde are loc iarmarocul de comercializare a strugurilor, prețul pentru un kilogram de struguri variază între 4 și 12 lei, în dependență de soi și producător.

Realitatea Live

30 Ian. 2023, 09:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
30 Ian. 2023, 09:17 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Prețul la medicamente ar putea crește în acest an cu 7%, susține directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Dragoș Guțu. Potrivit acestuia, în 2023, instituția va continua negocierile cu producătorii internaționali pentru a suplini stocurile de produse antibiotice , antivirale și antiinflamatorii din țară. Comercializarea acestor medicamente crește de 3-4 ori în sezonul rece al anului , pacienții fiind nevoiți să viziteze mai multe farmacii pentru a le găsi, scrie radiomoldova.md.

Numărul mic al populației, procedura dificilă de înregistrare a produselor și prețurile mici la care pot să își vândă produsele, nu le atrag pe marile țări producătoare de medicamente pe piața moldovenească.

Mai mult, unele au decis micșorarea exporturilor și consolidarea stocurilor naționale, pentru a preveni eventuale crize, a explicat pentru Radio Moldova, directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor medicale, Dragoș Guțu. Cu toate acestea, funcționarul asigură populația că medicamentele cele mai solicitate se vor regăsi în farmaciile din Republica Moldova, deși ar putea fi mai scumpe.

„La volumul mic de vânzări și la prețurile plafonate profiturile sunt mici și respectiv nu este interesant pentru o companie mare farmaceutică să-și extindă prezența în țări mici precum Republica Moldova. Totuși avem o diversificare a surselor de import de medicamente. Decizia unei țări aparte ne afectează dar nu este dramatic. Noi am creat acum cinci săptămâni un grup de lucru, monitorizăm toate stocurile la medicamente de maximă importanță, antibiotice, antivirale, antipiretice. Părerea mea este că produsele medicamentoase vor crește în preț în 2023 cu 5, 6 sau 7 %, nu mai mult”, spune Guțu.

În Republica Moldova activează 7 producători de medicamente, care acoperă 8% din necesarul țării. 20 % din produsele medicamentoase sunt importate în țara noastră din România, 30 la sută din Ucraina, 20% din Turcia, China, India și restul din alte țări precum Franța, Spania, Germania, Polonia și Slovenia.

Criza medicamentelor este resimțită în multe țări ale lumii din cauza pandemiei de coronavirus care a afectat producția farmaceutică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău