Americanii pun umărul la sfârșitul monopolului de la Cuciurgan: Finanțează un studiu a noii interconexiuni cu România

15 Nov. 2024, 11:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
15 Nov. 2024, 11:57 // Actual //  Ursu Victor

Studiul de fezabilitate pentru construcția liniei de înaltă tensiune 400 kV Gutinaș (RO) – Strășeni (MD) este finanțat de americanii de la USAID și va fi gata la începutul anului viitor.

Reprezentanți ai Transelectrica și Î.S. Moldelectrica (operatorul de transport și de sistem din Republica Moldova) s-au reunit la București într-o întâlnire organizată de United States Agengy for International Development (USAID), în perioada 13-14 noiembrie 2024, ca parte a proiectului regional „Investiții în dezvoltarea bunurilor în domeniul energetic“ (IDEA).

Subiectul discuției a fost Proiectul strategic LEA 400 kV Gutinaș (RO) – Strășeni (MD), o linie nouă de interconexiune cu Republica Moldova.

„Discuțiile au vizat aspecte esențiale pentru dezvoltarea viitoare a proiectului LEA 400 kV Gutinaș – Strășeni, printre care: analiza unor posibile trasee propuse pentru linia electrică, evaluarea preliminară a impactului social și asupra mediului, detalii privind pregătirea etapei de proiectare a liniei electrice aeriene și a stațiilor electrice de transformare”, se arată în mesajul Transelectrica.

Studiul de fezabilitate, finanțat de USAID, esențial pentru proiectare și pregătirea documentației de achiziție și construcție, va fi finalizat la începutul anului 2025. De asemenea, până la finalul aceluiași an, este programată și o evaluare completă a impactului social și de mediu (ESIA).

LEA 400 kV Gutinaș-Strășeni reprezintă un pas important în consolidarea securității energetice a Republicii Moldova, facilitându-i accesul la piețele energetice europene și face parte din angajamentul Transelectrica pentru consolidarea securității energetice regionale.

Moldelectrica a activat recent, cu succes regimurile de insularizare pe patru linii electrice aeriene de interconexiune cu România de 110 kV, în colaborare cu operatorul omolog român Transelectrica și cu operatorii de distribuție de pe ambele maluri ale Prutului, operațiune care crește capacitatea tehnică a Republicii Moldova de a importa curent din România la iarnă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO