Magnatul ucrainean Rinat Ahmetov încheie cu OMV Petrom cel mai mare acord de electricitate solară din România

20 Dec. 2024, 14:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
20 Dec. 2024, 14:20 // Actual //  Ursu Victor

DRI, subsidiara grupului energetic ucrainean DTEK, în spatele căruia se afla miliardarul Rinat Ahmetov, a semnat cel mai mare acord de achiziţie directă de energie electrică din surse fotovoltaice din România cu OMV Petrom, livrarea urmând să înceapă în 2026.

Acordul include trei PPA-uri, are o durată de 8,5 ani şi acoperă aproximativ 100GWh pe an la un preţ fix, incluzând vânzarea directă de electricitate şi Garanţii de Origine,  precizează un comunicat al DRI.

Livrarea directă a energiei electrice va începe în ianuarie 2026, OMV Petrom urmând să achiziţioneze 62% din energia produsă de centralele fotovoltaice Glodeni I şi Glodeni II ale DRI – proiecte cu o capacitate combinată de 113MWp.

Începând din ianuarie 2027, OMV Petrom va achiziţiona 50% din producţia parcului fotovoltaic Vacăreşti al DRI, cu o capacitate de126MWp, a cărui construcţie va începe în 2025.

„Este un acord important pentru DRI şi pentru sectorul regenerabil din România, fiind cel mai mare acord de achiziţie directă de energie solară din ţară. Asigurarea unor acorduri pe termen lung de achiziţie a energiei este esenţială pentru a facilita creşterea energiei regenerabile şi demonstrează că energia curată reprezintă o alternativă competitivă. Suntem încântaţi să semnăm acest acord cu OMV Petrom, una dintre cele mai mari şi puternice companii din România. Prin acest acord, contribuim la accelerarea tranziţiei energetice a României şi la realizarea obiectivelor strategice ale OMV Petrom”, a declarat John Stuart, CEO DRI.

DRI este un dezvoltator şi operator de proiecte de energie regenerabilă cu sediul principal în Amsterdam şi birouri locale în Zagreb, Milano, Roma, Varşovia şi Bucureşti

Energia produsă de proiectele locale ale DRI care nu va fi vândută prin PPA-ul cu OMV Petrom va fi tranzacţionată pe piaţă prin subsidiara DTEK, D.TRADING.

DRI deţine în prezent 299MW în portofoliul său din România şi îşi propune să construiască 1GW de energie regenerabilă şi proiecte de stocare a energiei până în 2030. Compania este activă în acest moment în Croaţia, Italia, Polonia şi România.

În total, în pieţele sale prioritare, DRI are un portofoliu de 1,3GW de proiecte operaţionale, în construcţie şi în diverse etape de dezvoltare, obiectivul său fiind de a construi un portofoliu de 5GW până în 2030.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

07 Iul. 2025, 14:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
07 Iul. 2025, 14:44 // Actual //  Ursu Victor

Sancțiunile impuse de Statele Unite împotriva oligarhilor ruși au creat haos juridic și financiar în Liechtenstein, unde până la 800 de trusturi offshore – vehicule folosite pentru gestionarea activelor bogaților lumii – au rămas fără directori și se află în imposibilitatea de a funcționa, scrie Financial Times.

Totul a pornit după ce Washingtonul a sancționat mai multe persoane și entități din Liechtenstein pentru colaborarea cu ruși vizați de sancțiuni. În replică, autoritatea de reglementare financiară din Liechtenstein (FMA) a recomandat ruperea tuturor legăturilor cu cetățeni ruși sau entități considerate „cu risc”, chiar dacă acestea nu figurează direct pe listele de sancțiuni.

Astfel, sute de trusturi au intrat într-un blocaj total: fără administratori, nu pot gestiona bunurile de miliarde de dolari înregistrate pe numele lor – inclusiv iahturi, proprietăți imobiliare și avioane private. Autoritățile locale au recunoscut că cel puțin 475 de trusturi au rămas oficial fără directori, iar până la 350 dintre acestea sunt în proces de a primi administratori noi prin intermediul Ministerului Justiției.

Unii dintre cei afectați nici măcar nu sunt cetățeni ruși sancționați, ci persoane cu legături indirecte cu Rusia, stabilite în Franța, Italia sau Dubai. „Sunt trusturi care conțin active de miliarde și nu există nicio soluție clară. Este un fenomen fără precedent”, a declarat un avocat local.

În prezent, autoritățile caută administratori temporari pentru 85 de trusturi în vederea lichidării lor, însă procesul se dovedește anevoios. Alte 40 de structuri vor fi dizolvate definitiv. Estimările variază între active de câteva milioane de dolari și portofolii uriașe care pot depăși zeci de miliarde de dolari.

Printre cei vizați de sancțiunile directe ale SUA se numără oligarhii ruși Ghenadi Timcenko, apropiat al lui Vladimir Putin și fondator al Volga Group, dar și Vladimir Potanin, președintele holdingului „Interros”, care controlează participații în Norilsk Nickel, Rosbank și alte entități majore.

Statele Unite au avertizat că orice entitate financiară europeană care colaborează cu persoane sancționate riscă să intre sub incidența sancțiunilor secundare, un mesaj care a paralizat complet rețeaua discretă a trusturilor din Liechtenstein – până nu demult unul dintre cele mai sigure refugii fiscale din Europa.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO