7 sfaturi de educație financiară care au funcționat pentru părinții noștri, dar nu și pentru mileniali sau gen Z

11 Iul. 2021, 16:48
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
11 Iul. 2021, 16:48 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Există câteva sfaturi de educație financiară pe care le auzim constant, cum ar fi „Cheltuie mai puțin ca să poți strânge bani” sau „Cumpără o casă, nu sta în chirie”. Au fost la un moment dat valabile, dar nu mai funcționează și azi. Iată care sunt aceste sfaturi și de ce nu mai funcționează pentru tineri.

1. Ține banii la saltea sau la bancă

Banii trebuie să circule ca să aibă valoare și să aducă câștiguri. De aceea, poate cel mai important sfat financiar care nu mai este valabil în ziua de azi este acela potrivit căruia e bine să îți ții banii în depozit, la bancă.

În loc să ții banii la saltea, îi poți investi în acțiuni, în fonduri de investiții, în orice altă modalitate care să îți aducă un plus financiar.

2. Un singur loc de muncă e suficient

Fals! În anul 2021 să ai un singur loc de muncă și să te concentrezi să ieși la pensie din acel loc nu funcționează. Ai nevoie mereu de bani pentru situații neprevăzute. Faptul că ai două sau mai multe surse de venit reprezintă noua normalitate.

„Să stai să aștepți salariul în fiecare lună înseamnă să trăiești în trecut și să fii o victimă de serviciu într-o economie în care inflația spulberă mult din puterea de cumpărare din prezent și din viitor. Încearcă să faci mai multe, siguranța unui singur loc de muncă nu este una acceptată și asigurată. Încearcă să găsești surse alternative de venit. Chiar și pe internet. Pentru că acest mediu îți permite azi să faci activități chiar din aria ta de expertiză”, arată Adrian Negrescu, un consilier economic din Rămânia.

3. Mai bine cumperi o casă decât să stai în chirie

Cumperi o casă sau stai în chirie? Depinde. Depinde în ce stadiu al vieții ești. Căci dacă ești un tânăr cu o viață dinamică și cu un job flexibil, nu merită să cumperi o casă.

Dar dacă ți-ai format o familie, te gândești la viitor și te-ai hotărât să trăiești într-un oraș anume cel mai bine e să cumperi o acasă.

4. Trebuie să îți plătești datoriile înainte să faci economii

Poți și e chiar indicat să faci economii chiar și când ai datorii, cum ar fi un credit imobiliar, sau când chiria îți consumă jumătate din salariu. Important e să păstrezi un echilibru între cele două, economii și de datorii, și să nu cheltui niciodată mai mult decât produci.

5. E greu să faci economii consistente doar din salariu

Când vrei să faci economii probabil te gândești că ar fi bine să ai o mulțime de bani. În realitate poți începe să faci mai mulți bani cu doar câțiva lei, dacă cercetezi piața așa cum trebuie.

6. Căsătoria îți poate rezolva problemele financiare

Căsătoria ajută să rezolvi împreună cu partenerul tău o parte din probleme. Dar asta nu înseamnă că un salariu în plus în casă îți aduce numai venituri.

„Înseamnă și cheltuieli în plus. De aceea, căsătoria trebuie privită mai mult din zona afectivă decât din zona financiară”, crede Adrian Negrescu.

7. Mașina îl face pe om

Să ai o mașină e un rău necesar. Dar nu îți cumpăra o mașină doar pentru că trebuie. Nu! Atunci când cumperi o mașină asigură-te de nevoile pe care acea mașină ți le poate împlini. Ca atunci când îți formezi o familie și ai nevoie să îți transporți copiii la școală. Pe de altă parte, gândește-te și la fiabilitatea mașinii și la prețul pe care îl plătești. Cu alte cuvinte, dacă merită investiția.

„Poți să faci alte lucruri cu banii tăi decât să îi dai pe o mașină care se depreciază cu cel puțin 20% din momentul în care ai cumpărat-o. Ajungi să îți blochezi banii în fața blocului, cum s-ar zice. Pentru că tu cumperi mașina, dar ea stă parcată așteptând să ai momente când să pleci”, încheie Adrian Negrescu.

Sursa: lovedeco.ro

 

Realitatea Live

25 Iun. 2024, 14:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Iun. 2024, 14:18 // Actual //  Lupu Eduard

Consiliul de Observatori al SA „Moldovagaz” a anunțat astăzi o serie de modificări semnificative în conducerea întreprinderii, odată cu expirarea mandatului componenței actuale a Consiliului de Administrație începând cu data de 25 iunie 2024. În urma acestei schimbări, a fost constituit un nou Consiliu de Administrație format din 7 membri.

Noua componență a Consiliului de Administrație include următoarele persoane:
– Bubenov Anton
– Vlasov Pavel
– Emelyanov Denis
– Jelnov Roman
– Yuriev Mihail
– Ceban Vadim
– Corin Serghei

De asemenea, în cadrul aceleași decizii, dl Ceban Vadim a fost numit Președinte al Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz”, cu responsabilitatea de a conduce strategia și operațiunile companiei în următoarele 3 luni. Alături de dl Ceban, funcțiile de vicepreședinți ai Consiliului de Administrație vor fi ocupate de dnii Emelyanov Denis, Yuryev Mihail și Corin Serghei.

Moldovagaz, compania fiică a gigantul rus Gazprom a contabilizat un profit de 1,282 miliarde de lei în 2023, față de pierderile de 323 milioane de lei în anul 2022, potrivit raportului financiar al companiei.

Moldovagaz este controlată de concernul rus Gazprom – 50%, Agenția Proprietății Publice – 35,3%, iar Tiraspoltransgaz – 13,14%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău