Rafinăria unui gigant petrolier, ce livrează o treime din motorina Moldovei, a raportat pierderi de 66 mil. dolari

16 Nov. 2024, 09:19
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
16 Nov. 2024, 09:19 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Rompetrol Rafinare, parte a Grupului KMG International, a raportat o cifră de afaceri brută de 3,57 miliarde de dolari în primele nouă luni din 2024 și un rezultat operațional (EBITDA) de 125 milioane de dolari, conform unui comunicat transmis Bursei de Valori București. Cu toate acestea, pierderile companiei au crescut semnificativ, ajungând la 66,7 milioane de dolari, față de 3,5 milioane de dolari în perioada similară a anului trecut.

Rezultatele au fost influențate de oprirea planificată a rafinăriei Petromidia între martie și mai 2024, precum și de volatilitatea prețurilor materiilor prime și evoluția marjelor de rafinare la nivel internațional.

„Rafinăriile Petromidia și Vega funcționează acum la capacitate optimă, în urma finalizării reviziei generale, care ne asigură eficiență și siguranță operațională ridicate. Activitatea din al treilea trimestru arată un trend ascendent”, a declarat Florian Pop, Directorul General al Rompetrol Rafinare.

Rompetrol Rafinare a livrat aproape 70% din carburanții produși pe piața locală și a realizat exporturi de 701 milioane de dolari, reprezentând aproximativ un milion de tone de produse petroliere. Totodată, compania rămâne unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat, cu 1,12 miliarde de dolari plătite în primele nouă luni din 2024.

În cadrul reviziei generale a rafinăriei Petromidia, compania a investit 85 de milioane de dolari în modernizare, menținând un randament al produselor albe de 86,83%, în creștere față de anul anterior. Pe de altă parte, rafinăria Vega a înregistrat o scădere de 29% în procesarea materiilor prime, ca urmare a fluxurilor reduse din Petromidia.

Rompetrol Rafinare avertizează asupra impactului unei noi inițiative legislative care ar crește taxa pe cifra de afaceri. Compania subliniază că presiunea fiscală afectează capacitatea de investiții și operaționalitatea pe termen lung.

Segmentul de retail a crescut cu 8%, ajungând la 910 mii de tone de carburanți vânduți în România. În schimb, vânzările en-gros au scăzut cu 38%, influențate de nefuncționarea la capacitate maximă a rafinăriei și de concurența cu produsele din afara spațiului comunitar, la prețuri mai scăzute.

Rețeaua de distribuție a ajuns la 1.328 de puncte de comercializare, incluzând stații proprii, stații partenere și stații mobile.

Rompterol este al doilea cel mai mare jucător pe piața petrolieră din Republica Moldova, după Lukoil, cu o pondere de 37% di livrările de motorină și o cantiate de 129 milioane de tone în opt luni ale anului 2024.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 08:45
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Apr. 2025, 08:45 // Actual //  bani.md

Tot mai multe state europene vin cu reglementări fiscale pentru pliculețe cu nicotină. În 2024, România, Ucraina, Luxemburg și Slovacia au introdus acciză la această categorie de produs. Anul acesta și Guvernul Poloniei a aprobat acciza pentru pliculețe de nicotină și a introdus rata accizei în calendarul fiscal pentru anii 2025-2027, relatează infomarket.md.

Astfel, în 2025, rata accizei constituie 35 euro per kilogram de substrat de nicotină, iar autoritățile speră să încaseze surse suplimentare la bugetul de stat în sumă de 20 de milioane de euro. De asemenea, Guvernul Poloniei a introdus o taxă adițională pentru țigările electronice de unică folosință. În acest mod, autoritățile și-au propus să limiteze accesul minorilor la aceste produse, care sunt promovate de comercianții de vape-uri importate în mare parte din China, țara în care aceste produse sunt interzise.

Statele vecine cu Moldova au introdus acciză la pungile cu nicotină anul trecut – România în iunie 2024, iar Ucraina în septembrie 2024. Guvernul Ucrainei estimează venituri de 20 milioane de euro la bugetul de stat din acciza la pliculețele cu nicotină.

În prezent, pliculețele cu nicotină sunt comercializate în 21 dintre cele 27 (80%) de state membre ale UE. Majoritatea acestor țări aplică acciză la aceste produse, ceea ce asigură venituri suplimentare la bugetele statelor. Discuții privind introducerea accizei pentru această categorie de produs sunt în desfășurare și în alte state europene.

Pliculețele cu nicotină sunt produse care conțin nicotină, dar nu conțin tutun. Acestea sunt destinate exclusiv utilizării orale și nu implică un proces de ardere, nicotina fiind absorbită prin mucoasa bucală, urmată de eliminarea pliculețului după utilizare.

Recent, Administrația americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) a autorizat vânzarea pliculețelor cu nicotină pe piața SUA. FDA a luat decizia în urma analizei dovezilor științifice, care au arătat că pungile cu nicotină prezintă un risc mai scăzut de îmbolnăvire cu cancer și alte afecțiuni grave, comparativ cu țigările obișnuite.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ