30 de afaceri promițătoare vor fi susținute în cadrul Programului de Antreprenoriat Feminin IV

28 Iul. 2022, 15:25
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
28 Iul. 2022, 15:25 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

UN Women a dat startul celei de a patra ediții a programului de pre-accelerare dedicat antreprenoriatului feminin! 30 de idei de afaceri promițătoare vor trece timp de șase săptămâni printr-un proces intens de pre-accelerare a afacerilor, alături de mentorii programului. Astfel, ieri, 27 iulie, participantele, mentorii, partenerii și donatorii programului au avut ocazia să se întrunească în cadrul evenimentului de lansare oficială al programului.

În cadrul evenimentului oficial de lansare a Programului de Antreprenoriat feminin IV, fondatoarele celor 30 de afaceri care au trecut etapa de selecție, mentorii și donatorii programului au avut ocazia să se cunoască, să discute despre formatul programului, dar și să traseze împreună obiectivele instruirii. 

La fel precum și edițiile anterioare, domeniile de bază în care se încadrează cele 30 de echipe selectate sunt design vestimentar, educație, marketing, industria alimentară, agricultură, comerț și sănătate. 

În cadrul evenimentului de deschidere a fost prezent Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, cu suportul căruia au fost realizate primele două ediții ale programelor de antreprenoriat feminin. 

Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Japoniei în Republica Moldova, KATAYAMA Yoshihiro a menționat că în Japonia la fel se desfășoară programe care au drept scop susținerea antreprenoriatului feminin și numărul antreprenoarelor este într-o creștere continuă. Și este un semn bun că și în Republica Moldova lucrurile merg în aceeași direcție.

La fel, domnul Ambasador KATAYAMA Yoshihiro și-a exprimat aprecierea pentru faptul că împreună cu UN Women reușesc să susțină fetele și femeile din Republica Moldova să-și realizeze visele.

Reprezentanta de țară a UN Women Moldova, Dominika STOJANOSKA, a subliniat:

„Consider că, ajutând femeile să-și dezvolte propriile afaceri, să creeze locuri de muncă pentru ele și pentru ceilalți, le ajutăm să devină mai încrezute în forțele proprii, să își crească veniturile, să devină independente financiar și să investească în necesitățile proprii, în bunăstarea familiei lor și în comunitate. Grație abilităților noi obținute și sprijinului din partea mentorelor și mentorilor, antreprenoarele la început de cale capătă acces la o varietate de resurse, servicii și tehnologii moderne care avansează potențialul afacerii lor. Desigur, implementarea programelor de antreprenoriat feminin nu ar fi fost posibilă fără implicarea instituțiilor naționale, partenerilor de dezvoltare, ONG-urilor și sectorului privat, dar în special al donatorilor – Ambasada Suediei și Japoniei, cărora țin să le mulțumesc pe această cale.” 

De asemenea, în cadrul evenimentului oficial de lansare a fost prezentată Online Women Entrepreneurship Academy, realizată în colaborare cu UN Women și cu sprijinul financiar al Suediei. Academia Online este formată din 12 lecții video și este destinată antreprenoarelor și antreprenorilor la început de cale și abordează subiecte precum: analiza pieței și a concurenților, produsul minim viabil, strategie de marketing, pitch deck, model de business, managementul echipei și previziune financiară.   

La fel în cadrul evenimentului echipa de implementare a Programului de Antreprenoriat feminin a prezentat rezultatele celor trei ediții anterioare. De asemenea, invitații evenimentului au avut ocazia să admire diversitatea produselor expuse de participantele celei de-a patra ediții de program. 

În concluzie, după finalizarea celor șase săptămâni de program de pre-accelerare a afacerilor, cele mai bune absolvente ale tuturor patru ediții vor fi selectate pentru participarea la primul accelerator de afaceri pentru femei din Republica Moldova. 

Programul de Antreprenoriat Feminin (ediția IV) este un program intensiv de pre-accelerare, cu durata de șase săptămâni, orientat spre companiile fondate de către femei. Scopul programului este să ajute antreprenoarele să-și dezvolte produsele, să înregistreze primele vânzări și să atragă investițiile necesare. Programul de pre-accelerare oferă beneficii precum: instruire online și ateliere săptămânale; abordare individuală și consiliere psihologică; acces la instrumente digitale; la comunitatea de antreprenori/antreprenoare, experți/experte și la oportunități de finanțare.

Pe durata ediției IV a Programului de Antreprenoriat Feminin, echipa XY Partners planifică să instruiască 30 de echipe, în perioada cuprinsă între 18 iulie, 2022 – 02 septembrie, 2022. Programul va culmina cu un eveniment oficial de încheiere. 

Acest program este implementat de XY Partners în colaborare cu UN Women (Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor) și cu susținerea financiară a Suediei.

Realitatea Live

01 Dec. 2022, 17:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Dec. 2022, 17:22 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu susține că Agenția Proprietății Publice a constituit o comisiei externă de expertiză în vederea elucidării cauzelor opririi avariate a blocului energetic nr.3 (CET Sursa 1) de la Termoelectrica

Constantin Borosan, secretar de stat în domeniul energeticii, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Președintele Comisiei;

Victor Parlicov, expert în domeniul energetic, societatea civilă;

Sergiu Tofilat, expert în domeniul energetic, societatea civilă;

Chicu Sergiu, șef adjunct Direcția contencios și control al legalității, Agenția Proprietății Publice;

Balan Victor, doctor conferențiar, Universitatea Tehnică din Moldova;

Braga Dumitru, doctor, lector, șef Departament Energetică, Universitatea Tehnică din Moldova;

Cernei Mihail, doctor conferențiar, Universitatea Tehnică din Moldova, ex-director S.A.”Termocom”;

Guțu Aurel, doctor conferențiar, Universitatea Tehnică din Moldova;

Dobrea Ina, lector universitar, Universitatea Tehnică din Moldova;

Golovanov Nicolae, profesor, Facultatea Energetică, Universitatea Politehnică București;

Vasile Nemțan, șef adjunct automatică și verificări, S.A.” CET Nord”;

Oboznîi Denis, șef adjunct serviciu în alte ramuri, Serviciul juridic S.A.”Termoelectrica”, secretarul Comisiei.

La data de 11 noiembrie, ora 01:46, a avut loc oprirea avariată a blocului energetic nr. 3, cu sarcina electrică de 18 MW, ca urmare a acționării protecțiilor caracteristice unui scurt circuit intern a generatorului.

Astfel, a fost micșorată presiunea hidrogenului din corpul generatorului până la 0,8 kgf/cm2. Ulterior, comisia tehnică a stabilit, în urma inspectării generatorului, cauza deconectării avariate, fiind pătrunderea în corpul generatorului a unui volum de apă din conducta de alimentare a răcitoarelor. Pe conducta răcitorului a fost depistată o fisură.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău