44,1 milioane de euro de la Banca Mondială. Aproximativ 66.500 de persoane vor obține acces la apă

01 Feb. 2022, 09:41
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
01 Feb. 2022, 09:41 // Actual //  MD Bani

Consiliul directorilor executivi ai Băncii Mondiale a aprobat finanțarea pentru Proiectul „Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație în Moldova” în valoare de 44,1 milioane de euro, care va susține Guvernul Moldovei în implementarea unei abordări comprehensive și pe termen lung pentru soluționarea provocărilor persistente în sectorul apei din țară. În cadrul proiectului aproximativ 66.500 persoane vor obține acces direct la servicii de apă potabilă și sanitație

„Moldova se confruntă în continuare cu provocări în sectorul apei; seceta din 2020 împreună cu criza indusă de pandemia COVID-19 a accentuat necesitatea de a investi într-un sector mai incluziv și mai rezilient al apei. Proiectul „Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație în Moldova”, co-finanțat de Agenția de dezvoltare din Austria, include investiții esențiale în apă și sanitație în orașe și zone rurale în scopul de a majora accesul la servicii gestionate într-un mod sigur.”, se arată într-un comunicat de presă al Băncii Mondiale.

Pe lângă aceasta, intervențiile privind apa, sanitația și igiena (WASH) în școli și instituții de asistență medicală vor majora accesul la servicii reziliente WASH. De asemenea, se preconizează un proiect-pilot de sanitație la fața locului pentru a susține gospodăriile în dobândirea accesului la servicii îmbunătățite de sanitație, folosind tehnologii cu cost redus. Proiectul-pilot va fi utilizat pentru a influența și accelera aceste abordări în cadrul Programului național de aprovizionare cu apă și sanitație.

„Moldova are nevoie de investiții într-un sector mai incluziv și mai rezilient al apei”, a declarat Inguna Dobraja, Manager de Țară al Băncii Mondiale în Moldova. „Proiectul „Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație” este esențial pentru a contribui la majorarea rezervelor de apă, îmbunătățirea calității apei și a capacității de gestionare a utilităților de apă în Moldova. Aceasta înseamnă că un număr semnificativ de persoane din zonele insuficient deservite vor beneficia de acces la servicii de apă potabilă și sanitație gestionate în mod adecvat”.

De asemenea, proiectul include o componentă de învățare și de consolidare a capacităților, care susține agenda de reforme a Guvernului Moldovei în sectorul respectiv,  asigurând faptul că investițiile accelerate rezultă în servicii mai bune de apă și sanitație, că performanța utilităților de apă este îmbunătățită și că reziliența este integrată în sistem.

Se preconizează că aproximativ 66.500 persoane vor beneficia direct din proiect prin obținerea accesului la servicii de apă potabilă și sanitație, acestea fiind gestionate într-un mod sigur; multe din aceste persoane vor fi conectate pentru prima dată la o rețea centralizată. Pe lângă aceasta, elevii și personalul din aproximativ 100 școli (în jur de 25.000 persoane), precum și pacienții și personalul din 25 instituții de asistență medicală din zone rurale, vor beneficia de facilități îmbunătățite WASH.

De la momentul aderării Republicii Moldova la Banca Mondială în anul 1992, peste 1,3 miliarde  dolari SUA au fost alocate pentru finanțarea a peste 60 operațiuni în țară. La momentul de față, portofoliul Băncii Mondiale include 11 proiecte în curs de desfășurare cu un angajament total în valoare de 591,2 milioane dolari SUA. Domenii de suport includ reforma cadrului de reglementare și dezvoltarea afacerilor, modernizarea serviciilor guvernamentale, administrarea fiscală, înregistrarea proprietății funciare, educația, sectorul drumurilor, sănătatea și domeniul social, inclusiv răspunsul de urgență la COVID-19, agricultura și sectorul energetic.

Realitatea Live

25 Iul. 2024, 14:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Iul. 2024, 14:33 // Actual //  Lupu Eduard

Aproape jumătate dintre moldoveni susțin că vor o republică prezidențială în care președintele are toată puterea și poartă întreaga răspundere, arată datele sondajului prezentat de IMAS, „Barometrului Socio-Politic – iulie 2024”.

Potrivit sondajului, 42% dintre respondenți au optat pentru o republică parlamentară.

Sondajul a fost realizat în perioada 8-21 iulie 2024, pe un eșantion de 1.093 de persoane din 90 de localități, având o marjă de eroare de plus-minus 3%.

Până în anul 2016, președintele Republicii Moldova era ales de către deputați cu cel puțin 50% plus unu din voturi. Curtea Constituțională de la Chișinău a decis ulterior că procedura de alegere a președintelui în Parlament este neconstituțională, ceea ce a dus la alegerea președintelui Igor Dodon de către popor.

 

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău