Wall Street intră în panică: Americanii rămân în urmă cu plata facturilor

15 Sept. 2024, 08:29
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
15 Sept. 2024, 08:29 // Bani și Afaceri //  bani.md

Semnele potrivit cărora americanii se străduiesc să ţină pasul cu facturile declanşează alarma pe Wall Street, scrie WSJ.

Acţiunile companiilor de creditare a consumatorilor au scăzut săptămâna trecută, după ce directorii au lansat avertismente cu privire la debitorii cu venituri mici care se străduiesc să facă plăţi. Comentariile sumbre ale directorilor de bănci la conferinţa bancară Barclays au zdruncinat investitorii, care erau deja îngrijoraţi de sănătatea economiei americane.

După doi ani de creştere a ratelor dobânzilor, investitorii au fost în alertă maximă pentru orice indiciu care ar putea duce la o recesiune. Se aşteaptă ca Rezerva Federală să înceapă să reducă ratele la reuniunea sa de săptămâna viitoare, dar unii investitori se tem că ar fi aşteptat prea mult.

Iată ce ne spun directorii de bănci despre cum se descurcă oamenii.

Pe lângă creşterea preţurilor la alimente şi la aproape orice altceva, oamenii s-au confruntat cu rate mai mari ale dobânzii la cardurile de credit. Rata medie în luna mai era de 21,51%, conform datelor Fed, în creştere de la aproximativ 15% în 2019.

Acest lucru ajută la explicarea motivului pentru care unora le este mai greu să ţină pasul cu plăţile, în special celor care nu câştigă atât de mult. Aproximativ 9,1% din soldurile cardurilor de credit au intrat în incapacitate de plată în ultimul an, cea mai mare rată din ultimul deceniu, potrivit unui raport din august al Federal Reserve Bank of New York. „În general, aceasta a fost o problemă mai mare pentru persoanele din jumătatea inferioară a spectrului de venituri”, a declarat Moshe Orenbuch, analist la TD Cowen.

Mark Mason, director financiar la Citigroup, a declarat la conferinţa Barclays că banca sa a observat o creştere a numărului de restanţe şi un număr mai mare de consumatori cu solduri. În cazul în care există o creştere a cheltuielilor, el a spus că aceasta este determinată în principal de clienţii înstăriţi ai Citi.

La începutul acestei veri, directorii JPMorgan Chase şi Discover Financial Services au declarat că consumatorii cu venituri reduse cheltuiesc mai prudent.

Emitentul de carduri de credit Bread Financial, care deserveşte mai mulţi împrumutaţi cu venituri reduse decât băncile mai mari, a declarat la conferinţă că se aşteaptă la rate ridicate de debitare pentru restul anului 2024, în timp ce Synchrony Financial a declarat că înregistrează rate de debitare mai ridicate decât înainte de pandemie.

Ratele de debitare se referă la soldurile pe care emitenţii de carduri le şterg deoarece este puţin probabil ca debitorii să le plătească.

„Ceea ce vă spune acest lucru este că, dacă oamenii rămân în urmă cu plăţile în acest mediu, este mai greu să scăpaţi de ei”, a declarat Orenbuch de la TD Cowen.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Oct. 2024, 16:46
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Oct. 2024, 16:46 // Actual //  bani.md

Oligarhul Ilan Șor, implicat în fraude bancare și aflat sub sancțiuni internaționale, a creat cinci companii la Moscova în timpul campaniei electorale pentru prezidențiale și referendumul de aderare a Moldovei la UE din 20 octombrie 2024, conform unei investigații RISE Moldova. Aceste firme sunt specializate în servicii financiare, credite și împrumuturi, iar în două dintre ele Șor s-a asociat cu corporații de stat rusești, inclusiv cu Promsvyazbank, o bancă de stat sancționată internațional.

Conform investigației, Șor ar fi folosit aceste structuri pentru a transfera 15 milioane de dolari în Moldova, bani destinați cumpărării voturilor. Alegătorii racolați urmau să voteze „Nu” la referendum și să sprijine un candidat indicat prin aplicația Telegram din Rusia.

Procurorii Anticorupție și poliția au desfășurat percheziții la persoanele apropiate lui Șor, care au fost implicate în racolarea alegătorilor. Șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a declarat că banii au fost transferați prin intermediul Promsvyazbank, către conturile unor lideri locali și simpatizanți, care gestionau aceste fonduri printr-o aplicație bancară rusească.

În Găgăuzia, o regiune autonomă din sudul Moldovei, guvernatoarea Evghenia Guțul a confirmat un parteneriat cu Promsvyazbank, care oferă carduri pensionarilor și angajaților din sectorul public, facilitând plăți suplimentare prin sistemul MIR.

De asemenea, RISE Moldova a descoperit că Ilan Șor a creat compania А7 împreună cu Promsvyazbank, deținând 51% din acțiuni. În plus, a fondat alte două filiale sub denumiri similare, toate având ca obiectiv oferirea de credite și servicii financiare.

Procuratura Anticorupție monitorizează aceste fluxuri financiare, susținând că beneficiarii fondurilor sunt unii candidați la alegerile prezidențiale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău