Revizuirea OPEC și scăderea cererii din China țin prețurile la carburanți stabile

15 Nov. 2024, 12:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
15 Nov. 2024, 12:01 // Actual //  Ursu Victor

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) informează că, în prima jumătate a lunii noiembrie, prețurile la benzină și motorină au înregistrat o oscilare moderată, menținându-se într-un coridor de +/- 2-3 bani pe zi. Această stabilitate a prețurilor se datorează, în mare parte, deciziilor recente ale Organizației Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), care a revizuit în scădere estimările privind creșterea cererii globale de petrol pentru anul curent și pentru 2024.

OPEC a efectuat a patra revizuire consecutivă a prognozelor de cerere, reducându-le din cauza scăderii consumului în China. În particular, OPEC se așteaptă la o creștere a cererii de petrol în China cu doar 450.000 barili pe zi, mult sub estimările anterioare de 580.000 barili pe zi, în contextul scăderii continue a consumului de motorină, care a marcat o a șaptea lună consecutivă de scădere.

Pe piața mondială, cotațiile futures ale țițeiului Brent au scăzut sub 72 de dolari pe baril vineri, 15 noiembrie, alimentând speculațiile că oferta globală de petrol ar putea depăși cererea în perioada următoare.

În acest context, ANRE a stabilit prețurile maxime de comercializare cu amănuntul pentru produsele petroliere standard pentru următoarele zile de weekend. Astfel, prețul benzinei COR 95 va fi de 22,78 lei/litru, în scădere cu 2 bani, iar motorina standard va avea un preț de 19,84 lei/litru, în creștere cu 2 bani.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

12 Ian. 2025, 17:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
12 Ian. 2025, 17:57 // Actual //  Ursu Victor

Partidul Alternativa pentru Germania (AfD), cunoscut pentru orientarea sa de extremă dreaptă, intenționează să repună în funcțiune gazoductul rusesc „Nord Stream” dacă ajunge la guvernare. Declarația a fost făcută de candidata la funcția de cancelar a partidului, Alice Weidel, în cadrul unui congres federal, potrivit publicației Welt.

„Vom relua exploatarea gazoductului Nord Stream, puteți fi siguri de asta”, a afirmat Weidel. De asemenea, ea a promis că, sub conducerea sa, guvernul va demola toate turbinele eoliene, pe care le-a numit „rușinoase”, și va reactiva centralele nucleare. Germania a renunțat definitiv la energia nucleară în 2023.

Anterior, copreședintele AfD, Tino Chrupalla, a cerut, de asemenea, restabilirea funcționării „Nord Stream”. El a acuzat „oponenții independenței energetice a Germaniei” pentru distrugerea gazoductelor și a solicitat investigarea incidentului din 26 septembrie 2022, când explozii au avariat „Nord Stream 1” și o parte din „Nord Stream 2”.

Gazoductele au fost avariate în apele economice ale Suediei și Danemarcei, într-un incident care a generat multiple speculații. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a acuzat „anglo-saxonii” de organizarea sabotajului, afirmând că distrugerea infrastructurii energetice europene le-a fost favorabilă. În schimb, presa germană a vehiculat teoria implicării unor cetățeni ucraineni, sub coordonarea generalului Valeri Zalujnîi, la acel moment comandantul forțelor armate ale Ucrainei.

În urma exploziei, „Nord Stream 1” a fost complet distrus, iar din „Nord Stream 2” a rămas intactă doar una dintre cele două conducte. La momentul incidentului, ambele gazoducte erau nefuncționale: unul era în mentenanță, iar celălalt nu fusese activat din cauza tensiunilor politice generate de recunoașterea de către Kremlin a așa-ziselor republici Donețk și Lugansk.

Alegerile parlamentare anticipate din Germania vor avea loc pe 23 februarie 2025. Principalii rivali ai lui Alice Weidel sunt actualul cancelar Olaf Scholz (SPD), liderul Uniunii Creștin-Democrate, Friedrich Merz, și vicecancelarul Robert Habeck (Alianța 90/Verzii). Potrivit sondajelor, CDU este în frunte cu 30% din intențiile de vot, urmată de AfD cu 20%, în timp ce SPD are doar 17%.

Fondată în 2013, AfD este o formațiune populistă de dreapta, cunoscută pentru pozițiile sale împotriva migrației, critici la adresa Uniunii Europene și susținerea unor relații economice și politice mai apropiate cu Rusia. Membri ai partidului au vizitat Crimeea ocupată în 2018, sfidând sancțiunile UE. Investigații realizate de The Insider și Spiegel au dezvăluit că reprezentanți AfD au coordonat acțiuni politice cu Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală