Xi Jinping face pactul cu ”diavolul”: Se decuplează de SUA și alege o țară benzinărie

18 Mai 2024, 09:32
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Mai 2024, 09:32 // Actual //  bani.md

Experții de la Atlantic Council din Statele Unite remarcă faptul că liderul chinez Xi Jinping vrea să sărbătorească ”o nouă eră” a cooperării într-o lume din ce în ce mai ”multipolară”. Însă, în același timp, Xi face pactul cu ”diavolul” Vladimir Putin, după vizita sa la Beijing, adâncind relațiile cu Moscova. Este clar pentru toată lumea că China se decuplează de Statele Unite și alege o țară ”benzinărie”, Rusia, pentru o înfrățire ”fără limite”, așa cum afirmă analistul Michael Schuman.

Lumea a privit schimbarea ordinii globale în această săptămână și nu este o priveliște tocmai frumoasă. La două zile după ce președintele american Joe Biden a anunțat noi tarife mari pentru o serie de produse chineze, Xi l-a salutat pe Putin la Beijing, unde cei doi lideri s-au angajat să aprofundeze cooperarea țărilor lor. În urmă cu o jumătate de secol, China a creat legături cu Statele Unite după decuplarea de Uniunea Sovietică, potrivit Atantic Council.

Vizita lui Putin vine în timp ce forțele ruse devastează Harkovul și imediat după ce președintele și-a remaniat conducerea militară înaintea unei ofensive de vară așteptate în Ucraina.

Putin se bazează pe „prietenul său drag” din China pentru a continua să susțină economia țării sale în timp de război, inclusiv prin achiziții de petrol. În același timp, Xi caută să își blocheze un partener junior pentru China, deoarece economia sa se confruntă cu reducerea riscurilor din partea Europei și a noilor tarife din Statele Unite.

Xi se decuplează de SUA și își adâncește legăturile cu Moscova. Această idee este o afacere proastă pentru China, susțin experții de la Atlantic Council.

Am privit bine schimbarea ordinii globale în această săptămână și nu este o priveliște frumoasă. La două zile după ce președintele american Joe Biden a anunțat noi tarife mari pentru o serie de produse chineze, Xi Jinping l-a salutat pe Vladimir Putin la Beijing, unde cei doi lideri s-au angajat să aprofundeze cooperarea țărilor lor.

În urmă cu o jumătate de secol, China a creat legături cu Statele Unite după decuplarea de Uniunea Sovietică.

Acum, pe măsură ce China se decuplează de Statele Unite, se reconectează cu Moscova. Xi crede că acesta este un comerț bun pentru China. El schimbă SUA, o țară pe care nu o poate controla cu o Rusie izolată, în declin, pe care o poate ghida.

Și primește un partener care își împărtășește valorile și misiunea autoritare de a crea un bloc alternativ, iliberal, pentru a înlătura dominația Occidentului.

Problema este că Xi face schimb de legături cu o economie de douăzeci și cinci de trilioane de dolari cu tehnologia avansată de care China are nevoie pentru o economie de două trilioane de dolari, care nu este cu mult mai mult decât o benzinărie. Nu este o afacere grozavă.

Faptul că Xi Jinping este dispus să facă acest lucru arată cât de temeinic a înlocuit urmărirea pragmatică a dezvoltării economice cu un antiamericanism, care ar putea pune în pericol această dezvoltare.
”Acest summit este mai mult decât a fost până acum. În general, cele două țări sunt unite de ostilitatea față de Statele Unite. Într-un război dificil, Putin caută un ajutor mai mare al Chinei, atât economic, cât și militar. China și-ar dori ca Rusia să câștige, dar este încă precaută să provoace Statele Unite și Occidentul cu un sprijin mai mare”, susține John Herbst, fost ambasador al SUA în Ucraina.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

20 Mai 2025, 10:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
20 Mai 2025, 10:47 // Actual //  Ursu Victor

Potrivit previziunii economice a Comisiei Europene, relansarea economică a Republicii Moldova s-a oprit brusc în a doua jumătate a anului 2024, pe fondul unei secete severe care a afectat drastic producția agricolă și a dus la scăderea cererii pentru servicii de transport. Deși consumul privat s-a menținut pe linia de plutire datorită creșterii salariilor reale, impactul negativ din agricultură și contextul energetic complicat vor continua să frâneze avansul economic în prima jumătate a anului 2025.

Comisia estimează totuși o reluare treptată a creșterii economice în a doua jumătate a anului, stimulată de consumul privat robust, susținut de majorarea salariului minim, a pensiilor și a compensațiilor pentru facturile energetice.

Totodată, investițiile private vor încetini în 2025 din cauza creșterii prețurilor la energie și a politicii monetare mai restrictive. În schimb, investițiile publice ar urma să prindă avânt în 2026, datorită fondurilor europene oferite prin noul Instrument pentru Reformă și Creștere.

Pe plan fiscal, Comisia Europeană estimează că deficitul bugetar al Republicii Moldova se va adânci în 2025 și 2026, ajungând la 5% din PIB, pe fondul majorării cheltuielilor salariale și a investițiilor publice, în timp ce datoria publică va urca la 40,9% din PIB în 2026.

Exporturile nete vor continua să tragă în jos creșterea economică, afectate de cererea scăzută din partea partenerilor comerciali și de reducerea reexporturilor către Ucraina. Cu toate acestea, se preconizează o ușoară redresare datorită revenirii exporturilor agricole și a serviciilor din sectorul TIC și turism. Importurile vor rămâne ridicate, în special din cauza creșterii importurilor de energie electrică, după stoparea livrărilor de gaze rusești în regiunea transnistreană.

Inflația a atins 8,75% în martie 2025, în principal din cauza creșterii prețurilor la alimente și energie. Banca Națională a reacționat prin înăsprirea politicii monetare, majorând rata de bază la 6,5% în februarie 2025. Se așteaptă ca inflația să rămână peste ținta BNM (5% ±1,5%) pe parcursul anului, cu o posibilă scădere abia la sfârșitul lui 2025.

Comisia mai notează că rata șomajului a crescut temporar în 2024, în special în agricultură, dar se așteaptă la o revenire a ocupării forței de muncă în 2025 și 2026, pe măsură ce economia își revine și agricultura se redresează.

Deficitul de cont curent va rămâne ridicat, alimentat de importurile mari și baza slabă de export, dar va fi acoperit parțial de fluxuri de finanțare externă, în special prin sprijinul UE.

Previziuni-cheie pentru Moldova (Comisia Europeană):

  • PIB real: +0,1% în 2024 → +0,9% în 2025 → +2,8% în 2026
  • Deficit bugetar: -3,7% în 2024 → -5% în 2025 → -5,1% în 2026
  • Datorie publică: 34,9% din PIB în 2024 → 40,9% în 2026
  • Inflație: 4,7% în 2024 → 7,3% în 2025 → 4,7% în 2026
  • Deficit de cont curent: -16% din PIB în 2024 → -15,6% în 2025 → -15,4% în 2026

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO