CET Nord a decis să iasă de pe piața liberă de achiziție a gazelor naturale și să revină la Moldovagaz, după ce a întâmpinat mai multe dificultăți legate de reglementarea prețurilor. Într-o declarație făcută recent, Brînza a explicat că CET Nord a fost prima entitate care a părăsit piața reglementată, achitându-și toate datoriile, și a semnat, pe 15 martie, convenția cu Bursa Română de Mărfuri (BRM), iar la 11 aprilie a procurat gaze naturale la un preț mai mic decât cel reglementat, a declarat Marian Brînza, directorul CET Nord.
„Am hotărât să achiziționăm gaze până la 1 octombrie și apoi să continuăm pe termen lung, pe un an gazier. Însă, pe parcurs, am întâmpinat mai multe impedimente legate de punctul 28 din metodologia ANRE, care plafonează prețul. Acesta a limitat cheltuielile de achiziție, iar prețurile aplicate nu puteau depăși nivelul celor reglementate de ANRE”, a spus Brînza.
Directorul CET Nord a menționat că au avut mai multe ședințe pentru modificarea legislației secundare, dar nu s-a găsit o soluție care să permită liberalizarea pieței și echilibrarea prețurilor. De asemenea, Brînza a subliniat că în data de 28 iunie, compania a primit o ofertă cu un preț mai mare de 9.000 MDL/MWh, față de prețul reglementat de 7.750 MDL/MWh, iar în septembrie, prețul a fost ajustat, dar în continuare s-a înregistrat o pierdere de aproximativ 2,6 milioane de lei din cauza diferenței de preț.
În ciuda încercărilor de a achiziționa gaze la prețuri mai avantajoase, CET Nord a fost nevoită să revină la Moldovagaz din cauza obstacolelor reglementare și a diferențelor de preț, care au avut un impact negativ asupra tarifului și asupra stabilității financiare a companiei.
Pe 11 aprilie 2024, CET Nord a efectuat prima achiziție de gaze naturale pe platforma bursieră BRM, iar câștigătoare a licitației a fost desemnată compania „NATURAL GAZ DC”. Acest contract viza livrarea unei cantități de 22.279,649 MWh-G de gaze naturale pentru perioada mai-septembrie, la prețul de 691,90 MDL/MWh.