Costul vieții în Rusia explodează! Inflația alimentară bate recordul ultimilor doi ani

19 Dec. 2024, 09:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
19 Dec. 2024, 09:46 // Actual //  Ursu Victor

Inflația din Rusia continuă să accelereze, în ciuda majorării repetate a ratei de bază de către Banca Centrală și a încercărilor guvernului de a controla prețurile prin intervenții directe la nivelul lanțurilor de retail.

Potrivit datelor publicate de Rosstat, în săptămâna 10-16 decembrie, indicele prețurilor de consum a crescut cu 0,35%, iar inflația anuală a atins 9,52% – cel mai ridicat nivel din ianuarie 2023. În doar două săptămâni din luna decembrie, prețurile au crescut cu 0,97%, depășind cu o treime creșterea din întregul decembrie al anului trecut.

Inflația alimentară rămâne dominantă, potrivit lui Egor Susin, director de la GPB Private Banking. Conform Rosstat, prețurile alimentelor au crescut cu 10,93% în termeni anuali, marcând cel mai ridicat nivel din noiembrie 2022.

Cele mai mari creșteri de prețuri s-au înregistrat la cartofi (+88,8% de la începutul anului), din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile care au distrus 20% din recoltă. De asemenea, prețul cepei a crescut cu 45,4%, al verzei cu 40,3%, iar al sfeclei cu 30,8%.

Prețul untului a crescut cu 34,4% în acest an, în ciuda deciziei guvernului de a permite importuri din India, Iran, Turcia și Emiratele Arabe Unite. Alte produse afectate de inflație includ laptele (+19,1%), smântâna (+18,5%), carnea de miel (+22,6%), carnea de vită (+12,4%) și pâinea (+14,3%).

„Inflația a scăpat de sub control, prețurile nu doar că nu se stabilizează, ci continuă să crească accelerat”, afirmă Serghei Suverov, strateg de investiții la Aricapital. El subliniază că resursele economiei sunt direcționate spre producția de echipamente militare, iar importurile sunt limitate de sancțiuni și dificultăți de plată.

Devalorizarea rublei contribuie și ea la creșterea presiunii inflaționiste, potrivit economistului Alexander Fetisov de la Rosselkhozbank.

Banca Centrală a Rusiei este așteptată să răspundă la această criză cu o nouă majorare a ratei de bază, până la cel puțin 23% în decembrie, estimează economiștii. De la mijlocul anului 2023, rata de bază a fost majorată de opt ori, dar impactul acestor măsuri este limitat, afirmă experții: cauza principală a inflației rămâne războiul, sancțiunile și militarizarea economiei.

Potrivit specialiștilor, până în 2025, rata de bază ar putea ajunge la 25%, un nivel comparabil cu cel din anul 2000. „Economia rusă se îndreaptă tot mai mult către un scenariu asemănător celui din Turcia, cu riscuri majore de stagflație”, avertizează Suverov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Apr. 2025, 16:39
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Apr. 2025, 16:39 // Actual //  bani.md

Un nou raport publicat de Europol evidențiază o creștere îngrijorătoare a fabricării ilegale de produse din tutun contrafăcute în Uniunea Europeană. Potrivit raportului, statele care aplică accize și taxe ridicate sunt mai vulnerabile la comerțul ilicit, deoarece consumatorii caută alternative mai ieftine, iar rețelele infracționale profită de această cerere. Ultimul raport KPMG privind consumul ilicit de produse de tutun denotă că peste 35 de miliarde de țigări sunt vândute ilegal în Europa în fiecare an, scrie mold-street.com.

Raportul Europol scoate în evidență că aproape un sfert din populația UE fumează, iar pe fundalul creșterii rapide a prețurilor consumatorii se orientează spre alternative mai ieftine, fie acestea sunt țigări clasice sau vape-uri.

Un exemplu elocvent este Franța, țara cu cea mai mare piață ilegală de produse de tutun din Uniunea Europeană, cu 47,7% din consumul total ilicit de țigări din regiune. Acest lucru se întâmplă ca urmare a politicilor de accizare, costul unui pachet de țigări ajungând la 15 euro. În același timp, autoritățile franceze interzic alte produse de nicotină, cum ar fi pliculețe cu nicotină. Ca rezultat, fumătorii se orientează către canale ilegale de achiziție a produselor de tutun.

Pe de altă parte, ultimul raport KPMG remarcă statele care au reușit cu succes să contracareze comerțul ilicit. Printre acestea se numără și România, unde consumul ilicit de țigări a atins un nivel minim istoric. Astfel, în România, consumul ilicit de țigări a scăzut în 2023 și a atins o medie anuală de 5,8%.

Pe lângă politici fiscale echilibrate, România are și o abordare pragmatică privind reglementarea pieței de nicotină. De exemplu, anul trecut, România a introdus acciză pentru pliculețe de nicotină și un șir de reglementări pentru acest produs, cu scopul de a controla piața legală. Același lucru a făcut și Ucraina. În septembrie 2024, Ucraina a introdus acciză la pliculețele cu nicotină, estimând venituri bugetare din această măsură în sumă de 20 milioane de euro.

În Republica Moldova, după doi ani de la implementarea unui calendar fiscal echilibrat și predictibil, anul trecut s-a înregistrat o scădere a comerțului ilicit cu produse de tutun. Potrivit companiei de cercetare IPSOS, piața tenebră a fost estimată la 9,8% în perioada septembrie–octombrie 2024, ceea ce reprezintă o scădere de 1,9 puncte procentuale comparativ cu aceeași perioadă din 2023.

Pentru a contrara piața ilicită, în acest an experții și industria au venit cu mai multe propuneri la Politica Fiscală.

„Producătorii cer ca Guvernul să vină cu acțiuni pentru a contracara piața neagră. În prezent avem o accelerare a încasărilor la buget din TVA, ceea ce arată că a scăzut contrabanda, comerțul ilicit, lucru care trebuie amplificat. Pentru a contracara piața neagră producătorii cer amânarea implementării interdicției aromelor pentru produsele din tutun încălzit până la aderarea la UE; introducerea unei accize pentru pliculețele cu nicotină; reglementarea clară a pungilor cu nicotină pentru protejarea minorilor și a consumatorilor; stabilirea unui calendar fiscal predictibil pe trei ani pentru toate produsele din tutun și nicotină și întărirea controlului și a aplicării legii în domeniul produselor din tutun și nicotină”, a declarat expertul economic IDIS ”Viitorul”, Veaceslav Ioniță.

Expertul a amintit că anul trecut a atenționat opinia publică că în Republica Moldova, din cauza unor reglementări neinspirate, a fost înregistrată o creștere a contrabandei cu țigări, ceea ce a însemnat venituri mai mici la bugetul de stat și riscuri de sănătate pentru minori, care consumă produse din tutun de pe piața neagră, nereglementată.

 
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei