Xiaomi raportează venituri în scădere cu 20% în trimestrul doi, afectate de restricţiile aferente Covid-19 din China

22 Aug. 2022, 05:15
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Aug. 2022, 05:15 // Actual //  bani.md

Compania chineză Xiaomi a înregistrat o scădere a veniturilor în trimestrul al doilea, pe măsură ce cea mai mare piaţă de smartphone-uri din lume s-a contractat în urma restricţiilor stricte împotriva Covid-19.

Vânzările au scăzut cu 20% de la un an la altul, până la 70,17 miliarde de yuani (10,31 miliarde de dolari), marcând un declin mai accentuat faţă de trimestrul precedent, când compania a înregistrat prima scădere a veniturilor de la listarea sa la bursă, potrivit Reuters.

Profitul net a scăzut cu 67%, la 2,08 miliarde de yuani.

”Pe piaţa chineză a avut loc o revenire a pandemiei, aşa că, în consecinţă, cererea a fost dificilă şi slabă”, a declarat preşedintele Xiaomi, Wang Xiang.

Wang a adăugat că creşterea preţurilor combustibililor, costurile de producţie şi inflaţia au afectat şi vânzările companiei la nivel global. De asemenea, potrivit conducerii, profitul net a scăzut ca urmare a presiunii de lichidare a stocurilor prin vânzări şi promoţii.

În primul semestru al anului, consumul din China a fost afectat de impactul restricţiilor împotriva Covid-19 din Shanghai şi din alte oraşe.

A doua mare economie a lumii a încetinit în luna iulie, au arătat datele din această săptămână, fapt ce a determinat o reducere a dobânzilor de către banca centrală. Piața de smartphone-uri din China, care stagnează de mai mult timp, a fost afectată în mod special de recesiune, livrările de telefoane scăzând cu 10% în trimestrul al doilea, în termeni anuali, potrivit companiei de cercetare Canalys.

Vânzările de smartphone-uri Xiaomi, care generează mai mult de jumătate din veniturile totale ale companiei, au scăzut cu 29%.

În 2021, Xiaomi a înregistrat o creştere a vânzărilor, însă preţul acţiunilor companiei a scăzut cu aproape 40% de la începutul anului 2022.

În India, cea mai puternică piaţă a Xiaomi din afara Chinei, compania a fost supusă unor anchete guvernamentale pentru că “ar fi evitat plata taxelor”. Autorităţile indiene au confiscat în aprilie active de 725 de milioane de dolari, pretinzând că  Xiaomi a transferat ilegal fonduri în străinătate sub pretextul plăţilor de redevenţe.

Realitatea Live

07 Nov. 2024, 16:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
07 Nov. 2024, 16:50 // Actual //  Ursu Victor

Ministerul de Finanțe al Rusiei a anunțat o creștere semnificativă a cheltuielilor bugetare către sfârșitul anului, cu estimări de 3,8 trilioane de ruble în luna octombrie, iar în total, pentru primele 10 luni, cheltuielile au ajuns la 29,9 trilioane de ruble, aproximativ 3 trilioane de ruble pe lună. Pentru restul anului, se preconizează cheltuirea a mai mult de 9,5 trilioane de ruble echivalentul a 94,3 milioane de euro, dintr-un buget total de 39,4 trilioane de ruble.

Majoritatea acestor fonduri vor fi direcționate către finanțarea războiului. Ministrul Finanțelor, Anton Siluanov, a explicat că creșterea cheltuielilor în decembrie este legată de încheierea contractelor guvernamentale, în mare parte destinate războiului. „Oricare ar fi necesitățile Ministerului Apărării pentru a asigura succesul pe front, le finanțăm ca prioritate”, a declarat Siluanov, menționând necesitatea suplimentării cheltuielilor cu 1,5 trilioane de ruble din cauza războiului și subvenționării dobânzilor pentru creditele ipotecare preferențiale. În schimb, pe partea de plăți sociale (în special pensii), guvernul continuă să economisească, cu o dinamică nominală aproape de rata inflației, potrivit analistului de la Promsvyazbank, Denis Popov.

Raportul privind bugetul a fost mai slab decât se aștepta, cu o creștere agresivă a cheltuielilor în octombrie, subliniază economistul Egor Susin. Bugetul a revenit la un deficit – momentan mic (220 miliarde de ruble pentru primele 10 luni, sau 0,1% din PIB), dar Ministerul de Finanțe intenționează să îl crească la 3,3 trilioane de ruble, adică 1,7% din PIB. Comparativ cu anul trecut, veniturile bugetare cresc mai rapid decât cheltuielile – cu 28,4% față de 23,7% în perioada ianuarie-octombrie. Totuși, în octombrie, veniturile din sectorul petrolier și gazier (care cresc cel mai rapid) au fost pentru prima dată mai mici decât cele din anul precedent.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău