Criză de gaz în regiune? Moldova are soluții pentru Transnistria chiar dacă Ucraina închide robinetul

15 Nov. 2024, 09:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
15 Nov. 2024, 09:28 // Actual //  Ursu Victor

Vadim Ceban, președintele interimar al Moldovagaz, a declarat într-un interviu pentru presa ucraineană că Moldova va beneficia de volumele necesare de gaz pentru perioada rece, menționând că țara are planuri de rezervă în cazul problemelor legate de tranzitul prin Ucraina. Potrivit lui Ceban, Moldova ar putea trece iarna fără dificultăți majore, mai ales pe malul drept al Nistrului.

„Există o mare încredere că vom trece iarna fără probleme majore de aprovizionare. Sper că tranzitul gazului prin Ucraina va continua, chiar și în lipsa unui nou contract între Gazprom și Naftogaz. Este posibil să apară o modificare în modalitatea de plată – contractele să fie încheiate între traderii europeni și operatorul ucrainean, cu plata la granița cu Rusia. Moldova ar putea adopta și ea această metodă, în cooperare cu guvernul,” a spus Ceban.

De asemenea, Ceban a subliniat că Moldovagaz are rute alternative verificate, în special prin Coridorul Transbalcanic, o opțiune viabilă și economică după tranzitul prin Ucraina. Totuși, această rută ridică anumite dificultăți, întrucât gazul va trece prin conducta „TurkStream,” care este complet rezervată pentru perioada de iarnă. În plus, ar putea exista limitări de transport între Turcia și Bulgaria.

O altă opțiune pentru Moldova sunt livrările din Europa prin Ucraina, deși această alternativă presupune costuri mai mari pentru gaz și logistică, iar volumele disponibile sunt limitate.

Pentru a reduce riscurile, Moldovagaz a asigurat deja 120 de milioane de metri cubi de gaz pentru perioadele de vârf, la care se adaugă volumele contractate ferm pentru noiembrie, decembrie și o parte din ianuarie.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 16:17
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 16:17 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ministra Finanțelor, Victoria Belous, a declarat că Bugetul  PLUS+, în valoare de 8 miliarde de lei, reprezintă un efort substanțial de susținere a măsurilor economice și sociale asumate de Guvern, dar vine cu un preț: creșterea deficitului bugetar estimat la 5,1% din PIB.

„Această rectificare influențează veniturile, cheltuielile și, evident, deficitul. Sunt ajustări atât în bugetul de stat, cât și în bugetul asigurărilor sociale. În acest proiect deja sunt reflectate granturile din partea Uniunii Europene și alte surse externe, precum și domeniile în care vor fi investiți acești bani”, a precizat ministra.

Potrivit ministrei, după rectificare veniturile bugetare ajustate vor fi de 75 miliarde lei și cheltuieli totale de93 miliarde lei. Deficitul bugetar estimat va fi de până la 5,1% din PIB, în condițiile unei implementări complete a tuturor programelor.

Ministra Belous a subliniat că transparența bugetară este asigurată, iar datele privind evoluția deficitului și execuția bugetului sunt publice și disponibile trimestrial pe site-ul Ministerului Finanțelor.

„Dacă până acum invocam lipsa banilor ca obstacol pentru reforme, acum nu mai avem această scuză. Avem suficiente resurse și lichiditate. Este momentul să livrăm rezultate și să onorăm angajamentele asumate”, a declarat Belous.

Ministra a adresat un apel direct agenților economici, încurajându-i să aplice la programele de susținere lansate prin Bugetul PLUS+.

„Invit toți agenții economici să aplice la aceste măsuri. Ministerul Finanțelor își va onora obligațiile. Scopul nostru este să implementăm reformele până la capăt”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!