Propaganda Rusiei câștigă teren în războiul informațional. Criza economică și inflația scad interesul față de război

21 Aug. 2022, 09:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Aug. 2022, 09:11 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia recuperează avansul Ucrainei în războiul informațional purtat pe rețelele de socializare. După invazia rusă a Ucrainei din februarie, mulți oameni din Occident au arătat mult mai mult interes față de postările pro-ucrainene pe Twitter decât față de tweet-urile pro-rusești. Acum aceștia au devenit mai receptivi la vocile pro-Moscova, pe măsură ce temerile privind o criză economică majoră cresc.

Compania de securitate cibernetică din Tokyo, Terilogy Worx, a analizat mesajele postate pe Twitter, concentrându-se pe 10 hashtag-uri care arată sprijinul pentru Ucraina, inclusiv „#standwithukraine” și 10 hashtag-uri care susțin Rusia, cum ar fi „#standwithrussia”. Compania a examinat postările retweetate de cel puțin opt ori.

În cele două luni care au urmat izbucnirii războiului din 24 februarie, tweet-urile pro-Ucraina au fost retweetate în medie de 120 de ori pe tweet, comparativ cu 55 pentru postările pro-ruse. Au existat, de asemenea, o medie de 500 de „aprecieri” pentru tweet-urile pro-ucrainene fiecare față de 180 pentru cele pro-ruse. Scorul mediu de „implicare” – o măsură cheie care arată influența fiecărui mesaj – a fost de 620 pentru postările pro-Ucrainei și 210 pentru cele pro-ruse.

Cu toate acestea, lucrurile au început să se schimbe între 24 mai și 6 iunie. La aproximativ trei luni de la începutul războiului, tweet-urile pro-ucrainene au fost retweetate în medie de 90 de ori, față de 105 de ori pentru postările pro-ruse. Tweeturile pro-ucrainene au strâns în medie 410 de aprecieri, comparativ cu 280 pentru postările pro-ruse, în timp ce scorurile de implicare au fost de 500 pentru tweet-urile pro-Ucraina și 390 pentru cele pro-ruse, scrie un site de tehnologie.

Când s-a schimbat curentul opiniei publice

„Reacțiile favorabile la postările pro-ruse au devenit mai vizibile pe măsură ce interesul pentru război a început să scadă în întreaga lume”, a spus un oficial Terilogy Worx.

Tweeturile în italiană au arătat cel mai mare sprijin pentru Rusia, reprezentând 32% din toate tweet-urile pro-ruse între 24 februarie și 20 aprilie, urmate de spaniolă cu 20%. Aproximativ 67% dintre mesajele care favorizează Ucraina au fost scrise în limba engleză.

Multe mesaje italiene conțin cuvântul „EX Star 5”, o expresie folosită de foștii susținători ai Mișcării Cinci Stele, un partid politic populist din Italia. Unii dintre ei au clipuri video cu afirmații nefondate, cum ar fi unul care spunea: „Trupele ucrainene au atacat cetățenii care așteptau la coadă pentru a primi asistență alimentară”. Odată ce aceste clipuri sunt postate, mass-media rusă, inclusiv agenția de știri de stat Sputnik, le răspândesc în mod agresiv online.

Criza economică, principalul factor

„Rusia a muncit din greu pentru a face publicul mai receptiv la opiniile sale, sprijinind partidele anti-Uniunea Europeană din Italia”, a spus profesorul de la Universitatea Keio, Yoko Hirose. Moscova vizează, de asemenea, campanii de propagandă împotriva unor grupuri de oameni cu anti-S.U.A. sentimentele din America Latină ca o modalitate de a influența hispanicii din SUA, a spus ea.

Propaganda rusă se adresează în mare parte oamenilor nemulțumiți de politica existentă. În timp ce doar 17% dintre americani consideră „absolut” sau „probabil” adevărată afirmația Rusiei conform căreia videoclipurile cu bombardamentele lansate de guvernul ucrainean sunt false, proporția crește la 57% în rândul susținătorilor QAnon, un grup de conspirație ultra-dreaptă, potrivit unui sondaj realizat de revista britanică Economist și altele.

Unii experți au spus că publicul occidental simte „oboseală” din cauza războiului prelungit din Ucraina, mutându-și preocupările către inflație din cauza agresiunii ruse.

Biden și Partidul Democrat suferă cel mai mult

„Rusia a început să spună oamenilor din Occident că sprijinul militar al guvernelor lor pentru Ucraina și sancțiunile împotriva Rusiei le distrug viețile”, a declarat Takahisa Kawaguchi, consultant șef la Tokio Marine dR, o companie de management al riscului cu sediul în Tokyo.

Președintele american Joe Biden și-a văzut aprobarea scăzând pe măsură ce nemulțumirea publicului față de inflație crește. Partidul Democrat este, de asemenea, așteptat să se confrunte cu o luptă dificilă la alegerile pentru Congres la jumătatea mandatului din noiembrie.

În timp ce SUA și multe țări europene văd războiul din Ucraina ca pe o luptă pentru protejarea democrației, unii lideri populiști din națiunile democratice au început să laude guvernarea autoritară a președintelui rus Vladimir Putin, reprezentând o provocare pentru unitatea dintre aliații occidentali.

Realitatea Live

22 Mart. 2023, 17:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Mart. 2023, 17:45 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Reconstruirea economiei Ucrainei, după invazia declanşată de Rusia în urmă cu un an, este estimată în prezent să coste 411 miliarde de euro, de 2,6 ori mai mult decât Produsul Intern Brut al Ucrainei în anul 2022, arată un nou studiu realizat de Banca Mondială, Naţiunile Unite, Comisia Europeană şi Ucraina, transmite Reuters.

Potrivit informațiilor, estimarea acoperă un an de la debutul invaziei ruseşti şi cuantifică pagubele fizice directe provocate infrastructurii şi clădirilor, impactul asupra vieţii şi mijloacelor de trai ale oamenilor precum şi costul reconstrucţiei.

Suma de 411 miliarde de dolari reprezintă o revizuire dramatică faţă de estimarea anterioară de 349 miliarde de dolari, avansată de Banca Mondială în luna septembrie a anului trecut.

Noua estimare vine la o zi după ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că a ajuns la un acord cu Guvernul ucrainean pentru un acord pe patru ani în valoare totală de 15,6 miliarde de dolari. Acordul cu FMI ar putea permite autorităţilor de la Kiev să obţină ajutoare suplimentare, în valoare de miliarde de dolari, de la alte organisme, după ce va fi aprobat de boardul FMI, în următoarele săptămâni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Potrivit unei evaluări rapide cu privire la nevoile urgente, Ucraina va avea nevoie de 14 miliarde de dolari pentru reconstrucţia prioritară în 2023, ceea ce va necesita o finanţare de 11 miliarde de dolari peste ceea ce este prevăzut în bugetul Ucrainei pentru acest an.

Aproximativ 22% din necesităţile de reconstrucţie sunt în sectorul transportului, în timp ce 17% sunt în domeniul locuinţelor, 11% în sectorul energiei şi 7% în agricultură.

Comparativ cu precedentele estimări, cea mai mare revizuire a fost realizată în ceea ce priveşte necesităţile din sectorul energiei, unde pagubele sunt acum de cinci ori peste nivelul din luna iunie 2022, susţine Banca Mondială. Cele mai mari creşteri au fost în regiunile de pe linia frontului precum Doneţk, Harkov, Lugansk şi Herson, care au fost vizate cu precădere de atacurile cu rachete ruseşti începând din luna octombrie.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău