Vladislav Zara și-a dat demisia! Cine este noul șef al Agenției Servicii Publice?

17 Aug. 2021, 14:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
17 Aug. 2021, 14:07 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Mircea Eșanu este noul șef la Agenției Servicii Publice. Anunțul a fost făcut de Iurie Țurcanu, viceprim-ministru pentru digitalizare pe rețelele de socializare. Se întâmplă după ce ieri, 16 august, Vladislav Zara și-a depus demisia.

Într-o postare pe Facebook, Țurcanu a precizat că l-a prezentant pe Eșanu echipei de la ASP astăzi.

„Având mandatul de a coordona activitatea instituțiilor publice din sfera mea de competenţă, astăzi l-am prezentat pe noul director al Agenției Servicii Publice, Mircea Esanu, colectivului instituției. ASP are un rol esențial în procesul de modernizare și digitalizare a sectorului public. Domnul Eșanu este un specialist de excepție în domeniu și are o vastă experiență de activitate, inclusiv cu donatorii. Am reconfirmat deplina susținere din partea echipei guvernamentale pentru toate inițiativele bune, astfel încât să oferim oamenilor servicii publice calitative și la prețuri mici”, a scris Țurcanu.

Mircea Eșanu a fost manager de proiect la UNDP Moldova în perioada 2009-2012, iar din 2012 până în 2014 a fost membru al Consiliului de Presă. Eșanu a fost în perioada 2014-2019 și director al Fondului de Investiții Sociale în Moldova.

În septembrie 2019, Mircea Eșanu a fost numit de Guvernul Maia Sandu în calitate de director interimar al ASP, iar după ce Guvernul Sandu a fost demis de Parlament, Eșanu și-a prezentat și el demisia.

Acesta și-a continuat cariera în calitate de manager de program la Fundația germană „Konrad Adenauer”, reprezentanța în Republica Moldova.

Mircea Eșanu a fost și șef de cabinet al premierului interimar Aureliu Ciocoi.

Realitatea Live

04 Dec. 2023, 17:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Dec. 2023, 17:15 // Actual //  Lupu Eduard

Circa 300 de mii de moldoveni cu cetățenie română riscă să rămână fără cartea de identitate urmare a noilor modificări la legislație intrate în vigoare peste Prut, potrivit anunțului Just Consult.

„Cetățenii Republicii Moldova care dețin cetățenie română și au carte de identitate românească se confruntă cu acțiuni abuzive ale autorităților române. După verificarea la adresa de domiciliu, autoritățile rețin actul de identitate pentru a fi anulat. Aceste acțiuni au ca rezultat limitarea drepturilor acestor cetățeni, inclusiv dreptul la un act de identitate românesc și dreptul la libera circulație”, susține Just Consult.

De la 10 iunie 2023, au intrat în vigoare noi reguli pentru românii care locuiesc la o altă adresă decât cea din buletin. Potrivit noii legi, persoanele care locuiesc la o altă adresă decât cea din cartea de identitate sunt obligate în termen de 15 zile să își facă mutația.

„Persoanele care, din diferite motive, locuiesc la alte adrese decât cea din buletin de identitate sunt obligate să solicite la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor schimbarea domiciliului sau înscrierea mențiunii privind stabilirea reședinței în termen de 15 zile de la mutare și să ceară înscrierea în cartea de imobil”, se arată în lege. Nerespectarea acestor reguli atrage amenzi cuprinse între 75 și 150 de lei românești.

Mulţi moldoveni de peste Prut îşi fac buletine de România pentru a putea munci în Uniunea Europeană, iar proprietarii de locuinţe fac din asta o afacere.

Pentru mii de persoane din Republica Moldova, câteva localităţi de peste Prut sunt „acasă” doar în acte. Aceştia îşi fac buletine de România pentru a putea munci în Uniunea Europeană.

De exemplu, în trei comune din judeţul Iaşi, există cel puţin câte o casă cu locuitori fantomă. Unii dintre ei nici nu au trecut măcar să vadă cum arată casa în care locuiesc oficial. Totodată, la Galați, există o casă cu 3000 de rezidenți.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău