Prețurile reglementate „împing” CET Nord înapoi la Moldovagaz după tentativa de ieșire pe piața liberă

03 Dec. 2024, 14:19
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Dec. 2024, 14:19 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

CET Nord a decis să iasă de pe piața liberă de achiziție a gazelor naturale și să revină la Moldovagaz, după ce a întâmpinat mai multe dificultăți legate de reglementarea prețurilor. Într-o declarație făcută recent, Brînza a explicat că CET Nord a fost prima entitate care a părăsit piața reglementată, achitându-și toate datoriile, și a semnat, pe 15 martie, convenția cu Bursa Română de Mărfuri (BRM), iar la 11 aprilie a procurat gaze naturale la un preț mai mic decât cel reglementat, a declarat Marian Brînza, directorul CET Nord.

„Am hotărât să achiziționăm gaze până la 1 octombrie și apoi să continuăm pe termen lung, pe un an gazier. Însă, pe parcurs, am întâmpinat mai multe impedimente legate de punctul 28 din metodologia ANRE, care plafonează prețul. Acesta a limitat cheltuielile de achiziție, iar prețurile aplicate nu puteau depăși nivelul celor reglementate de ANRE”, a spus Brînza.

Directorul CET Nord a menționat că au avut mai multe ședințe pentru modificarea legislației secundare, dar nu s-a găsit o soluție care să permită liberalizarea pieței și echilibrarea prețurilor. De asemenea, Brînza a subliniat că în data de 28 iunie, compania a primit o ofertă cu un preț mai mare de 9.000 MDL/MWh, față de prețul reglementat de 7.750 MDL/MWh, iar în septembrie, prețul a fost ajustat, dar în continuare s-a înregistrat o pierdere de aproximativ 2,6 milioane de lei din cauza diferenței de preț.

În ciuda încercărilor de a achiziționa gaze la prețuri mai avantajoase, CET Nord a fost nevoită să revină la Moldovagaz din cauza obstacolelor reglementare și a diferențelor de preț, care au avut un impact negativ asupra tarifului și asupra stabilității financiare a companiei.

Pe 11 aprilie 2024, CET Nord a efectuat prima achiziție de gaze naturale pe platforma bursieră BRM, iar câștigătoare a licitației a fost desemnată compania „NATURAL GAZ DC”. Acest contract viza livrarea unei cantități de 22.279,649 MWh-G de gaze naturale pentru perioada mai-septembrie, la prețul de 691,90 MDL/MWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Dec. 2024, 17:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Dec. 2024, 17:16 // Actual //  Ursu Victor

Cehia a încetat brusc să primească petrol rusesc prin conducta „Drujba”, întreruperea fiind legată de un incident recent pe sectorul polonez al conductei, deși nu pe ramura care aprovizionează Cehia, Ungaria și Slovacia. Aceste trei țări au primit permisiunea Comisiei Europene de a continua importurile de petrol rusesc, în ciuda sancțiunilor împotriva Rusiei.

Pavel Kaidl, purtătorul de cuvânt al companiei petroliere cehe Orlen Unipetrol, a confirmat oprirea livrărilor pentru publicația Ceske Noviny. Operatorul de stat al conductei, Mero, a declarat că alimentarea cu petrol a țării nu este în pericol, deoarece aprovizionarea poate fi suplimentată prin conductele din Germania și Italia. Totuși, guvernul ceh pregătește măsuri preventive, inclusiv utilizarea rezervelor strategice, a anunțat ministrul Industriei și Comerțului, Lukáš Vlček, pe rețeaua X.

„În acest moment, nu primim petrol prin conducta Drujba. Nu există riscul unei penurii, deoarece livrările prin conducta italiană TAL continuă stabil”, a subliniat Vlček.

Conducta „Drujba”, cea mai mare infrastructură de transport al petrolului din Rusia către Europa, se împarte în Belarus în două ramuri. Ramura nordică, care alimentează Polonia și Germania, nu mai transportă petrol rusesc din cauza sancțiunilor, fiind înlocuită de petrol kazah. Ramura sudică, care traversează Ucraina, aprovizionează Ungaria, Slovacia și Cehia.

Pe 1 decembrie, o scurgere a fost raportată pe ramura nordică a conductei în Polonia, operatorul PERN investigând toate ipotezele, inclusiv o posibilă diversiune. Între timp, livrările către Germania continuă.

Creșterea riscului de sabotaje asupra infrastructurii critice din Europa este confirmată de multiple incidente recente. Directorul MI5, Ken McCallum, a descris tentativele serviciilor ruse de a destabiliza situația din Europa drept „uluitoare”. În noiembrie, două cabluri de telecomunicații din Marea Baltică au fost avariate, iar o ruptură a unui cablu de internet între Suedia și Finlanda a avut loc recent. În Slovacia, autoritățile investighează posibile acte de terorism asupra infrastructurii critice, inclusiv asupra conductei „Drujba”.

Potrivit unui raport al Centrului pentru Cercetarea Energiei și Aerului Curat, în septembrie 2024, Cehia a importat petrol prin „Drujba” în valoare de 90 milioane de euro, în timp ce Ungaria și Slovacia au importat petrol în valoare de 156 milioane de euro și, respectiv, 58 milioane de euro.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală