Google a anunțat că, începând cu 26 decembrie, dezvoltatorii de aplicații mobile cu conturi bancare în Rusia nu vor mai putea primi plăți pentru aplicațiile lor în magazinul digital Google Play. Potrivit unui mesaj trimis vânzătorilor, compania va respinge toate încercările utilizatorilor de a achiziționa aplicații plătite, de a face cumpărături în aplicații (inclusiv noi abonamente) și de a prelungi abonamentele prin Google Play Payments. Măsura va intra în vigoare la ora 00:00 pe 26 decembrie, ora Pacificului (22:00 pe 25 decembrie, ora Moscovei). Sumele rămase pe conturile dezvoltatorilor vor fi achitate până pe 15 ianuarie.
Aceasta nu este prima măsură restrictivă impusă de Google dezvoltatorilor și utilizatorilor din Rusia. În mai 2022, corporația americană a interzis dezvoltatorilor ruși să încarce și să actualizeze aplicații plătite în Google Play, astfel încât aplicațiile plătite pentru utilizatorii din Rusia nu mai pot fi publicate în magazin. Această decizie a împiedicat dezvoltatorii să obțină venituri din aplicațiile lor pe segmentul rus.
Anterior, Google a întrerupt activitatea serviciului de publicitate Google AdSense în Rusia și a oprit afișarea reclamelor în rezultatele căutărilor. De asemenea, YouTube, platforma de video-sharing deținută de Google, a încetat să difuzeze reclame pentru utilizatorii din Rusia și a suspendat toate funcțiile de monetizare, inclusiv abonamentele Premium și Music Premium, sponsorizările, Super Chat, Super Stickers și „merchandisingul”. Această măsură nu a afectat însă utilizatorii din alte țări, iar unii vloggeri au declarat că veniturile din monetizare vor scădea „la jumătate”.
În vara anului 2024, Google a decis să înceteze complet activitatea Google AdSense în Rusia și a dezactivat toate conturile utilizatorilor ruși, iar site-urile și vloggerii de pe YouTube nu au mai avut acces la serviciile de publicitate Google.
În august 2024, autoritățile ruse au început să restricționeze activitatea YouTube, iar Alexander Hinshtein, șeful comitetului pentru politică informatică din Duma de Stat, a explicat că acest lucru se întâmpla deoarece platforma „încalcă fără răspundere legislația rusă”.
În același timp, oficialii din Duma de Stat au anunțat că vor bloca toate serviciile Google în Rusia, inclusiv sistemul de operare Android, subliniind că Google este o „platformă politizată și partizană”, care are o atitudine negativă față de Rusia. De asemenea, au afirmat că Google reprezintă interesele „dușmanului” și că ar trebui tratată ca atare.