Fără gaz rusesc! Ucraina și Polonia accelerează schimbarea

19 Dec. 2024, 09:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
19 Dec. 2024, 09:39 // Actual //  Ursu Victor

Ucraina și Polonia colaborează pentru crearea unui hub de gaze în Europa de Est, care să asigure alimentarea cu combustibil a țărilor europene după oprirea tranzitului de gaze rusești, a declarat Nikolai Kolesnik, adjunct al ministrului energiei din Ucraina.

Potrivit oficialului, depozitele subterane de gaze ale Ucrainei și terminalele de gaze naturale lichefiate (GNL) din Polonia ar putea constitui baza unei noi modele de afaceri care să înlocuiască ruta actuală de livrare a gazelor din Rusia. „Finalizarea tranzitului marchează începutul competiției pentru noi rute și resurse, printre care se numără și GNL. Integrarea piețelor de gaze pe baza infrastructurii existente și creșterea capacității transfrontaliere disponibile oferă un impuls dezvoltării comerțului și posibilitatea de a înlocui gazul rusesc”, a spus Kolesnik, citat de TASS.

Contractul încheiat în 2019 între Gazprom și Naftogaz privind tranzitul gazului rusesc prin Ucraina expiră la sfârșitul acestui an. După sabotajul gazoductului Nord Stream și suspendarea transportului prin conducta Yamal-Europa, această rută a rămas singura cale de livrare a gazului rusesc către Europa Centrală. Autoritățile ucrainene au refuzat să prelungească contractul de tranzit cu Rusia, pe fondul războiului, dar au sugerat că ar putea transporta gaze din alte țări, precum Azerbaidjan și Kazahstan, dacă există „logistica adecvată, cerere și contracte”.

Uniunea Europeană a anunțat, în repetate rânduri, că nu este interesată de prelungirea acordului de tranzit al gazului rusesc prin Ucraina. Cu toate acestea, principalele companii de gaze din Europa Centrală au semnat o declarație de susținere a continuării tranzitului până în 2025. Totuși, Financial Times a raportat că există îngrijorări privind aprovizionarea cu gaze în lunile de iarnă, având în vedere că doar 5% din importurile anuale de gaze ale UE trec prin Ucraina, dar oprirea acestui tranzit ar putea genera riscuri. „Este suficient un singur incident pentru ca situația să devină extrem de complicată”, a avertizat un trader.

În același timp, scenariul de bază al Gazprom pentru anul 2025 prevede că tranzitul prin Ucraina nu va mai avea loc, conform informațiilor Reuters și Bloomberg.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

19 Dec. 2024, 12:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
19 Dec. 2024, 12:38 // Actual //  Ursu Victor

În perioada 1 ianuarie – 31 martie 2025, SA Energocom va achiziționa o cantitate semnificativ mai mare de energie electrică de la Nuclearelectrica, compania care deține Centrala nucleară de la Cernavodă din România. Astfel, Energocom va cumpăra 100 MW de energie, 24 de ore din 24, de aproape trei ori mai mult decât cantitatea de 30 MW achiziționată în luna decembrie 2024.

Un nou contract între cele două părți a fost semnat pe 19 decembrie 2024, stabilind condițiile de livrare a acestei cantități suplimentare de energie. Prețul energiei va fi unul preferențial, fiind plafonat de o ordonanță de urgență a Guvernului României la 400 RON/MWh, echivalentul a aproximativ 80 EUR/MWh. Aceasta reprezintă un sprijin consistent și concret din partea autorităților române pentru Republica Moldova.

În lunile de iarnă, centralele de termoficare din Chișinău și Bălți acoperă aproximativ 25%-30% din necesarul de energie electrică al malului drept al Nistrului. Energia electrică achiziționată de la Nuclearelectrica va asigura un flux constant de energie sigură și continuă, completat cu energia produsă din surse regenerabile, care depinde însă de condițiile meteorologice. În timpul orelor de vârf, necesarul de energie va fi suplinit cu achiziții de pe bursa română OPCOM.

Această colaborare între Energocom și Nuclearelectrica vine într-un context de consolidare a securității energetice a Republicii Moldova, în special în fața provocărilor din domeniul energiei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală