Regiunea din stânga Nistrului se confruntă cu perspectiva unei crize energetice majore, în cazul în care tranzitul gazelor rusești prin Ucraina va fi sistat de la 1 ianuarie 2025. Reegiunea ar putea rezista între 8 și 10 zile, folosind rezervele existente.
Potrivit surselor BANI.MD, chiar dacă tranzitul prin Ucraina ar fi întrerupt, Gazprom ar putea livra doar 2,5 milioane de metri cubi din necesarul zilnic de 5,7 milioane de metri cubi. Această cantitate ar acoperi consumul propriu al regiunii transnistrene, dar nu ar permite menținerea producției de energie electrică la Centrala de la Cuciurgan, principalul furnizor de energie pentru Republica Moldova.
VestMoldTransgaz va anunța pe 16 decembrie, după ora 16:00, dacă au fost rezervate capacități pentru transportul gazelor prin Ucraina. Această decizie este esențială pentru a determina dacă regiunea transnistreană va continua să primească gaze naturale sau va intra într-o criză energetică severă.
În prezent, Republica Moldova cumpără cea mai mare parte a energiei de la Cuciurgan la un preț de 66 USD per MWh. Or, în cazul în care vor fi sistate livrările de la Cuciurgan, Chișinăul se va trebui să cumpere energie de pe bursă, la un preț care este dublu. Iar estimările arată că în cazul unei eventuale achiziții de energie de pe piețele externe la un preț de aproximativ 150 de euro/MWh, tariful final pentru consumatori ar putea crește cu până la 50%. Aceasta ar însemna estimativ un tarif de aproximativ 3,50 lei/kWh, comparativ cu actualul tarif mediu de 2,50 lei/kWh.
Începând cu 1 ianuarie 2025, Ucraina va înceta tranzitul gazului rusesc pe teritoriul său, decizie care va avea un impact direct asupra Republicii Moldova. Principala problemă vizează centrala electrică de la Cuciurgan, care produce energie electrică utilizând gaz rusesc furnizat gratuit.