Record absolut în piața cripto: Capitalizarea criptomonedelor urcă la 3.200 de miliarde de dolari

14 Nov. 2024, 15:21
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
14 Nov. 2024, 15:21 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Valoarea de piaţă a tuturor criptomonedelor a atins joi un maxim istoric de peste 3.000 de miliarde de dolari, după ce victoria lui Donald Trump la alegerile prezidenţiale din SUA a alimentat pariurile că o reglementare mai prietenoasă în SUA va da naştere unui nou boom pentru criptomonede, transmite Reuters.

Potrivit agregatorului de date CoinGecko, valoarea de piaţă cumulată a tuturor criptomonedelor a atins un nivel record de aproape 3.200 de miliarde de dolari în Asia.

Cifra o plasează deasupra precedentului maxim istoric atins în 2021, când stimulentele din perioada pandemiei au alimentat investiţiile speculative, şi reprezintă o revenire spectaculoasă faţă de situaţia din urmă cu doar câteva luni, când preţurile şi tranzacţiile cu criptomonede erau în stagnare şi perspectivele nu erau strălucite.

La nivel global, există peste 4.000 de criptomonede, însă monedele cu cea mai mare valoare de piaţă sunt bitcoin, ether, Tether, XRP şi Bitcoin Cash.

Bitcoin domină piaţa criptomonedelor şi valoare record atinsă de capitalizarea de piaţă a criptomonedelor coincide cu avansul bitcoin până la un nivel record de 93.480 de dolari.

Victoria lui Trump la alegerile prezidenţiale, împreună cu cea a mai multor parlamentari favorabili criptomonedelor în Congresul SUA, a dat naştere la un val de euforie cu privire la viitorul reglementărilor americane vizând criptomonedele.

Cotaţia bitcoin s-a dublat de la începutul anului şi până în prezent, în condiţiile în care din ziua alegerilor (5 noiembrie) şi până în prezent a înregistrat un avans de 30%, până peste pragul de 90.000 de dolari. În paralel, cotaţia ether a crescut cu 33% de la alegeri şi până în prezent, până la 3.220 de dolari.

Dogecoin, un token volatil promovat de miliardarul Elon Musk, aliatul lui Trump, s-a apreciat cu 140%.

Monedele virtuale sunt o reprezentare digitală a valorii care nu este emisă sau garantată de o bancă centrală sau de o autoritate publică, nu este în mod obligatoriu legată de o monedă instituită legal şi nu deţine statutul legal de monedă sau de bani, dar este acceptată de către persoane fizice sau juridice ca mijloc de schimb şi care poate fi transferată, stocată şi tranzacţionată în mod electronic.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

12 Dec. 2024, 14:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
12 Dec. 2024, 14:59 // Actual //  Ursu Victor

Camera Reprezentanților din Statele Unite a aprobat bugetul apărării (NDAA) pentru anul 2025, însă fără includerea programului de tip Lend-Lease pentru Ucraina. Această prevedere, inițial prezentă în proiectul de lege, a fost eliminată, potrivit ambasadoarei Ucrainei în SUA, Oksana Markarova. Ambasadoarea a declarat că diplomații ucraineni continuă să facă eforturi pentru menținerea acestui mecanism, inclus în alt proiect de lege, denumit Stand with Ukraine Act, susținut de ambele partide și camere legislative.

De asemenea, Markarova a menționat că bugetul adoptat nu prevede finanțare pentru Ukraine Security Assistance Initiative (USAI), întrucât suma de 300 de milioane de dolari a fost alocată în avans în bugetul anterior. Per total, NDAA pentru 2025 a fost aprobat de 281 de congresmeni, în timp ce 140 au votat împotrivă (16 republicani și 124 democrați). Documentul urmează să fie analizat săptămâna viitoare de Senat.

Programul de tip Lend-Lease pentru Ucraina a fost semnat de președintele Joe Biden pe 9 mai 2022, cu scopul de a simplifica procedurile pentru livrarea de arme către Kiev. Acest mecanism a fost utilizat anterior doar în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, pentru sprijinirea Marii Britanii și a Uniunii Sovietice împotriva Germaniei naziste, fără plată anticipată și cu termene extinse de rambursare.

De la începutul invaziei ruse, Ucraina a primit ajutor militar american în valoare de 61,4 miliarde de dolari, potrivit unui raport al Pentagonului din 2 decembrie. Ulterior, SUA au anunțat un nou pachet de sprijin militar în valoare de aproape 1 miliard de dolari, ce include muniții pentru HIMARS, drone, echipamente și componente pentru reparații și modernizarea tehnicii de luptă. În plus, pe 10 decembrie, SUA au oferit un împrumut de 20 de miliarde de dolari Ucrainei, finanțat prin activele rusești înghețate.

Totodată, Ucraina își propune să obțină de la partenerii occidentali suma de 126 de miliarde de dolari pentru continuarea războiului în 2025, o valoare semnificativ mai mare față de angajamentele asumate la summitul NATO din Washington, unde s-a stabilit un minim de 43,3 miliarde de dolari.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat anterior că sprijinul occidental nu acoperă nevoile complete ale armatei ucrainene. De cealaltă parte, președintele ales al SUA, Donald Trump, a indicat intenția de a reduce sprijinul oferit Kievului, transferând această responsabilitate către statele Uniunii Europene.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală