Util pentru părinți! 5 jocuri simple pentru a oferi copiilor o educație financiară excelentă acasă

20 Mai 2021, 06:00
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Dumitrita Culiuc
20 Mai 2021, 06:00 // Bănci şi Finanţe //  Dumitrita Culiuc

Și copiii au nevoie de educație financiară. Încurajarea alfabetizării financiare la copii poate părea complicată pentru părinți. Dacă nu știi de unde să începi, iată câteva jocuri simple prin care copiii pot fi învățați despre gestionarea banilor și concepte de bază precum venituri, cheltuieli, bugetare, investiții, economii și profit.

Înainte de începe a practica jocurile ar fi bine să iai în considerare aceste sfaturi pentru a insufla o cultură a finanțelor sănătoase celor mici:

Indicați-le clar de unde provin banii pe care îi au mama și tata

Încă de la o vârstă fragedă, copiii pot înțelege că adulții trebuie să lucreze pentru a primi bani. Fie că vine dintr-un salariu ca angajați sau din câștiguri, dacă sunt antreprenori.

Învață-i cum gestionează banii acasă

Odată ce știu de unde provin banii (veniturile), trebuie să li se explice că banii sunt folosiți pentru a acoperi nevoile familiei: chirie sau ipotecă, servicii și îmbrăcăminte, precum și pentru a se răsfăța, pe lângă alocarea unei părți economiilor familie.

Încurajați-i să economisească

După o anumită vârstă, majoritatea copiilor primesc o alocație de la părinți. În plus, unii au alte venituri, cum ar fi banii pe care îi primesc de la bunica sau unchii lor. Învățați-l că, deși pot folosi banii pentru cumpărături imediate (niște bomboane sau o jucărie mică), este o idee bună să economisească o parte pentru a atinge un obiectiv mai mare; de exemplu, o vizită la parcul de distracții sau o jucărie mai mare și mai scumpă.

Fii exemplul lor gestionând bine finanțele personale

Amintiți-vă că copiii învață din ceea ce văd și asta include ȘI finanțele personale. Dacă părinții cheltuiesc întotdeauna excesiv, cu datorii sau fără un ban în geantă la sfârșitul lunii, pe măsură ce vor crește, îl vor vedea ca pe ceva normal și este foarte probabil să-l reproducă. De asemenea, este important să vă vadă economisind, chiar dacă sunt sume minime, pentru a consolida punctul anterior.

Dacă vrei ca micuții tăi să se scufunde în gestionarea banilor, ia în considerare aceste jocuri simple:

1. Banii mei

Arătați-le fizic banii și vorbiți-le despre toate tipurile de bancnote și monede existente, denumirea și echivalențele acestora. De exemplu, câte monede de un euro sunt egale cu 100 de lei.

Apoi, luați o coală de hârtie, creioane colorate, autocolante, markere sau orice au la îndemână și invitați-i să-și creeze propriile monede și facturi.

2. Primul meu job

Așa cum am spus, deși copiii primesc adesea bani în dar, este foarte important să le explicați că trebuie să muncească pentru a-i câștiga. O modalitate de a face acest lucru este oferindu-le primul lor „job”, întotdeauna în funcție de vârsta lor.

De exemplu, dacă mama face birou la domiciliu, își poate angaja micuțul ca „asistent” pentru a o ajuta cu sarcini simple, cum ar fi punerea foilor în imprimantă, ascuțirea creioanelor sau scrierea sarcinilor și amintirea ei când are o întâlnire virtuală. Faceți un „contract” în care specificați suma pe care o va primi la sfârșitul săptămânii pentru îndeplinirea acestor sarcini.

Un punct vital este că „munca” nu este o sarcină a gospodăriei care face parte din responsabilitățile copilului, cum ar fi depunerea jucăriilor, aranjarea hainelor, plimbarea câinelui sau spălarea vaselor. Mult mai puțin gândiți-vă să-i acordați un „salariu” pentru obținerea unor note bune sau pentru a face temele. Acest lucru vă va face să vă vedeți obligațiile doar ca ceva care ar trebui recompensat și nu ca parte a vieții unei ființe umane responsabile, autonome și funcționale.

3. Supermarketul

Dacă copilul înțelege deja cum se câștigă banii, este timpul să îi învățați cum să îi cheltuie. Jocul la supermarket este un favorit printre cei mici, deoarece ei și-au văzut întotdeauna părinții cumpărând într-un magazin.

Scoateți câteva obiecte din cămară și aranjați-le pe o masă ca un blat. Prețul acestora cu autocolante și alternativ, astfel încât unul să vândă și celălalt să cumpere. Acest lucru va ajuta copiii să înțelegeți cu ușurință concepte precum puterea de cumpărare (la ce servește?), tranzacțiile (bani în schimbul produselor), economiile (care este mai ieftin?), Comparați produsele și luați decizii de cumpărare.

4. Micul om de afaceri

Copiii pot înțelege ceva la fel de complex cum ar fi producția, investițiile, cumpărarea și vânzarea și numărarea profiturilor, dacă le prezentați ca un joc.

De exemplu, dacă aveți posibilitatea de a crea o grădină acasă, învățați-l să cultive legume precum salată, morcovi și spanac. Când va veni momentul, recoltați culturile și pregătiți salate, pe care le puteți vinde familiei sau vecinilor la un preț simbolic. Cu banii obținuți, duceți-l să cumpere ceva ce își dorește mult, astfel încât să învețe să se bucure de rodul efortului său într-un mod sănătos.

O altă opțiune este să investești banii cumpărând materii prime și să faci brățări, figuri din spumă sau un desert pe care să îl poți vinde cu ușurință.

În ambele cazuri, copilul va afla că a fi angajat nu este singura modalitate de a genera venituri, dar poate face acest lucru și prin producerea de bunuri de consum sau prin investiții pentru profit.

5. Hrăniți porcul mic

Păsările sunt un element esențial pentru fiecare copil. Deși pot fi găsite într-o mare varietate de forme, cele mai bune pentru acest joc sunt cele cu figuri de animale.

Ideea este de a oferi micuțului o pușculiță în formă de porc, pisică, câine sau orice animal care trebuie să „mănânce”. Apoi, copilul va avea responsabilitatea de a-și „hrăni” pușculița cu monede sau facturi ori de câte ori poate, fie o dată pe zi, o dată la două zile sau săptămânal. Micuțul va nota suma introdusă într-un calendar și astfel va ști exact câți bani are sau dacă trebuie să-l „hrănească” mai des.
Dacă copiii sunt puțin mai în vârstă și au însușit elementele de bază, o întărire excelentă pentru educația lor financiară sunt jocurile de societate precum Monopoly, Turista, Catan Junior, Ratland, Cashflow sau Weight Decisions.

Acestea sunt câteva exemple de jocuri simple care pot fi implementate acasă fără eforturi mari. Cu ele îi veți motiva să învețe elementele de bază ale economiei și să ia decizii mai bune în viitor.

Realitatea Live

26 Sept. 2021, 09:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
26 Sept. 2021, 09:49 // Actual //  Dumitrita Culiuc

O echipă de scafandri din largul coastei spaniole a descoperit o comoară de 53 de monede de aur din perioada Imperiului Roman, scrie Business Insider.

Acestea sunt în stare perfectă și reprezintă cea mai mare colecție descoperită vreodată în Europa.

Luis Lens și Cesar Gimeno făceau scufundări în Marea Mediterană, în timp ce erau în vacanță în Xabia, Spania. În timp ce explorau peisajul subacvatic și curățau gunoiul, au dat peste un obiect strălucitor care semăna cu o „monedă de 10 cenți”, potrivit ziarului El Pais.

După ce au recuperat obiectul, au observat o inscripție cu o față grecească sau romană antică și au presupus că este vorba de bijuterii.

Au săpat folosind un cuțit și au descoperit alte monede încastrate într-o crăpătură de stâncă.

Aceștia au raportat descoperirea autorităților locale și la fața locului a mers o echipă de scafandri și arheologi. Aceștia au descoperit, în total, 53 de monede de aur, trei cuie și rămășițele a ceea ce părea a fi un cufăr.

Oamenii de știință de la Institutul Universitar de Cercetare în Arheologie și Patrimoniu Istoric au analizat monedele și au descoperit că erau de la finalul secolului al IV-lea și începutul secolului al V-lea.

„Este unul dintre cele mai mari seturi de monede romane de aur descoperite în Spania și în Europa”, a declarat Jaime Molina, șeful echipei de arheologi subacvatici de la Universitatea din Alicante, într-un comunicat de presă.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală