Vânzări record de iPhone-uri. Apple a obținut un profit de 34,6 miliarde de dolari în trimestrul sărbătorilor

01 Feb. 2022, 09:26
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
01 Feb. 2022, 09:26 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Gigantul american Apple (AAPL) a raportat un profit record de 34,63 de miliarde de dolari în T4/2021, respectiv primul trimestru al anului financiar 2022 în SUA, fiind pentru prima dată când profitul trimestrial depăşeşte pragul de 30 de miliarde de dolari, conform MarketWatch.

Vânzările au ajuns la 123,95 de miliarde de dolari, în creştere cu 11% faţă de anul precedent, rezultat stimulat de vânzările record ale iPhone-urilor, în pofida penuriei globale de cipuri şi al ritmului galopant al inflaţiei. În ultimele trei şedinţe, acţiunile AAPL s-au apreciat cu 8,5% la New York, potrivit calculelor realizate de ZF pe baza datelor de la Investing.com.

CEO-ul Tim Cook susţine că rezultatele au fost obţinute deşi compania „a suferit probleme serioase de aprovizionare, mai mari decât în trimestrul anterior”, urmând ca al doilea trimestru al anului fiscal 2022 să fie scutit de o parte din provocările ultimei perioade, scrie ZF.

În cazul Apple, anul fiscal se termină în data de 25 septembrie, aşa că trimestrul care s-a încheiat pe 25 decembrie este primul trimestru al anului fiscal 2022.

Marja netă trimestrială (29,94%), EBITDA (35,65%) şi marja brută (43,76%) din „trimestrul sărbătorilor” au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele 20 de trimestre.

Recordul absolut al celor trei indicatori din ultimele 40 de trimestre a fost atins în primul trimestru al anului fiscal 2013, care s-a încheiat pe 25 decembrie 2012. Acţiunile Apple s-au apreciat cu 437% în ultimii cinci ani, în timp ce avansul din ultimul an este de 31%.

Compania este evaluată de investitorii la Bursă la circa 2.800 de miliarde de dolari, arată datele Investing.com.

Realitatea Live

11 Aug. 2022, 17:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Aug. 2022, 17:29 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia a anunțat joi că a refuzat o ofertă elvețiană de a reprezenta interesele ucrainene la Moscova și interesele rusești la Kiev fiindcă nu mai consideră Elveția o țară neutră, relatează Reuters.

Țara cantoanelor are o lungă tradiție diplomatică de a acționa ca intermediar între țările ale căror relații s-au deteriorat sau rupt însă Ivan Neciaev, unul dintre purtătorii de cuvânt ai ministerului rus de Externe, spune că acest lucru nu este posibil în situația de față.

„Elvețienii au fost într-adevăr interesați de opinia noastră privind o posibilă reprezentare a intereselor Ucrainei în Rusia și ale Rusiei în Ucraina”, le-a spus acesta joi reporterilor.

„Am răspuns foarte clar că din păcate Elveția și-a pierdut statutul de stat neutru și nu poate acționa ca intermediar sau reprezentat al nostru”, a relatat el.

Presa din Elveția a scris anterior că obiectivul principal al propunerii elvețiene viza posibilitatea ca ucrainenii care locuiesc în Rusia să primească servicii consulare la ambasada elvețiană din Moscova.

Elveția a anunțat pe 28 februarie că, deși nu este un stat membru al blocului comunitar, va aplica toate sancțiunile decise de Uniunea Europeană împotriva Rusiei. Anunțul a venit după ce la doar o zi după declanșarea invaziei pe 24 februarie, Berna afirmase inițial că nu intenționează să facă acest lucru.

Elveția spune că nu a renunțat la neutralitatea sa istorică

În martie Elveția a decis să se alinieze inclusiv sancțiunilor UE impuse Rusiei în ceea ce privește bunurile de lux, deși țara cantoanelor este un producător important de astfel de produse.

Însă guvernul elvețian a afirmat că nu va trata răniți de război ucraineni după ce a primit o solicitare în acest sens de la NATO în luna iulie.

La începutul lui august președintele elvețian Ignazio Cassis a declarat că, în pofida sancţiunilor impuse de țara sa împotriva Rusiei şi a viitoarei sale intrări în Consiliul de Securitate al ONU, Elveţia „este în continuare neutră”.

El a subliniat distincţia între „neutralitatea” militară şi condamnarea unei încălcări a dreptului internaţional.

Declarațiile sale au venit în contextul în care Elveția tocmai se alăturase și celui de-al șaptelea pachet de sancțiuni decis de UE împotriva Rusiei despre care Moscova a afirmat că va avea „consecințe devastatoare” asupra economiei globale.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău