Din criză în oportunitate: Antreprenorii moldoveni lansează prima Comunitate Energetică Investițională

19 Dec. 2024, 08:00
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Dec. 2024, 08:00 // Actual //  bani.md

Independența energetică a Republicii Moldova este mai actuală ca niciodată, într-o perioadă marcată de incertitudini pe piața energetică mondială. Mediul de afaceri local vine cu soluții inovatoare pentru reducerea dependenței de sursele externe de energie, promovând producerea locală a energiei din surse regenerabile.

În ultimii doi ani, în Republica Moldova au fost realizate mai multe stații fotovoltaice de mici dimensiuni, care asigură consumul propriu al beneficiarilor. Totuși, este nevoie de parcuri fotovoltaice de mare capacitate pentru a acoperi o parte semnificativă din necesarul de electricitate al țării. Costurile ridicate, care pot depăși zeci de milioane de euro, reprezintă principalul obstacol în realizarea acestor proiecte la scară largă.

Soluția: Comunitatea Energetică Investițională

Un grup de antreprenori moldoveni a lansat săptămâna aceasta prima Comunitate Energetică Investițională din țară, o inițiativă ce deschide noi orizonturi pentru dezvoltarea parcurilor fotovoltaice.

„Am decis să pornim cu un parc fotovoltaic de 19,5 MW, amplasat în nordul țării. Suma necesară pentru crearea acestui parc este colosală, dar datorită unei comunități de 15 investitori, lucrurile pot derula rapid și eficient”, explică Cătălin Guțu, manager de proiect la Q-group.

Proiectul este conceput astfel încât un antreprenor poate deveni membru al comunității achiziționând o capacitate de la 1,56 MW, ceea ce poate genera un venit pasiv anual de aproximativ 132.600 de euro.

„Compania noastră asigură toată partea de administrare și întreținere a parcului, avand o experienta de peste 131 stații fotovoltaice realizate doar în ultimii 2 ani”, adaugă Guțu.

Povestea unui investitor din comunitate

Dumitru Ciobanu, unul dintre membrii Comunității Energetice, a povestit despre experiența sa de investitor: „La început, nu-mi era chiar clar cum va funcționa această comunitate, dar știu la sigur că proiectele mari care necesită și investiții mari, mereu necesită afiliere. După ce am aflat despre modelul oferit de Q-group, și anume Comunitatea Energetică Investițională, m-am convins că este o oportunitate unică. Am achiziționat o capacitate de 1,56 MW, aportul meu fiind doar 30%, plus am beneficiat de un credit preferențial pentru 70% din investiție care se va achita din venitul generat de parc. Toate aspectele legate de administrare și mentenanță sunt gestionate de echipa Q-group, ceea ce mă scutește de orice bătaie de cap. La prețul de azi pentru energie electrică, investiția mea se va amortiza într-un interval de aproximativ 7 ani, dar eu cred că recuperarea va fi și mai rapidă.”

Un proiect de mare anvergură

Parcul fotovoltaic de 19,5 MW ocupă o suprafață de 27,3 hectare, fiind o investiție strategică care nu doar că va contribui la independența energetică a Republicii Moldova, dar și va deveni un exemplu de dezvoltare sustenabilă.

Perspective pentru investitori

Modelul propus de Comunitatea Energetică Investițională este unic în Republica Moldova, oferind investitorilor oportunitatea de a contribui la dezvoltarea unui sistem energetic curat și sustenabil. În plus, investiția este atractivă datorită profitabilității ridicate și a managementului eficient asigurat de Q-group, o companie cu o experiență de peste 22 de ani în domeniu.

„Pentru cei interesați, acest proiect nu este doar o investiție în energie, ci și o investiție în viitorul Republicii Moldova”, concluzionează Dumitru.

Cum poți deveni membru al comunității

Pentru mai multe informații despre proiect și detalii despre cum poți deveni parte din Comunitatea Energetică Investițională, completează formularul de contact aici.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO