999.md, Facebook și Instagram, pline de evazioniști! Sute de afaceri ilegale, sancționate de Fisc

07 Iul. 2025, 10:12
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
07 Iul. 2025, 10:12 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Serviciul Fiscal de Stat a intensificat în prima jumătate a anului 2025 acțiunile de verificare operativă, desfășurând 3.298 de controale fiscale în întreaga țară. Potrivit datelor oficiale, în 2.322 dintre aceste cazuri au fost depistate încălcări ale legislației fiscale, care au dus la aplicarea de sancțiuni în valoare totală de 9,7 milioane de lei – dintre care 7,2 milioane lei reprezintă sancțiuni fiscale și 2,47 milioane lei, sancțiuni contravenționale.

Cele mai multe nereguli au fost înregistrate în domeniul comerțului cu mărfuri, produse și materiale de construcție – sector care a cumulat 1.435 de controale, cu 1.117 cazuri de încălcări și sancțiuni fiscale de peste 5,2 milioane lei. Urmează transportul rutier ilicit de pasageri (960 de controale, 610 încălcări), domeniul HoReCa (476 controale, 318 nereguli), precum și comerțul și serviciile prin internet, unde 193 din cele 207 controale au constatat abateri.

În paralel, Serviciul Fiscal a urmărit și comerțul online. În primele șase luni au fost identificate 718 anunțuri suspecte pe platforme precum 999.md, Facebook și Instagram, în special în domenii precum tutungerie, haine, încălțăminte, piese auto, cosmetice sau produse alimentare. Cele mai multe anunțuri suspecte au fost înregistrate în categoria „Tutungerie” (261), urmată de articole vestimentare (148) și încălțăminte (85). În urma verificărilor, au fost întocmite 193 de procese-verbale și s-au aplicat sancțiuni în sumă de 328.400 lei.

Pentru luna iulie 2025, FISC anunță continuarea acțiunilor de control, cu accent pe următoarele domenii: comerțul cu amănuntul (în special magazine), HoReCa, activitățile de agrement, transportul rutier de pasageri și comerțul online. De asemenea, vor fi analizate și petițiile sau reclamațiile care indică riscuri de neconformare fiscală.

Scopul acestor acțiuni, potrivit autorităților fiscale, este prevenirea fenomenului de neutilizare a echipamentelor de casă și control, combaterea activităților ilegale și creșterea gradului de conformare fiscală a contribuabililor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

07 Iul. 2025, 14:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
07 Iul. 2025, 14:44 // Actual //  Ursu Victor

Sancțiunile impuse de Statele Unite împotriva oligarhilor ruși au creat haos juridic și financiar în Liechtenstein, unde până la 800 de trusturi offshore – vehicule folosite pentru gestionarea activelor bogaților lumii – au rămas fără directori și se află în imposibilitatea de a funcționa, scrie Financial Times.

Totul a pornit după ce Washingtonul a sancționat mai multe persoane și entități din Liechtenstein pentru colaborarea cu ruși vizați de sancțiuni. În replică, autoritatea de reglementare financiară din Liechtenstein (FMA) a recomandat ruperea tuturor legăturilor cu cetățeni ruși sau entități considerate „cu risc”, chiar dacă acestea nu figurează direct pe listele de sancțiuni.

Astfel, sute de trusturi au intrat într-un blocaj total: fără administratori, nu pot gestiona bunurile de miliarde de dolari înregistrate pe numele lor – inclusiv iahturi, proprietăți imobiliare și avioane private. Autoritățile locale au recunoscut că cel puțin 475 de trusturi au rămas oficial fără directori, iar până la 350 dintre acestea sunt în proces de a primi administratori noi prin intermediul Ministerului Justiției.

Unii dintre cei afectați nici măcar nu sunt cetățeni ruși sancționați, ci persoane cu legături indirecte cu Rusia, stabilite în Franța, Italia sau Dubai. „Sunt trusturi care conțin active de miliarde și nu există nicio soluție clară. Este un fenomen fără precedent”, a declarat un avocat local.

În prezent, autoritățile caută administratori temporari pentru 85 de trusturi în vederea lichidării lor, însă procesul se dovedește anevoios. Alte 40 de structuri vor fi dizolvate definitiv. Estimările variază între active de câteva milioane de dolari și portofolii uriașe care pot depăși zeci de miliarde de dolari.

Printre cei vizați de sancțiunile directe ale SUA se numără oligarhii ruși Ghenadi Timcenko, apropiat al lui Vladimir Putin și fondator al Volga Group, dar și Vladimir Potanin, președintele holdingului „Interros”, care controlează participații în Norilsk Nickel, Rosbank și alte entități majore.

Statele Unite au avertizat că orice entitate financiară europeană care colaborează cu persoane sancționate riscă să intre sub incidența sancțiunilor secundare, un mesaj care a paralizat complet rețeaua discretă a trusturilor din Liechtenstein – până nu demult unul dintre cele mai sigure refugii fiscale din Europa.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO