Leadership camp – oportunitate pentru tinerii din Moldova și Ucraina de a-și consolida cunoștințele antreprenoriale

21 Iul. 2023, 11:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Romaniuc Victoria
21 Iul. 2023, 11:16 // Actual //  Romaniuc Victoria

Tineri din toate regiunile Republicii Moldova și Ucraina s-au reunit în cadrul unei tabere de dezvoltare a competențelor de liderism. Evenimentul, desfășurat pe parcursul a două zile, le-a oferit participanților o experiență educațională atât în sectorul antreprenorial, cât și lecții practice de leadership.

Această tabără a fost organizată cu scopul de a oferi tinerilor oportunități valoroase de dezvoltare personală și profesională, promovând în același timp spiritul antreprenorial și reziliența în rândul acestora. Elevii, cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani, au fost îndrumați de trainerii Constantin Platon și Evghenii Trocin.


Laurenția Filipschi, Directoarea executivă Junior Achievement Moldova a accentuat importanța participării la eveniment atât a tinerilor din Republica Moldova, cât și a celor din Ucraina: „Tabăra de dezvoltare a competențelor este un eveniment destinat tinerilor din Moldova și Ucraina, viitori lideri în promovarea educației antreprenoriale. Ne-am propus ca participanții din ambele țări să aibă acces la o platformă unică unde să poată comunica, să facă schimb de experiență, să formeze parteneriate și să promoveze importanța educației antreprenoriale. Antreprenoriatul este un element important pentru fiecare, nu doar pentru a deveni oameni de afaceri, dar și ca să-și dezvolte și formeze viața proprie sau ca să-și asigure bunăstarea familiilor lor”.

Gheorghe Coșcodan, Director al Departamentului Marketing IuteCredit Moldova, invitat în calitate de speaker, le-a vorbit tinerilor despre parcursul său profesional pe care l-a avut până a ajunge la IuteCredit Moldova. De asemenea, a pus în discuție subiecte actuale cum ar fi cele legate de inteligența artificială, metode inovative de marketing, dar și tematici privind educația financiară. Totodată, elevii au fost antrenați în activități practice care i-au făcut să înțeleagă profund subiectele abordate de vorbitor și le-au format o viziune despre importanța formării lor profesionale și ce pași trebuie întreprinși pentru a-și vedea ideile realizate.

Compania IuteCredit este și mereu a fost interesată să ofere sprijin în activități destinate tinerei generații, fie că e vorba de educație financiară, fie că e vorba despre sport, suntem aici pentru a-i susține. De ce facem acest lucru? Pentru că este unul dintre pilonii culturii corporative a IuteCredit. Ne dăm bine seama că elevul instruit de astăzi este consumatorul responsabil de mâine. Să avem cetățeni responsabili și educați financiar este un lucru important ce interesează pe toată lumea”, a menționat Gheorghe Coșcodan.

Pe durata taberei, tinerii au analizat nevoile diferitelor comunități din care provin și au propus idei inovatoare și fezabile pentru rezolvarea acestora. Acest eveniment a reprezentat și o platformă de interacțiune și învățare reciprocă, contribuind la dezvoltarea abilităților și competențelor interpersonale.

„Am manifestat interes pentru tabără, deoarece cred că orice om trebuie să aibă o bază de cunoștințe indiferent de domeniul în care activează. Mi-a plăcut foarte mult aici pentru că am reușit să colaborăm în scurt timp după ce ne-am cunoscut și am creat o energie și un vibe atât de frumos încât am reușit să prezentăm proiecte și idei superbe”, a menționat Mihai, elev în clasa a XI-a.

Cezara, absolventă a Liceului Republican Aristotel, a împărtășit din impresii:  „Este un lucru foarte util și ne pare rău că până în prezent în școli nu s-a practicat acest lucru. Dar ne bucurăm foarte mult că se fac multe proiecte inovative care ne oferă posibilitatea să dobândim cunoștințe de la oameni care de fapt au trecut prin această experiență și care au ceva de spus și doresc să promoveze cunoștințe de valoare”.

„În timpul taberei, am reușit să învățăm de la oamenii ce activează în aceast domeniu cum trebuie să gestionăm banii.  Am făcut cunoștință cu tineri din diferite orașe. Au fost mulțe activități și am lucrat în echipe și a ieșit bine.  Consider foarte interesant și important domeniul financiar și cred că asta o să-mi fie de folos pe viitor”, ne-a comunicat Andrei, refugiat din Ucraina, absolvent al clasei a XII-a.

Această activitate a fost organizată în cadrul Proiectului „Dezvoltarea rezilienței tinerilor prin intermediul programelor UPSHIFT și Junior Achievement Moldova, care informează, inspiră, activează și împuternicesc tinerii”, susținut financiar de UNICEF (UNICEF Moldova) în parteneriat cu IuteCredit Moldova și Academia de Studii Economice din Moldova.

Despre Junior Achievement Moldova:

Junior Achievement este o organizație non-guvernamentală a cărei misiune constă în motivarea şi pregătirea tinerei generaţii pentru a se afirma cu succes în economia de piaţă.

Junior Achievement activează în Moldova din anul 1995 şi este membră a reţelei JA Worldwide www.ja.org  şi a Centrului Regional de la Bruxelles, JA-YE Europa www.ja-ye.org . JA Worldwide este cea mai mare și cea mai dinamică organizație orientată spre educația economică și antreprenorială, fiind prezentă în 115 de țări.

Despre UNICEF Moldova:

Din 1995 UNICEF depune eforturi pentru asigurarea realizării drepturilor copiilor și femeilor din Moldova. Parteneriatele încheiate cu Guvernul, Parlamentul, societatea civilă, mass-media, mediul de afaceri și alții au dus la progrese în realizarea drepturilor copiilor în mai multe domenii și la angajamentul sporit al persoanelor responsabile în vederea îndeplinirii obligațiilor ce le revin conform Convenției cu privire la drepturile copilului (CDC). În activitatea sa, UNICEF abordează problemele cu care se confruntă toți copiii din țară, cu scopul de a le îmbunătăţi sănătatea, educaţia, dezvoltarea și protecția.

Despre Academia de Studii Economice din Moldova:

Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM) a fost fondată la 25 septembrie 1991. Drept bază au servit două facultăţi din cadrul Universităţii de Stat – „Economie”; „Economie a Comerţului şi Merceologie” – şi Institutul Economiei Naţionale al Ministerului Economiei.

În prezent, Academia de Studii Economice din Moldova constituie un complex universitar, în cadrul căruia activează șase facultăţi cu 26 de catedre, două departamente, șapte centre, 13 servicii, Şcoala Masterală de Excelenţă în Economie şi Business, Şcoala Doctorală, Şcoala Superioară de Turism şi Servicii Hoteliere, un incubator de afaceri; Colegiul Naţional de Comerţ.

Despre IuteCredit:

IuteCredit este una dintre cele mai responsabile companii în aspect social, contribuind substanțial la dezvoltarea comunității prin implicarea activă în susținerea evenimentelor dedicate tinerilor, educației financiare și sportului atât de nivel local, cât și internațional. IuteCredit a sprijinit financiar digitalizarea programului „Finanțele mele” și „Spirit antreprenorial” elaborate de Ministerul Educației și Cercetării. De asemenea, în ultimii doi ani, compania IuteCredit a susținut și un alt proiect important din cadrul Campaniei Naționale de educatie financiară dedicate elevilor „Generatia Inteligenței Financiare”: serialul de videouri animate „Cunoaște sensul banului cu Emily”, care a fost tradus nu doar în limba rusă, ci și în limbaj mimico-gestual, astfel fiind sporit gradul de incluziune în educatia financiară a tuturor copiilor, inclusiv a celor cu deficiențe de auz.

P.

Realitatea Live

06 Dec. 2023, 17:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Dec. 2023, 17:11 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova urmează să aloce 5,12 miliarde de lei pentru plata datoriei de stat în anul 2024, cu o reducere de 278,8 milioane de lei (5,2%) față de cifrele revizuite pentru anul 2023, potrivit bugetului pentru anul 2024.

Cheltuielile pentru serviciul datoriei externe de stat în 2024 sunt estimate la 2,3 miliarde de lei (echivalentul a 123,1 mil. dolari), reflectând o creștere de 795,4 milioane de lei (51,8%) față de cifrele revizuite pentru 2023. Această creștere este atribuită împrumuturilor în curs de desfășurare și împrumuturilor noi, precum și comisioanelor unice și creșterii ratelor de actualizare Euribor la 6 luni și ratele drepturilor speciale de tragere pe piața internațională.

Ministerul Finanțelor estimează că, în 2025-2026, costurile aferente serviciului datoriei publice externe vor crește la aproximativ 2,4 miliarde de lei și, respectiv, 2,6 miliarde de lei.

În ceea ce privește cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat în 2024, acestea sunt estimate la 2,8 miliarde de lei, inclusiv emisiile de Valori Mobiliare de Stat (VMS) pe piața primară (2 miliarde 018,1 milioane lei), VMS convertite (181,2 milioane lei), și obligațiunile emise pentru îndeplinirea obligațiilor de plată ale Ministerului Finanțelor rezultate din garanțiile de stat (597,5 milioane lei).

În comparație cu cifrele revizuite pentru anul 2023, cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat planificate pentru 2024 sunt mai mici cu 1,074 miliarde de lei (-27,7%), o reducere datorată scăderii ratei dobânzii la VMS pe piața primară.

Pentru anii 2025-2026, se estimează că cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat vor fi de 2 miliarde 432,3 milioane lei și, respectiv, 2 ,5 miliarde de lei, potrivit proiectului de buget.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău